Video Marketing: H επικοινωνιακή τάση, που φέρνει αποτελέσματα

Video Marketing: H επικοινωνιακή τάση, που φέρνει αποτελέσματα | Ena Blog
Video Marketing: H επικοινωνιακή τάση, που φέρνει αποτελέσματα | Ena Blog

Tο video marketing είναι μια τάση, που ήδη αναπτύσσεται με αλματώδεις ρυθμούς στο εξωτερικό στον τομέα της διαφήμισης και της επικοινωνίας κάθε κατηγορίας επιχείρησης. Πρόκειται για τη χρήση οπτικοακουστικού περιεχομένου, όχι μόνο για τηλεοπτικές διαφημίσεις, αλλά και για όλα τα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά σημεία, που μία επιχείρηση έχει παρουσία (site, social media, e-commerce πλατφόρμες, digital και mobile communication, κανάλια streaming κ.λπ.). 

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες, για να κάνετε τα πρώτα σας βήματα σε αυτήν τη νέα τάση που αναμένεται να αγκαλιαστεί με ενθουσιασμό από το κοινό και τους πελάτες σας.

 

Το περιεχόμενο του video marketing

Αν αναρωτιέστε, τι μπορεί να περιλαμβάνει το επικοινωνιακό σας video, η απάντηση είναι οτιδήποτε μπορεί να ενισχύσει την εμπορική επωνυμία σας, τους δεσμούς με τους πελάτες σας (engagement) και τις πωλήσεις σας. Έτσι, μπορείτε να προβάλετε τα προϊόντα σας, το φυσικό σας κατάστημα, τις υπηρεσίες σας ή κάποιο νέο, που θα θέλατε να μοιραστείτε με το κοινό σας. Για παράδειγμα, αν έχετε εστιατόριο μπορείτε να προβάλετε μία συνέντευξη, δική σας ή ενός εργαζόμενου στην επιχείρησή σας, όπως ο chef ή ενός προμηθευτή σας, αν έχετε μια μικρή ταβέρνα.

Μπορείτε ακόμη να προβάλετε vlogs (video-blogging), με τα οποία θα δώσετε εικόνα και κίνηση στις αναρτήσεις σας και θα δημιουργήσετε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους επισκέπτες του ιστοτόπου σας.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε – κατόπιν της σύμφωνης γνώμης τους – δηλώσεις ικανοποιημένων πελατών σας, ευχάριστο και χρήσιμο «εκπαιδευτικό» περιεχόμενο για όλους (π.χ. τα βήματα που ακολουθείτε για να φτιάξετε ένα δημοφιλές σας cocktail, αν έχετε bar-café), ακόμα και τα λεγόμενα «behind the scenes», δηλαδή κάποια περιστατικά από το επαγγελματικό σας παρασκήνιο, που εξωτερικεύουν την καλή σχέση με το προσωπικό σας, το ευχάριστο κλίμα στην επιχείρησή σας και πάνω από όλα, τη διαφορετική σας ταυτότητα και ποιότητα σαν επαγγελματίας.

 

Η δυναμική του shoppable video

Δηλαδή, το video, το οποίο ο καταναλωτής μπορεί να το σταματήσει είτε ακουμπώντας την οθόνη του (για κινητό τηλέφωνο και tablet) είτε με ένα click (στον Η/Υ) και να δει περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα σας, όπως τιμή, έκπτωση, συναφή προϊόντα, αλλά και να ανακατευθυνθεί μέσω link στο e-shop ή το site σας.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, κάτι πολύ απλό, όπως ένα κοντινό πλάνο σε ένα στρωμένο και σερβιρισμένο τραπέζι σε ένα κατάστημα εστίασης, στο οποίο ο διαδικτυακός σας θεατής να μπορεί να δει σε κάθε πιάτο, το όνομα, τα συστατικά, την τιμή και τη δυνατότητα να το παραγγείλει τηλεφωνικά.

Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας video με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου συνεργάτη, όπως για παράδειγμα μιας εταιρείας παραγωγής ή κάποιου φωτογράφου. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε κάποια ειδική πλατφόρμα, όπως η Wideo, η Vimeo κ.ά. όπου θα έχετε καθοδήγηση βήμα – βήμα για τη δημιουργία του Video σας.

Παράλληλα, και το ίδιο το YouTube σας δίνει την ευκαιρία, ακολουθώντας οδηγίες του Κέντρου Βοήθειας (Help Center), να συνδυάσετε το οπτικοακουστικό σας υλικό με επιλεγμένα προϊόντα και προσφορές, στα οποία θα προβάλλονται τα στοιχεία που εσείς θέλετε (τιμή, προμηθευτής κ.ά.), ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης πελατών και πηγή πωλήσεων.

Η δυναμική και η αξία του shoppable video είναι το γεγονός, ότι προωθεί επιλεγμένα προϊόντα σε διάφορα μέσα, όπως το YouTube, οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου με τις οποίες συνεργάζεστε ή τα κοινωνικά σας δίκτυα. Παράλληλα, μέσω της κοινοποίησής τους από τους χρήστες σε μια πληθώρα δικτύων, αυξάνει αποτελεσματικά το δυνητικό σας πελατολόγιο και τις πιθανότητες περισσότερων πωλήσεων. 

 

Τα πλεονεκτήματα του video marketing

Η προβολή σας με χρήση οπτικοακουστικού υλικού, μικρών φιλμ, σχετικών με εσάς και την επιχείρησή σας, συγκεντρώνει μια σειρά πλεονεκτημάτων, που μπορούν να σας δώσουν το επιθυμητό προβάδισμα απέναντι στους ανταγωνιστές σας. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

  • Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πελατών σας: Οι περισσότερες μετρήσεις  στο εξωτερικό αποδεικνύουν το… αυτονόητο: Η εικόνα δημιουργεί εμπιστοσύνη. Οι πελάτες σας βλέπουν, σας γνωρίζουν καλύτερα και έτσι, ελαχιστοποιείται η όποια αμφιβολία υπάρχει για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις λέξεις, που διαβάζουν στις αναρτήσεις, τον ιστότοπό σας ή τις προσφορές σας.
  • Τα κίνητρα της Google: Ήδη η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης επιβραβεύει με διάφορους τρόπους, με πιο βασική την άνοδο στις καλύτερες θέσεις, τις επιχειρήσεις που υιοθετούν αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας. Ο λόγος είναι απλός. Οι χρήστες μένουν περισσότερη ώρα στους ιστοτόπους, που επισκέπτονται. Η χρήση video ενισχύει ταυτόχρονα και τη δυναμική του YouTube, το οποίο ανήκει στην Google. Τέλος, τα video stories είναι απόλυτα συνεπή με τον κύριο στόχο της για περιεχόμενο μοναδικό και μη επαναλαμβανόμενο.
  • Η υψηλή αποτελεσματικότητα στη μετάδοση της πληροφορίας: Πέρα από την άνετη πρόσβαση των χρηστών σε όποιο video αναρτήσετε μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, είναι αποδεδειγμένη η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του οπτικοακουστικού μηνύματος σε σχέση με το γραπτό. Οι πελάτες σας κατανοούν πιο εύκολα την πληροφορία που δίνετε στα video σας, ενώ σύμφωνα με έρευνες η πλειοψηφία όσων διαβάζουν ένα κείμενο στο διαδίκτυο αντιλαμβάνονται περίπου το 20% αυτών που αναφέρονται.