Οι διατροφικές τάσεις του 2023 για να τις προσθέσετε στο μενού σας

Οι διατροφικές τάσεις του 2023 για να τις προσθέσετε στο μενού σας | ENA Blog
Οι διατροφικές τάσεις του 2023 για να τις προσθέσετε στο μενού σας | ENA Blog

Με κάθε νέο χρόνο έρχονται και νέες τάσεις στο φαγητό. Ακριβώς όπως στην εσωτερική διακόσμηση ή τη μόδα, οι τάσεις στον κόσμο των τροφίμων διαφέρουν από χρόνο σε χρόνο. Είτε πρόκειται για ένα νέο, νόστιμο πιάτο από έναν σεφ, είτε για έναν καινοτόμο τρόπο για να απολαύσετε διαχρονικές συνταγές, πάντα οι νέες διατροφικές τάσεις ιντριγκάρουν τους καταναλωτές. Η υιοθέτηση των αναδυόμενων τάσεων στο φαγητό βοηθά το εστιατόριό σας να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές, να παραμένει επίκαιρο και να γίνεται πιο κερδοφόρο, καθώς ανταποκρίνεστε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών. Αν είστε περίεργοι, λοιπόν, να μάθετε ποιες τάσεις στα τρόφιμα αναμένεται να ανελιχθούν στην κορυφή το επόμενο έτος, στο άρθρο μας θα βρείτε τις απαντήσεις.

Εναλλακτικά ζυμαρικά 

Τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη που παρασκευάζονται από ρεβίθια, φακές και ρύζι είναι αρκετά δημοφιλή στους επισκέπτες εστιατορίων. Υπήρξε, επίσης, μια έκρηξη στις συνταγές με ζυμαρικά φτιαγμένα από λαχανικά όπως σπανάκι, καρότο, παντζάρι κ.α. Καθώς η ενημέρωση συνεχίζει να εξαπλώνεται σχετικά με δυσανεξίες ή αλλεργίες που προκαλούν διάφορα τρόφιμα, οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο εναλλακτικά ζυμαρικά χωρίς γλουτένη. Οι καταναλωτές σήμερα ελπίζουν να πάρουν κάτι παραπάνω από τα αγαπημένα τους πιάτα ζυμαρικών. Δεν αρκεί πλέον για ένα ζυμαρικό χωρίς γλουτένη να έχει απλώς γεύση – πρέπει να έχει και πρόσθετα διατροφικά οφέλη. Όσοι αποφεύγουν τη γλουτένη δεν είναι, σαφώς, οι μόνοι που αποζητούν διαφορετικά είδη ζυμαρικών. Χάρη -εν μέρει- στη συνεχιζόμενη δημοτικότητα της κετογονικής δίαιτας, οι καταναλωτές που προσέχουν το βάρος και την υγεία τους αποφεύγουν τους υδατάνθρακες. Προτιμούν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λίπος αντικαθιστώντας, έτσι, τα παραδοσιακά ζυμαρικά με εναλλακτικές λύσεις και φιλικότερα προς τη διατροφή τους άλευρα.

Νοσταλγικά Πιάτα

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για το ρετρό φαγητό και ο κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισε να αναδημιουργεί πιάτα που ανήκουν σε μια εποχή… νοσταλγική! Ακολουθώντας την τάση αυτή, πολλά εστιατόρια έχουν αρχίσει να προσθέτουν vintage συνταγές στο μενού τους. Αυτές οι συνταγές είναι ένας μοναδικός τρόπος για να προσφέρουν στους επισκέπτες τους μια γεύση από το παρελθόν. Αυτά τα πιάτα μπορούν να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, επιτρέποντάς τους να βιώσουν γεύσεις και υφές που έχουν χαθεί στον σύγχρονο κόσμο. Από κλασικά πιάτα comfort food μέχρι παραδοσιακά πιάτα με μοντέρνα πινελιά, οι vintage συνταγές προσφέρουν στους πελάτες κάτι ξεχωριστό. Εκτός από τις μοναδικές γεύσεις που παρέχουν οι vintage συνταγές, είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων. Πολλές από αυτές τις συνταγές είναι απίστευτα απλές, απαιτώντας μόνο λίγα υλικά για να δημιουργήσετε ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα. Επιπλέον, οι vintage συνταγές χρησιμοποιούν συχνά εποχικά υλικά, επιτρέποντας στους επισκέπτες να απολαύσουν τα πιο φρέσκα και γευστικά πιάτα. Μερικά παραδείγματα που μπορείτε να ενσωματώσετε στο μενού σας είναι χοιρινό με σέλινo, κοτόπουλο μιλανέζα με ρύζι αλά κρεμ, παϊδάκια χοιρινά στη γάστρα και κοτόπουλο με αρακά. 

Τα μανιτάρια, το υλικό της χρονιάς

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, τα μανιτάρια αναδεικνύονται ως το πιο δημοφιλές φαγητό. Τα μανιτάρια δεν είναι μόνο ένα νόστιμο συνοδευτικό για μια μπριζόλα ribeye, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά ευέλικτο υλικό και θεωρούνται υπερτροφή. Καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να ενσωματώνουν περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης στη διατροφή τους, οι σεφ χρησιμοποιούν αυτήν την ευκαιρία για να αξιοποιήσουν την κρεατική υφή και τις γεύσεις umami των μανιταριών. Τα μανιτάρια button και portobello είναι δύο από τις πιο κοινές ποικιλίες και είναι καλύτερα φρέσκα. Από την άλλη πλευρά, τα αποξηραμένα μανιτάρια shiitake και porcini όταν επανενυδατωθούν, έχουν πιο περίπλοκη γεύση και πιο έντονη γεύση umami από τα φρέσκα αντίστοιχά τους. Η χρήση αποξηραμένων μανιταριών σε σούπες και μαγειρευτά μπορεί να προσθέσει μια πιο νόστιμη, καπνιστή γεύση στο πιάτο. Χρησιμοποιήστε φρέσκα μανιτάρια για συνταγές όπως γεμιστά μανιτάρια και μπιφτέκια μανιταριών portobello. Τα μανιτάρια στρείδια είναι μια λιγότερο γνωστή ποικιλία, αλλά είναι αγαπητά παγκοσμίως και κυκλοφορούν σε δύο διαφορετικά μεγέθη. Η μικρότερη ποικιλία μανιταριού έχει λεπτή υφή και ήπια, αλμυρή γεύση. Ενώ το μεγαλύτερο μανιτάρι στρείδι, γνωστό και ως βασιλική τρομπέτα, είναι ιδανικό για τη δημιουργία υποκατάστατων κρέατος και θαλασσινών. Περιηγηθείτε στις συνταγές με μανιτάρια του askENA blog  μας και εμπνευστείτε για το μενού σας.

Φυτικά πιάτα

Η τελευταία τάση στα τρόφιμα δεν αποτελεί έκπληξη. Η αγορά τροφίμων φυτικής προέλευσης έχει μετατραπεί από τάση σε έναν αυτόνομο τομέα με τεράστιες δυνατότητες. Η αυξημένη ζήτηση για φυτικά τρόφιμα υψηλής ποιότητας τροφοδοτείται από τους καταναλωτές που επαναξιολογούν τι τρώνε και πώς αυτό επηρεάζει την υγεία τους και τον πλανήτη. Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να υιοθετούν μια ευέλικτη διατροφή, πολλά εστιατόρια έχουν ήδη προσθέσει πιάτα με μόνο φυτικά συστατικά στο μενού τους. Εμπλουτίστε τον κατάλογό σας με φυτικά πιάτα και δώστε προτεραιότητα στη γεύση. Προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις για μπέργκερ χωρίς κρέας χρησιμοποιώντας μπουρεκάκια από σόγια, φακές, τόφου, τζάκφρουτ, ξηρούς καρπούς κ.λπ. Βάλτε ορεκτικά φυτικής προέλευσης στο μενού σας, όπως φτερούγες κουνουπιδιού, νάτσος με μια σειρά από γαρνιτούρες και ρολά λαχανικών. Κάντε τα πιάτα σας vegan αντικαθιστώντας το αγελαδινό γάλα με γάλα κάσιους, αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας, ρυζιού ή γάλα βρώμης και αντικαθιστώντας τα αυγά με αλεσμένο λιναρόσπορο ή μπανάνες.

Στην προσπάθειά σας να προσαρμόσετε τον κατάλογό σας στις νέες γαστρονομικές τάσεις αυτής της χρονιάς, τα καταστήματα ENA Food C&C είναι κοντά σας προσφέροντας πολλά προϊόντα για να εφοδιάσετε την επιχείρησή σας, σε μοναδικές τιμές ειδικά για εσάς τους επαγγελματίες της εστίασης. Επισκεφτείτε και εμπνευστείτε ιδέες τόσο από το 15ήμερο έντυπο μας, τις εβδομαδιαίες προσφορές μας, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όσο και από τους καταλόγους μας.