Τα ελληνικά πιάτα που αγαπούν οι καταναλωτές τον χειμώνα

Τα ελληνικά πιάτα που αγαπούν οι καταναλωτές τον χειμώνα | ENA Blog
Τα ελληνικά πιάτα που αγαπούν οι καταναλωτές τον χειμώνα | ENA Blog

Ένα από τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η μεσογειακή διατροφή είναι η ποικιλία εποχιακών προϊόντων. Φρέσκιες πρώτες ύλες που ανανεώνονται μήνα με το μήνα και αναζωογονούν τη γεύση και τη διάθεση των καταναλωτών. Κατά τη χειμερινή περίοδο, όπου ο υδράργυρος κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, έρχονται στο προσκήνιο συγκεκριμένα πιάτα και κατηγορίες γευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προχωρήσει σε μια συνοπτική αναφορά στις οικογένειες των πιάτων που έχουν την τιμητική τους με το «πρώτο κρύο» καθώς και σε συγκεκριμένα παραδείγματα που μπορούν να σας εμπνεύσουν για να δώσετε στον κατάλογό σας μια πιο απολαυστική χειμωνιάτικη νότα. 

O θαυμαστός – και ζεστός – κόσμος της σούπας: 

Το καλύτερο ξεκίνημα που μπορείτε να κάνετε είναι από ένα πιάτο το οποίο μπορεί να ζεστάνει κάθε πελάτη σας κυριολεκτικά και μεταφορικά. Σούπα, λοιπόν, μια πρόταση άμεσα συνυφασμένη με τους χειμερινούς μήνες. Τα υλικά στα οποία μπορείτε να στηριχθείτε είναι αμέτρητα και σας προσφέρουν δεκάδες ιδέες για να δημιουργήσετε τακτικές και «έκτακτες» προσθήκες στον κατάλογό σας. Παράλληλα, σας επιτρέπουν, με ελάχιστο κόπο και σε σύντομο χρόνο, να ικανοποιήσετε τόσο πλειοψηφία των πελατών σας, με τις κλασικές κρεατόσουπες και ψαρόσουπες, συμπεριλαμβανομένων και των ανερχόμενων κοινοτήτων των vegan και των vegetarian, με βελουτέ σούπες από χορταρικά και λαχανικά. Μπορείτε να αξιοποιήσετε τα όσπρια και να προχωρήσετε σε αχνιστές δημιουργίες όπως η ρεβιθόσουπα, το ευεργετικό πράσο για την ομώνυμη βελουτέ ημίρευστη εκδοχή του, το κοτόπουλο για τη πάντα αγαπημένη και διαχρονική σούπα με αυγολέμονο καθώς και τα μανιτάρια για μια πιο gourmet επιλογή. Ακόμα, έχετε τη δυνατότητα να καινοτομήσετε, με αναπάντεχες και πάντα καλοδεχούμενες συνθέσεις, όπως μια σούπα με κεφτεδάκια, κοφτό μακαρονάκι και ντομάτα, μια εναλλακτική και χορταστική πατατόσουπα με φρέσκο θυμάρι και κρέμα γάλακτος ή και το αντολικόευρωπαϊκό borscht στη μεσογειακή εκδοχή του, την γεμάτη θρεπτικότητα και νοστιμιά παντζαρόσουπα. Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, η ενότητα σούπα στο μενού σας μπορεί να παραμείνει πάντα δυναμική και πάντα ελκυστική για κάθε οικογένεια ή παρέα που σας επιλέγει για την έξοδo της στη διάρκεια των επόμενων μηνών, με προτάσεις γνωστές και δοκιμασμένες ή δικές σας δημιουργίες ή και από αυτές που ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιεύονται στο #askENA blog και μπορείτε να βρείτε εδώ.

Κρεατικά για μια χορταστική, γευστική πανδαισία:

Για κάθε καταναλωτή το κρέας είναι μια νοστιμιά που δε γνωρίζει εποχή. Ο χειμώνας όμως είναι η πιο κατάλληλη περίοδος που μπορεί κάποιος να απολαύσει πιο «βαριές» συνταγές, με πλούσια μεστή γεύση και υφή. Και εδώ οι επιλογές που έχετε είναι απεριόριστες, οι εμπνεύσεις ανεξάντλητες και τα περιθώρια για να ικανοποιήσετε κάθε προτίμηση αρκετά διευρυμένα. Μια καλή κίνηση είναι να προσφέρετε στους πελάτες σας ένα γαστρονομικό ταξίδι στις τοπικές κουζίνες της πατρίδας μας με πιάτα όπως το θρακιώτικο αρνάκι με γιουφκάδες (χυλοπίτες), το κρητικό αντικριστό, το ηπειρώτικο κρασάτο μοσχαράκι, το στερεοελλαδίτικο στιφάδο με κρέας της επιλογής σας, τα σύγκλινα της Μάνης ή το κλασικό γουρουνόπουλο που αποθεώνεται στην Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία. Πάντα, όμως, υπάρχει και δρόμος των διαχρονικά αγαπημένων χειμωνιάτικων συνταγών, όπως τα γιουβαρλάκια, το ρολό χοιρινό, το αργοψημένο αρνίσιο κότσι, η τηγανιά σε όλες της τις μορφές, καθώς και οι συνθέσεις με κιμά – σημεία αναφοράς της ελληνικής κουζίνας – όπως το παστίτσιο και ο μουσακάς. Για διαφορετικές, πιο εκλεπτυσμένες και πιο γιορτινές προσεγγίσεις έχετε στη διάθεσή σας τις συνταγές μας με βάση το κρέας, ενώ χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από το blog μας για θέματα όπως οι νέες εξελίξεις που αφορούν το ρόλο του κρέατος στην εστίαση, αλλά και μικρά μυστικά για να κάνετε τους κατάλληλους συνδυασμούς των υλικών που έχετε με τις συνταγές που σχεδιάζετε να προσφέρετε στο κοινό σας. 

Οι αθάνατες ελληνικές πίτες που γίνονται ανάρπαστες σε κάθε τραπέζι: 

Ιδανικά συνοδευτικά για τους πελάτες σας, ανεξάρτητα των κυρίως πιάτων που θα παραγγείλουν αυτούς τους μήνες, αποτελούν φυσικά και οι πίτες της χώρας μας. Και σε αυτήν την περίπτωση οι «προσταγές» κάθε τόπου, που λίγο ή πολύ «ορίζεται» γαστρονομικά από το είδος αυτού του εδέσματος, μπορούν να σας εμπνεύσουν και να σας λύσουν τα χέρια. Επίσης, μην ξεχνάτε πως πάντα το χαρακτηριστικό επίθετο που δηλώνει την καταγωγή της κάθε πίτας είναι αρκετό από μόνο του ώστε να προκαλέσει έντονα το ενδιαφέρον των πελατών σας. Σκεφτείτε μόνο πόσο αλλάζει τον κατάλογό σας η προσθήκη μιας σκοπελίτικης στριφτής τυρόπιτας, μιας σκυριανής κολοκυθόπιτας, μιας μακεδονίτικης κοτόπιτας, μιας μυκονιάτικης κρεμμυδόπιτας ή ακόμα και πώς η ενότητα με τα επιδόρπια και τα γλυκά σας μπορεί να πάρει πιο έντονη ελληνική απόχρωση με μια σερραϊκή ριζόπιτα, μια θεσσαλική γαλατόπιτα, ακόμα και μια σιφνιώτικη μελόπιτα. Αν αναζητάτε κάτι ακόμα πιο εξειδικευμένο και διαφορετικό που μπορεί να σας δώσει προβάδισμα από τον ανταγωνισμό, μπορείτε να ανατρέξετε σε προτάσεις που σας έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς όπως η vegan πορτοκαλόπιτα, η μια ανάλαφρη και πάντα γευστική μηλόπιτα

Οι σαλάτες του χειμώνα που εμφανίζονται στο προσκήνιο: 

Είτε ως κεντρικό πιάτο στο τραπέζι είτε ως ατομικό salad bowl, τα υλικά της εποχής που έχετε στα χέρια σας προσφέρουν τη δυνατότητα για μια πληθώρα παραλλαγών που «αγαπούν» τον χειμώνα και «δένουν» αρμονικά με πιο βαριά σε λιπαρά και επιγεύσεις πιάτα. Και εδώ, μπορείτε να αφήσετε ελεύθερη τη φαντασία σας και τη δημιουργικότητά σας, να αξιοποιείστε φρούτα, λαχανικά, καρπούς και άλλα συστατικά και να συνθέστε προτάσεις που θα αιφνιδιάσουν ευχάριστα και θα καλύψουν ακόμα και τα πιο λεπτά γούστα των ανθρώπων που θα επισκεφθούν την επιχείρησή σας. Σαν αφετηρία έμπνευσης μπορούμε να αναφερθούμε στην ανάμεικτη με μήλο, αχλάδι, βαλσάμικο και αποξηραμένα σύκα, τη σαλάτα με τρία είδη μαρουλιού, πορτοκάλι και σπόρους ροδιού, που αποπνέει άρωμα Χριστουγέννων, την κλασική λάχανο-καρότο με την μοντέρνα πινελιά της σος γιαουρτιού και τη σαλάτα πορτοκαλιών με μανούρι ή ανθότυρο. Πάντα, όμως μπορείτε να ανατρέξετε και στις δικές μας προτάσεις για συνταγές όπως η αβοκάντο με τυρί cottage, η παγκοσμίου φήμης Waldorf με καραμελωμένα καρύδια, ο άψογος συνδυασμός σπανακιού, ντομάτας και μοτσαρελα κ.ά. 

Σε αυτήν την προσπάθειά σας, να κάνετε, δηλαδή, πιο ταιριαστό τον κατάλογό σας στις απαιτήσεις του κοινού σας στη διάρκεια του χειμώνα, τα καταστήματα ΕΝΑ Food C&C είναι κοντά σας με συνεχή άρθρα και αφιερώματα. Σταθερά υποστηρικτής σας με όλα τα προϊόντα με τα οποία χρειάζεται να εφοδιαστείτε σε μοναδικές τιμές ειδικά για εσάς τους επαγγελματίες της εστίασης. Κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε και με μια επίσκεψή σας, τόσο στο 15ήμερο έντυπο μας, τις εβδομαδιαίες προσφορές μας, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που θα βρείτε αποκλειστικά στα καταστήματα EΝΑ Food C&C, όσο και στους καταλόγους μας για το Κρέας,το Μεζεδοπωλείο και την Ταβέρνα και το Ψητοπωλείο