6 κατηγορίες μεζέδων που δεν πρέπει να λείπουν από την ταβέρνα σας

6 κατηγορίες μεζέδων που δεν πρέπει να λείπουν από την ταβέρνα σας | Ena Blog
6 κατηγορίες μεζέδων που δεν πρέπει να λείπουν από την ταβέρνα σας | Ena Blog

Μεταξύ των διαφορετικών επιχειρήσεων εστίασης, υπάρχει μια κατηγορία στενά συνδεδεμένη με τον Έλληνα καταναλωτή κάθε ηλικίας: Η ταβέρνα. Μια λέξη σχεδόν έμφυτη στο γαστρονομικό DNA μας που ορίζεται από το ζεστό περιβάλλον, την χαλαρότητα της ατμόσφαιρας, το φροντισμένο φαγητό για ξέγνοιαστες στιγμές με φίλους και αγαπημένους, και γενικά από την απλότητα με την οποία μπορείς να εισπράξεις μια ποιοτική εμπειρία γεύσεων και συναισθημάτων. Ένας σημαντικός φυσικά παράγοντας που καθορίζει μια ταβέρνα είναι το περιεχόμενο του καταλόγου της. Άλλωστε, οι μικρές γαστρονομικές δημιουργίες της, ή αλλιώς οι μεζέδες της, είναι αυτές που ορίζουν και τον βαθμό απήχησης και επιτυχίας της στο καταναλωτικό κοινό. Μεζέδες, λοιπόν, είναι το θέμα στο οποίο θα αναφερθούμε σήμερα, παρουσιάζοντας τους 6 πιο διάσημους και αγαπημένους από όλους, που δεν μπορούν να λείπουν και από τον δικό σας κατάλογο, εφόσον είστε ιδιοκτήτης ή επικεφαλής της κουζίνας μιας ταβέρνας. 

Ντάκος

Όλοι φυσικά γνωρίζετε την κλασική του εκδοχή με την κρητική καταγωγή. Κριθαροκουλούρα, τριμμένες ντομάτες, ξινομυζήθρα, κάπαρη, ρίγανη, ελιές και άφθονο αγνό παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο. Πώς όμως μπορείτε να ετοιμάσετε εναλλακτικά τέτοια πιάτα, που νοστιμεύουν με την παρουσία τους κάθε τραπέζι; Μπορείτε να δοκιμάσετε μια διαφορετική εκδοχή του, με ανθότυρο που θυμίζει ένα μεσογειακό cheesecake ή να προχωρήσετε σε συνθέσεις υλικών που τρώγονται πάνω σε παξιμάδι ή φρυγανισμένο ψωμάκι. Από τα πιο απλά, τις μπρουσκέτες με διάφορα ντιπς, τις ψημένες πιπεριές με αντζούγιες σε ψωμάκια, την ρόκα με μαλακά τυριά και μπαλσάμικο στρωμένα σε φρυγανιές ολικής, γαύρο μαριναρισμένο με κρεμμύδι και θυμάρι σε καλαμποκόψωμο έως και τα σωταρισμένα μανιτάρια με σκόρδο και μαϊντανό, σβησμένα με λευκό κρασί και μουστάρδα σε στρογγυλές μικρές φέτες ψωμιού ή τα λιαστά ντοματάκια με βασιλικό μανούρι και ξύσμα λεμονιού. Όλα, εξέχοντα μέλη μιας δροσερής και γευστικής οικογένειας και ιδανικοί εκπρόσωποι της μεσογειακής διατροφής, δεν πρόκειται να απογοητεύσουν κανένα σας πελάτη, από την πρώτη έως την τελευταία τους μπουκιά. 

Ντολμαδάκια και γεμιστά λαχανικά

Το συνοδευτικό πιάτο το οποίο λειτουργεί ως κίνητρο για έναν ιδιότυπο συναγωνισμό στο τραπέζι για το ποιος θα προλάβει να φάει τα…περισσότερα. Χαρακτηριστική συνταγή της παραδοσιακής κουζίνας της χώρας μας, στην πιο «ορθόδοξη» εκδοχή της περιλαμβάνει τα λεγόμενα γιαλαντζί, ρύζι μαγειρεμένο τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα, ενώ τα πιο πλούσια έχουν κιμά στην σύνθεσή τους. Αν θέλετε να διαφοροποιηθείτε και να δώσετε περισσότερες – και εποχιακές- εναλλακτικές στους πελάτες σας, μπορείτε να κινηθείτε σε δυο άξονες: Στην γέμισή τους, επιλέγοντας το πλιγούρι ή καινοτομώντας με ψίχα γαρίδας ή ψάρι μαγειρεμένα με ντομάτα, σκόρδο και κουσκούς. Και στο υλικό περιτύλιξής τους, όπου μια πλειάδα λαχανικών, όπως το λάχανο, το μαρούλι ή το σέσκουλο, μπορούν να σας λύσουν τα χέρια και να σας προσφέρουν ευέλικτες δημιουργίες. Αν ψάχνετε ακόμα πιο καινοτόμες κινήσεις, αντλείστε έμπνευση από τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς, τα ντοματίνια και τις πιπεριές που μπορείτε να γεμίσετε με τυριά, κιμά, ακόμα και λευκά ψαρικά. 

Προϊόντα ζύμης 

Αφράτα και φρεσκοψημένα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον σε κάθε τραπέζι και αποτελούν ένα πιάτο που μπορεί να ετοιμαστεί γρήγορα, απλά και με δεκάδες εκδοχές όταν το προσωπικό σας μαζί με τη μαεστρία του, χρησιμοποιεί και τη φαντασία του. Παραδείγματα όπως τα λουκανικοπιτάκια και τα τυροπιτάκια είναι πάντα στην επικαιρότητα, αλλά πάντα υπάρχει χώρος για να εμπλουτίσετε το γαστρονομικό σας ρεπερτόριο: Ρολά από φύλλο γεμισμένα με αρνί ψητό ή φούρνου, ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα και μπόλικα μπαχαρικά, τρίγωνα γεμιστά με ψητό μήλο, κίτρινο τυρί, λίγη καυτερή πιπεριά και σύγκλινο ψιλοκομμένο, πιτάκια γεμιστά με φέτα, φρέσκο ψιλοκομμένο σύκο και καρύδια, ή αυτά με κρεμμύδι καραμελωμένο στο τηγάνι αναμεμειγμένο με ξινομυζήθρα και ψιλοκομμένο καπνιστό χοιρινό, πιτάκια με γέμιση από χόρτα ανάμεικτα, κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο, μπόλικο μαϊντανό και άνηθο, ροδέλες πράσου, φέτα θρυμματισμένη, πιπέρι και ελαιόλαδο, ακόμα και τρίγωνα γεμιστά με ιμάμ ψιλοκομμένο αναμειγμένο με κρέμα γάλακτος, είναι μόνο κάποιες από τις ιδέες που μπορείτε να υλοποιήσετε.

Κεφτέδες, οι επικεφαλής των μεζέδων

Ένα πιάτο που αποτελεί όχι μόνο έναν από τους κατεξοχήν ελληνικούς μεζέδες αλλά και σημαντικό κριτήριο επιλογής ταβέρνας. Μην ξεχνάτε πως εφόσον η επιχείρησή σας είναι διάσημη για τους κεφτέδες της, έχετε ήδη ένα πολύ δυνατό επικοινωνιακό «ατού» στα χέρια σας. Φυσικά, για ένα τόσο αγαπημένο έδεσμα υπάρχει έντονη συζήτηση κατά πόσο μπορεί μια παραλλαγή του να καθηλώσει με τον ίδιο τρόπο που εντυπωσιάζει η παραδοσιακή εκδοχή του. Κι όμως, μπορείτε να πειραματιστείτε με μια μεγάλη γκάμα υλικών και να προσφέρετε αυτές τις στρογγυλές σε σχήμα και ολοκληρωμένες σε επιγεύσεις και αρώματα δημιουργίες και να εντυπωσιάσετε. Σαν αφετηρία έμπνευσης, σας παραθέτουμε ιδέες όπως οι γεμιστοί κεφτέδες με τυρί φέτα ή μυζήθρα, παντζάρι, καλαμπόκι, οι κολοκυθοκεφτέδες, vegan αλλά και νηστίσιμοι, οι νησιώτικοι χταποδοκεφτέδες, με καπνιστή πέστροφα, με μπακαλιάρο και τοι οστρακοκεφτέδες για τους λάτρεις των θαλασσινών. Η επιλογή είναι δική σας και οι εναλλακτικές που μπορείτε να ανακαλύψετε στην μαγειρική σας πορεία ανεξάντλητες και απίθανα γευστικές.

Ντιπς και αλοιφές

Πάντα, όσο πλούσιο κι αν είναι ένα τραπέζι μιας ταβέρνας δεν μπορεί να λείπει από αυτό το μπολάκι με το χαρακτηριστικό μερακλίδικο ντιπ ή αλοιφή, το οποίο προσφέρει μικρές γευστικές εκπλήξεις χάρη στην πικάντικη μεταμόρφωση των υλικών που περιέχει. Σε αυτήν την κατηγορία, οι επιτυχίες ακούνε στο όνομα τζατζίκι, σκορδαλιά και τυροκαυτερή, συνταγές που υπάρχουν σε όλα τα μενού της πλειοψηφίας των μεζεδοπωλείων της χώρας. Αν όμως θέλετε να εμπλουτίσετε αυτήν την ενότητα του καταλόγου σας, την απάντηση έχουν προτάσεις όπως η μελιτζανοσαλάτα, η πιπεροσαλάτα από πράσινες, κόκκινες ή κίτρινες πιπεριές, αυτή από ραπανάκια ελαφρώς βρασμένα και αναμειγμένα με αντζούγια, κάπαρη, βούτυρο και αρκετό λεμόνι, η μαϊντανοσαλάτα κ.ά. 

Το σαγανάκι

Ένας παραδοσιακά αγαπημένος μεζές για το ελληνικό τραπέζι, με την πιο γνωστή εκδοχή του με λευκό ή κίτρινο τυρί, παναρισμένο σε αλεύρι, περασμένο από χτυπημένο αυγό, με επικάλυψη σουσάμι, ή μέσα σε φύλλο ζύμης, ψημένο στο τηγάνι και σερβιρισμένο με μια ελαφριά στρώση μελιού. Η χαρακτηριστική ευκολία του, καθώς ψήνεται στο ίδιο το σκεύος στο οποίο σερβίρεται, το αναδεικνύει και σε μια ευέλικτη πρόταση και για το προσωπικό μιας επαγγελματικής κουζίνας. Το μόνο, λοιπόν, που χρειάζεστε για να εντείνετε την απόλαυση του εν λόγω πιάτου είναι ο πειραματισμός με άλλα υλικά. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε την παραλλαγή με καλαμαράκια, ελιές, παρμεζάνα και αρακά, το σαγανάκι με πιπεριές Φλωρίνης, με γαρίδες, χταπόδι ή μύδια, την εναλλακτική με κρεατικά ή λουκάνικα, το συγγενικό με κηπευτικά όπως μελιτζάνες και κολοκυθάκια ή την πολύ χορταστική διασκευή του με μακαρονάκι κοφτό, γάλα εβαπορέ, τριμμένο κεφαλοτύρι και μικρά κομμάτια σαλάμι αέρος.  

Για όλα αυτά τα ελληνικά μεζεδάκια που απογειώνουν την επισκεψιμότητα και γευστική εμπειρία μιας ταβέρνας, χρειάζεστε μεράκι, φαντασία, όρεξη να φροντίσετε τους πελάτες σας και φυσικά την γκάμα αυτή των συστατικών που απαιτούνται για να γίνει η έμπνευσή σας ένα πεντανόστιμο πιάτο. Υλικά από όλες τις οικογένειες τροφίμων, μπορείτε να βρείτε σε κάθε σας επίσκεψη στα καταστήματα ENA Food C&C, σε χαμηλές τιμές και ειδικά σχεδιασμένες για εσάς τους επαγγελματίες της εστίασης. Μπορείτε να πάρετε μια πρώτη εικόνα με ένα κλικ στο τρέχον 15ήμερο έντυπο προσφορών μας, στον κατάλογο με τα αποκλειστικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς και στον κατάλογο με επιλεγμένες προτάσεις για Ταβέρνα και Μεζεδοπωλείο.