Μικρές συμβουλές για επιτυχημένη ξενοδοχειακή πολιτική σε τρόφιμα και ποτά

Μικρές συμβουλές για επιτυχημένη ξενοδοχειακή πολιτική σε τρόφιμα και ποτά | ENA Blog
Μικρές συμβουλές για επιτυχημένη ξενοδοχειακή πολιτική σε τρόφιμα και ποτά | ENA Blog

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχημένη λειτουργία μιας επιχείρησης φιλοξενίας, από το μοντέρνο ξενοδοχειακό συγκρότημα έως τα παραδοσιακά καταλύματα, είναι η πολιτική που ακολουθεί στις επισιτιστικές υπηρεσίες της (food and beverage policy). Άλλωστε από αυτές εξαρτώνται και η ποιότητα της εξυπηρέτησης και φυσικά ένα μεγάλο τμήμα των εσόδων της. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε συγκεντρώσει και σας παραθέτουμε συνοπτικά, μια σειρά συμβουλών που θα βοηθήσουν όλους εσάς τους επαγγελματίες του τουρισμού να γίνετε πιο παραγωγικοί σε αυτόν τον τομέα, να διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό και φυσικά να αυξήσετε την κερδοφορία σας. 

Η σημασία των θεματικών βραδιών: 

Για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν την άνεση χώρων και πόρων που τους επιτρέπει να λειτουργήσουν θεματικά εστιατόρια, αξίζει να γίνει η προσπάθεια του εμπλουτισμού του προγράμματος τους με θεματικές γαστρονομικές βραδιές. Βραδιές στις οποίες προσφέρονται ξεχωριστά μενού, όχι σε μόνιμη βάση αλλά σε επιλεγμένες ημέρες, αφιερωμένα εξ ολοκλήρου σε μια κουζίνα (όπως η τοπική αλλά και η διεθνής, για παράδειγμα κινέζικη, γιαπωνέζικη, ιταλική ή μεξικάνικη, κουζίνες που λατρεύονται από την μεγάλη πλειοψηφία των ταξιδιωτών). Μια θεματική βραδιά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έχει τη δύναμη να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων που φιλοξενείτε, ειδικά αυτών που η διαμονή τους είναι πολυήμερη, ενώ αποτελούν πόλο έλξης και για ένα ευρύτερο κοινό, αυξάνοντας τις πηγές επισκεψιμότητας αλλά και εσόδων χωρίς ιδιαίτερο κόστος και κόπο από το προσωπικό.

Η αποτελεσματικότητα του Combo Menu:

Ως combo ορίζεται το μενού που περιλαμβάνει ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο σε συγκεκριμένη και προνομιακή τιμή. Αποτελεί μια τακτική που υπάρχει αρκετά χρόνια τώρα και είναι γνωστή για την αποδοτικότητά της.  Μια τακτική η οποία στοχεύει στην πλειοψηφία των επαγγελματιών ταξιδιωτών και εταιρικών πελατών αλλά έχει χώρο και για τους ταξιδιώτες που μπορεί να μην είναι πελάτες σας, αλλά θα σας επιλέξουν για το ποιοτικό φαγητό σας. Η πολιτική των combo menus είναι ιδανική για τις σεζόν που έχετε κρατήσεις λόγω συνεδριακού τουρισμού, όταν φιλοξενείτε ομάδες (group) τουριστών για ολιγοήμερες διακοπές, καθώς και για τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου πλην των ημερών κορύφωσης των μεγάλων γιορτών (όπως Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Πάσχα). 

Η μόδα του street food: 

Οι προτάσεις του γρήγορου φαγητού είναι μια πολιτική που συμφέρει οικονομικά κάθε επιχείρηση λόγω του χαμηλού κόστους των προμηθειών που χρειάζεται. Επιπλέον, σήμερα, είναι και μια ιδιαίτερα δημοφιλής τάση για τους ταξιδιώτες από κάθε χώρα, οι οποίοι πολλές φορές – στο περιθώριο των δραστηριοτήτων ή του προγράμματός τους – αναζητούν κάτι γρήγορο και νόστιμο μαζί με το χυμό, το ποτό ή τον καφέ τους. Οπότε θα ήταν καλό να προσφέρετε στο bar σας κάποιες από αυτές τις εναλλακτικές, είτε απλές είτε πιο gourmet, όπως finger food, σάντουιτς, hot-dogs, συγκεκριμένες επιλογές burgers, burritos, nachos, σουβλάκια, pizza κ.ά. οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην άνοδο των εσόδων σας, καθώς κανείς δεν θα τις αρνηθεί από την μία και τις περισσότερες φορές δεν υποκαθιστούν το κανονικό γεύμα, αποτελώντας ένα ελαφρύ γευστικό διάλλειμα μέσα στη μέρα για ένα ζευγάρι, μια παρέα ή μια οικογένεια. 

 Το brunch ως μια λογική εξέλιξη της επισιτιστικής υπηρεσίας: 

Ο συνδυασμός πρωινού και γεύματος που σερβίρεται αργά το πρωί έως νωρίς το απόγευμα, αποτελεί μια αγαπημένη προτίμηση τω καταναλωτών όχι μόνο της χώρας μας αλλά και όλου του κόσμου. Επιπλέον, αποτελεί μια κίνηση, η οποία με τη σωστή οργάνωση της κουζίνας σας και την διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου μενού επιλογών, δεν θα σας επιβαρύνει σε κόστος και κόπο του προσωπικού σας. Για τα περισσότερα ξενοδοχεία του εξωτερικού είναι μια επιβεβλημένη πολιτική που αυξάνει το κέρδος τους, καθώς απευθύνεται στους φιλοξενούμενούς της αλλά και σε ευρύτερο πελατολόγιο ενώ αξιοποιεί με τον πιο αποδοτικό τρόπο ώρες χαμηλής ροής. Εάν λοιπόν επιθυμείτε να το εντάξετε στις υπηρεσίες σας, μπορείτε να το κάνετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Άλλωστε για τις προτάσεις σας μπορείτε να βασιστείτε με ασφάλεια και στις ιδέες μας που έχουμε ήδη δημοσιεύσει για brunch που μπορούν να συνδυάσουν νοστιμιά και διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό. 

 Ο ρόλος της ξεχωριστής λίστας κρασιών:

Ένα από τα πιο ζωτικά σημεία υπεροχής της ποιότητας της επισιτιστικής εξυπηρέτησης ενός ξενοδοχείου είναι η λίστα με τα κρασιά τα οποία διαθέτει (wine list). Πάνω σε αυτήν μπορεί να στηριχθεί όχι μόνο το επιπλέον κέρδος, καθώς μιλάμε για προτάσεις που βρίσκουν απήχηση σε όλες τις ώρες της διαμονής, κατά το γεύμα ή ακόμα και χωρίς συνοδευτικά στο δωμάτιο ή το κατάλυμα, αλλά και οι επιλογές προσλήψεων, αφού αρκετές επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας με εξειδίκευση στην οινογνωσία. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να δημιουργήσετε, σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει ήδη, έναν μεμονωμένο κατάλογο κρασιών που θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για περισσότερες παραγγελίες αλλά και περισσότερες επισκέψεις από ένα ευρύτερο πελατολόγιο, ταξιδιώτες που φιλοξενούνται σε άλλη επιχείρηση ή και κατοίκους της περιοχής σας. Παράλληλα, μπορείτε να διοργανώσετε και αφιερωμένες εξολοκλήρου στο κρασί εκδηλώσεις, όπως βραδιές οινογνωσίας που θα συστήσουν στο κοινό που θέλετε την ανανεωμένη κάβα σας. Και εάν αναρωτιέστε πως θα το πετύχετε αυτό, η απάντηση είναι η ίδια η χώρα μας. Μια εξαιρετική οινοπαραγωγική δύναμη σε όλα τα σημεία της, ηπειρωτικά και νησιώτικα, που σας παρέχει μια πληθώρα επιλογών ετικετών αναγνωρισμένων και αγαπημένων από όλο τον κόσμο. 

Φυσικά, σημαντικός μοχλός για την ανάπτυξη και την περεταίρω βελτίωση του επισιτιστικού σας προφίλ είναι η αλυσίδα των προμηθευτών σας που θα σας επιτρέψουν με συμφέροντες για εσάς όρους να πετύχετε το βήμα παραπάνω. Τα καταστήματα της αλυσίδας ENA Food C&C μπορείτε να βρείτε όλα τα προϊόντα και τα υλικά που χρειάζεστε για να αναδιοργανώσετε τους καταλόγους και τα πιάτα σας, σε προνομιακές τιμές αποκλειστικά για επαγγελματίες. Κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε και σε μια γρήγορη περιήγησή σας στο 15νθήμερο έντυπο προσφορών χονδρικής, στον κατάλογο με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και αποκλειστικής διάθεσης αλλά και στις τακτικές προσφορές μας.