Fine vs Casual Dining: To συγκριτικό test που αποκτά άλλη αξία μετά τον Covid-19

Fine vs Casual Dining: To συγκριτικό test που αποκτά άλλη αξία μετά τον Covid-19 | Ena Blog
Fine vs Casual Dining: To συγκριτικό test που αποκτά άλλη αξία μετά τον Covid-19 | Ena Blog

Κάθε επαγγελματίας της εστίασης γνωρίζει, ότι υπάρχουν δυο ευρύτερες κατηγορίες στις οποίες μπορεί να ενταχθεί το εστιατόριό του, το Casual και το Fine Dining. Οι παράγοντες που χαρακτηρίζουν τη διαφορά μεταξύ τους είναι αρκετοί, όπως το είδος των γευμάτων που θα επιλέξει να σερβίρει, το στυλ της εξυπηρέτησης που θα υιοθετήσει, ο τρόπος προετοιμασίας των πιάτων στην κουζίνα, το επίπεδο τιμολόγησης στο οποίο θα καταλήξει και φυσικά, η ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσει και θα αποτελέσει πόλο έλξης για το κοινό στο οποίο απευθύνεται. 

Πώς όμως αυτή η ατμόσφαιρα μπορεί να σας ωφελήσει σε μια κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή ορίζεται από την επανέναρξη της φυσικής λειτουργίας των εστιατορίων, μετά από μια μεγάλη περίοδο περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημία του Covid-19; Στο πλαίσιο αυτό, αυτό, έχουμε προχωρήσει σε μια συνοπτική περιγραφή των δυο αυτών κατηγοριών και των πλεονεκτημάτων που μπορούν να σας αποφέρουν, στην τρέχουσα χρονική περίοδο.

Casual στη διακόσμηση, στο σερβίρισμα και στο dress code

Το λεγόμενο casual dining είναι η ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ αυτής του γρήγορου φαγητού και του πολυτελούς γεύματος. Χαρακτηρίζεται από τη φιλική ατμόσφαιρα, την απλή διακόσμηση, τη χαλαρή και οικεία αίσθηση εξυπηρέτησης και κυρίως, το οικονομικό κόστος των πιάτων για κάθε πελάτη. Για το κοινό κάθε τέτοιας επιχείρησης δεν απαιτείται συγκεκριμένη ενδυματολογική εμφάνιση, ενώ και το προσωπικό της δεν χρειάζεται να προσφέρει ένα αυστηρό στυλ εξυπηρέτησης ή να ακολουθεί πιστά συγκεκριμένους κανόνες. Συνήθως είναι μια ιδανική επιλογή για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, ταβέρνες, ουζερί, πιτσαρίες, τρατορίες και τα επονομαζόμενα κουτούκια. Στη χώρα μας αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία για ανθρώπους κάθε ηλικίας που αναζητούν μια έξοδο που θα τους ευχαριστήσει, θα τους δημιουργήσει θετική διάθεση και φυσικά, δεν θα τους κοστίσει πάρα πολύ ακριβά. Μεταξύ του κοινού της, κυριαρχούν οι παρέες και τα ζευγάρια, ενώ η επισκεψιμότητά της μπορεί να είναι υψηλή και σε καθημερινή βάση, αφού αποτελεί μια ιδανική πρόταση και για άνετες και απολαυστικές αποδράσεις, στη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας.

Πολυτέλεια σε κάθε λεπτομέρεια και φινέτσα σε κάθε πτυχή 

Όπως, δηλαδή, απαιτεί ο χαρακτήρας μιας επιχείρησης Fine Dining. Εκλεκτή διακόσμηση και φωτισμός προσεγμένος και σχεδιασμένος από επαγγελματίες, μοναδικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, κομψότητα παντού, ακόμα και στα σερβίτσια, εξυπηρέτηση από άριστα εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό, η παρουσία αναγνωρισμένου σεφ στη διεύθυνση της κουζίνας, το σχετικά υψηλότερο κόστος των γευμάτων, που δικαιολογείται από την ποιότητα των υλικών, της προετοιμασίας και του στυλ σερβιρίσματος στο πιάτο, συνάδουν στη δημιουργία μιας φινετσάτης και πολυτελούς εμπειρίας εξόδου για κάθε πελάτη. Βασικό επίσης, χαρακτηριστικό αυτής της κατηγορίας είναι ο ενδυματολογικός κώδικας που απαιτείται από τους πελάτες, που μπορεί να ποικίλει από κατάστημα σε κατάστημα, αλλά συνήθως αφήνει εκτός τις πιο σπορ επιλογές όπως τζιν, σορτς και t-shirts. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μια επιχείρηση fine dining δεν έχει περιορισμό στο είδος του μενού της, αφού κάλλιστα μπορεί να είναι επικεντρωμένη από τη μεσογειακή κουζίνα έως και την ασιατική. Αυτό όμως που την καθορίζει, τη διαφοροποιεί και την κατοχυρώνει στη συνείδηση του κοινού της είναι η αποστολή της: Η δημιουργία μιας απόλυτης εμπειρίας εξόδου στον άνθρωπο που την επισκέπτεται, με την οικογένεια, τους συνεργάτες ή ακόμα και μόνος του. Μια εμπειρία που θα του προσφέρει γευστική, ψυχολογική και συναισθηματική ικανοποίηση και πλήρωση.

Η επιλογή χαρακτήρα εστιατoρίου στην μετά Covid εποχή 

Αν σκέφτεστε για το ποιος είναι ο κατάλληλος χαρακτήρας στον οποίο θα προσανατολίσετε ή θα επαναπροσδιορίσετε την ταυτότητα της επιχείρησή σας, οφείλουμε να πούμε, ότι τόσο το casual, όσο και το fine dining έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Κυρίως, με την απελευθέρωση της δυνατότητας μετακίνησης των καταναλωτών και της δυνατότητας επίσκεψης στη φυσική έδρα των επιχειρήσεων εστίασης, εκατοντάδες άνθρωποι θα θελήσουν να προσφέρουν στον εαυτό τους, αρκετές ημέρες της εβδομάδας, τις στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης που στερήθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Εξόδους, που θα μοιραστούν με την παρέα και τους φίλους που τους έλειψαν, σε περιβάλλοντα φιλικά και οικονομικά. Αρκετοί, από τους ίδιους επίσης, θα αναζητήσουν τα Σαββατοκύριακα μια πιο επίσημη έξοδο για αυτούς και τους αγαπημένους τους, απολαμβάνοντας μια ραφιναρισμένη εμπειρία, που αξίζει το υψηλό κόστος της. Άρα, είναι λογικό ότι πόλος έλξης πελατών αποτελούν και οι δυο κατηγορίες εστιατορίων. 

Αναζητώντας τα μειονεκτήματά τους, θα μπορούσαμε να σταθούμε κυρίως στη διάρκεια παραμονής των πελατών και τον δυνητικό τους αριθμό ανά τραπέζι. Αυτό, γιατί η χαλαρή εστίαση με φίλους που συχνά υπερβαίνουν τον αριθμό των 6 ατόμων είναι δύσκολο σχετικά να διευθετηθεί ενώ, παράλληλα, δεν μπορεί να τεθεί χρονικό όριο στη διάρκεια της επίσκεψής τους. Ας μην ξεχνάμε, ότι τα νόστιμα πιάτα και τα αποστάγματα μιας ταβέρνας είναι συνοδευτικά μιας ευχάριστης κουβέντας, η οποία μπορεί να κρατήσει όσο αντέχουν τα μέλη της παρέας. Αντίθετα, ένα πολυτελές γεύμα, έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, λόγω της φύσης του, που παράλληλα μπορεί να τεθεί και ως προϋπόθεση από την επιχείρηση για το κλείσιμο ενός τραπεζιού. 

Ανεξάρτητα, βέβαια, από όλα αυτά, η κατηγορία στην οποία θα εντάξετε το εστιατόριό σας, είναι κάτι παραπάνω από μια περιγραφή. Είναι μια παρακαταθήκη, που εάν την εξυπηρετήσετε σωστά, με την απαιτούμενη ορθότητα και συνέπεια, θα αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξή σας στα χρόνια που ακολουθούν και προβλέπονται ιδιαίτερα ευνοϊκά για το σύνολο του κλάδου.