Καθώς η εποχή αλλάζει είναι λογικό να αναζητούμε και διαφορετικές προτάσεις στο μενού μας που θα συμβαδίζουν με τη διάθεση των καταναλωτών μας. Ειδικά, για την ενότητα των επιδορπίων, προτάσεις ανάλαφρες αλλά και συνάμα γευστικά ισορροπημένες, αλλιώτικες, σε υλικά από αυτές των ανταγωνιστών σας, μπορούν να δώσουν πρόσθετη αξία στην επιλογή των πελατών σας και να δημιουργήσουν την επιθυμητή ώθηση για περισσότερες παραγγελίες.
Στο πλαίσιο αυτό, σας παρουσιάζουμε δυο επιλογές, με βασικά υλικά της εποχής, την γλυκοπατάτα και τον βασιλιά των εσπεριδοειδών, το πορτοκάλι, που μπορούν να ενθουσιάσουν και να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών σας: Τάρτα γλυκοπατάτας και μια εναλλακτική vegan πορτοκαλόπιτα, που γλυκαίνουν ευχάριστα και ανάλαφρα τον ουρανίσκο του πελάτη κάθε ηλικίας, όσο απαιτητικός κι αν είναι.
Τάρτα Γλυκοπατάτας με κανέλα και μοσχοκάρυδο
Υλικά για 1 τάρτα (8-10 μερίδες)
- ½ kgr γλυκοπατάτες, καθαρισμένες
- 60 gr ανάλατο βούτυρο
- 15 gr κανέλα
- 10 gr μοσχοκάρυδο
- 250 gr κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική
- 3 αβγά , 2 κρόκους
- 50 gr μέλι
- 30 ml μπέρμπον
- 15 ml εκχύλισμα βανίλιας
- ζύμη για τάρτα
Διαδικασία
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C.
- Τυλίγετε τις γλυκοπατάτες σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε σε ταψί για περίπου 50΄.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια ζεστό μάτι, λιώνετε το βούτυρο, μαζί με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο για 15- 30΄΄ περίπου.
- Σε ένα μπολ με ένα πιρούνι λιώνετε τις πατάτες .
- Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υλικά μαζί, και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μίγμα.
- Το απλώνετε στη ζύμη τάρτας, που έχετε τοποθετήσει σε μεγάλο ταψί.
- Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο, στους 180°C για 40΄.
- Μόλις ψηθεί, την αφήνετε να κρυώσει και την κόβετε για να σερβίρετε.
Vegan πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά για 1 πίτα (8-10 μερίδες)
- 210 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 125 gr σιμιγδάλι ψιλό
- 160 ml σιρόπι αγαύης
- 100 ml χυμός πορτοκαλιού
- 100 ml ηλιέλαιο
- 290 gr καθαρισμένο πορτοκάλι σε κομμάτια
- ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 15 gr κανέλα
- 10 gr γαρύφαλλο
- 5 gr μαγειρική σόδα
Υλικά για το σιρόπι
- 150 gr καστανή ζάχαρη
- 200 ml νερό
- φλούδα ενός πορτοκαλιού
Διαδικασία
- Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε το λάδι με την αγαύη.
- Με ένα μπλέντερ πολτοποιείτε τα κομμάτια πορτοκαλιού.
- Ρίχνετε στον χυμό πορτοκαλιού τη σόδα και την ανακατεύετε μέχρι να φουσκώσει.
- Στη συνέχεια ανακατεύετε τα υλικά όλα μαζί μέχρι να πετύχετε ένα παχύρευστο και ομοιογενές αποτέλεσμα που να έχει την υφή υγρής ζύμης.
- Τοποθετείτε τη ζύμη σε καλά λαδωμένο ταψί, το οποίο βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 50 ’, σταθερά στους 180 οC .
- Μόλις ροδίσει η επιφάνειά της, την αποσύρετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει.
- Στη συνέχεια προχωράτε με την ετοιμασία του σιροπιού, για το οποίο βράζετε τα υλικά σε μικρό σκεύος για 5΄.
- Μόλις ετοιμαστεί, περιχύνετε την κρύα πορτοκαλόπιτα με το καυτό σιρόπι.
Tip: Μπορείτε, είτε να τη σερβίρετε άμεσα, είτε να την κρατήσετε στο ψυγείο για επόμενες παραγγελίες κατά την διάρκεια της ημέρας.