Η σημασία της παρουσίας παραδοσιακών συνταγών στο μενού σας

Η σημασία της παρουσίας παραδοσιακών συνταγών στο μενού σας | Ena Blog
Η σημασία της παρουσίας παραδοσιακών συνταγών στο μενού σας | Ena Blog

Η χώρα μας αποτελεί μια μοναδική πηγή προϊόντων, ξεχωριστών και ικανών να αποτελέσουν τον κυρίαρχο πόλο έλξης στο μενού μιας επιχείρησης εστίασης. Οι λόγοι είναι αρκετοί και τα πλεονεκτήματα που αποφέρουν, αρκετά σημαντικά. Για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζουν για την ανάπτυξη σας, εάν έχετε επιχείρηση σχετική με τον κλάδο, όπως ένα εστιατόριο, μια ταβέρνα, ένα κατάστημα γρήγορου φαγητού, ακόμα και για την κουζίνα ενός ξενοδοχείου ή ενός συγκροτήματος τουριστικών καταλυμάτων, έχουμε προχωρήσει σε μια συνοπτική καταγραφή των λόγων, για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τοπικές πρώτες ύλες και παραδοσιακές σπεσιαλιτέ στις προτάσεις του καταλόγου σας. 

Η ασύγκριτη διατροφική αξία

Η μεσογειακή κουζίνα αποτελεί, αναμφίβολα, μια από τις πλέον αναγνωρισμένες κουζίνες στον κόσμο για τη θρεπτική της αξία και την ευεργετική της επίδραση στον οργανισμό και τη μακροζωία μας. Ένα χαρακτηριστικό, το οποίο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία στην εποχή που ζούμε, με την παρουσία της πανδημίας του Covid-19 και την πολύ μεγάλη έμφαση που δίνεται στους καταναλωτές για τη θωράκιση της υγείας τους. Συνταγές και πιάτα, που περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή και είναι πλούσια τόσο σε βιταμίνες, όσο και σε νοστιμιά, αποτελούν πια πρώτη προτεραιότητα για τις παραγγελίες μικρών και μεγάλων. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνεται στον κατάλογό σας και για το ελαιόλαδο – το πιο βασικό συστατικό του μαγειρέματος και της ετοιμασίας των πιάτων σας. Μην ξεχνάτε ότι περιοχές όπως η Κρήτη, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Μυτιλήνη αλλά και άλλες, αποτελούν τις πλέον διάσημες πατρίδες Π.Ο.Π. ποικιλιών, με διεθνή και ανάρπαστη παρουσία, ακόμα και στις πιο απαιτητικές αγορές του πλανήτη.

H απάντηση στην τάση των υπερτροφών

Μια παράλληλη τάση με αυτήν της προστασίας του οργανισμού μας, είναι η ενίσχυσή του με τις βιταμίνες, τις πρωτεΐνες, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα που προσφέρουν οι λεγόμενες υπερτροφές. Συνταγές και γαστρονομικές δημιουργίες που τις περιέχουν, αναζητούνται όλο και πιο συχνά από τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά και από τους ταξιδιώτες που μας επισκέπτονται κατά τις τουριστικές περιόδους. Το ευτύχημα για εσάς είναι, ότι οι ελληνικές πρώτες ύλες μπορούν εύκολα να ενταχθούν σε ένα πιάτο σας και να το μετατρέψουν σε μια αναντικατάστατη γευστική εμπειρία. Γιατί, αν σας φαίνεται γρίφος το πώς θα δέσει το γκότζι μπέρι με μια σαλάτα σας, σκεφτείτε πόσο εύκολα μπορείτε να ετοιμάσετε πιάτα, όπως μια παραδοσιακή πατατοσαλάτα με κάπαρη, ένα χοιρινό με θυμαρίσιο μέλι, μια σαλάτα λαχανικών με ξηρούς καρπούς και κορινθιακή σταφίδα, ένα ριζότο με κρόκο Κοζάνης, ένα ορεκτικό με πλιγούρι, καρύδι και ρόδι ή ένα πιάτο ζυμαρικών με αυγοτάραχο Μεσολογγίου!  

Η αποδεδειγμένη στήριξη της τοπικής παραγωγής

Στο πλαίσιο της βιωσιμότητας και του ρόλου που οφείλει μια επιχείρηση να διαδραματίζει για την τοπική κοινωνία, αρκετοί πια καταναλωτές αναζητούν σε καταλόγους τοπικά προϊόντα. Κυρίως ψάχνουν να δουν κατά πόσο κρατάτε ζωντανή τη σχέση αλληλεπίδρασης και ανάπτυξης με τον τόπο μας. Γι’ αυτό και είναι πια ζητούμενο, ένα μέρος ή επιλεγμένες σειρές των προϊόντων που έχετε στην κουζίνα της επιχείρησής σας, να προέρχονται από τη γεωγραφική σας ενότητα, ώστε να αποδεικνύεται έμπρακτα η υποστήριξή σας στους γύρω σας και να επιβραβεύεται η επιλογή του πελάτη να σας εμπιστευτεί. Επιπλέον, μια κίνηση στην οποία μπορείτε να προβείτε, ανεξάρτητα της τοποθεσίας της έδρας σας, είναι η προμήθεια χειροποίητων προϊόντων από μικρές ελληνικές βιοτεχνίες. Μπορούμε να σταθούμε σε προϊόντα ζύμης, όπως ο τραχανάς, οι χυλοπίτες, οι μακαρούνες και άλλα, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητης ελληνικής και τοπικής προέλευσης και μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικούς συνδυασμούς για τα πιάτα σας. Παράλληλα, γλυκίσματα όπως μαρμελάδες, παστέλια, σκαλτσούνια κ.ά, γνήσια τέκνα της πατρίδας μας, κάλλιστα μπορούν να ξαφνιάσουν ευχάριστα τους πελάτες σας και να προτιμηθούν σε πρώτη προτεραιότητα για επιδόρπια.  

Η ευελιξία μεταχείρισης και συνδυασμού 

Σχεδόν όλα τα προϊόντα της υπαίθρου μας έχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Είναι εξαιρετικά ευέλικτα στη διαχείρισή τους και στους συνδυασμούς μεταξύ τους, άρα και στις εναλλακτικές ποικιλίες πιάτων που μπορούν να προσφέρουν. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους ανάγονται σε πολύτιμο σύμμαχό σας, απέναντι σε καταναλωτές που εκπροσωπούν διαφορετικές και πολυποίκιλες διατροφικές κοινότητες και που απαιτούν την προσαρμογή ενός πιάτου σας στη δική τους επιθυμητή εναλλακτική. Για παράδειγμα, σκεφτείτε πόσο εύκολα μπορείτε να ετοιμάσετε με τα υλικά που έχετε στη κουζίνα σας, τον, κατεξοχήν πρωταγωνιστή του ελληνικού εστιατορίου, μουσακά, τόσο με τον παραδοσιακό τρόπο, με κιμά και μπεσαμέλ γάλακτος, όσο και στην vegan εκδοχή του με στρώση από φακές και μανιτάρια, αντί για κρέας, και αφράτη φυτική μπεσαμέλ από γάλα σόγιας, αλεύρι και ελαιόλαδο. Και όλα αυτά, φυσικά, χωρίς να κάνετε κανέναν συμβιβασμό ούτε στη νοστιμιά, ούτε στη θρεπτική αξία των πιάτων σας. 

Η πληθώρα ορεκτικών και οι αμέτρητες επιλογές για επιδόρπια

Οι ενότητες αυτές των καταλόγων αποτελούν συχνό πονοκέφαλο για τους περισσότερους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης. Κυρίως για την εποχικότητά τους, τη διαθεσιμότητα και τη σχετικότητά τους με τα κυρίως πιάτα που παρέχονται στο μενού. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση, τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να αποδειχθούν μια μόνιμη, αποτελεσματική και διατροφικά αποδεκτή λύση. Αξίζει να αναλογιστείτε πόσες διαφορετικές προτάσεις μπορείτε να έχετε, βάσει των παραδοσιακών ελληνικών τυριών, όπως η γραβιέρα Νάξου, το λαδοτύρι Μυτιλήνης, το καπνιστό Μετσόβου, η χανιώτικη ξινομυζήθρα, το συριανό Σαν Μιχάλη, η σφέλα Λακωνίας, η φορμαέλα της Αράχωβας κ.ά. είτε σε μια ποικιλία ή πλατό τυριών, είτε ενταγμένα σαν συστατικά σε μικρές λιχουδιές, για πριν και μετά το φαγητό. Αντίστοιχα, η μαστίχα Χίου, το ρακόμελο, το μελεκούνι της Ρόδου, ακόμα και το συριανό λουκουμάκι μπορούν να σας λύσουν τα χέρια σαν κεράσματα και απεριτίφ για τους πελάτες σας, ανεξαρτήτως καιρού και εποχής. 

Η ενίσχυση της εθνικής γαστρονομικής ταυτότητας

Ειδικά για τις επιχειρήσεις εστίασης, που εντάσσονται στην ξενοδοχειακή εξυπηρέτηση ή δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές, η παρουσία παραδοσιακών προϊόντων εξυπηρετεί και άλλον έναν πολύ σημαντικό προσανατολισμό: Την ενίσχυση της εθνικής μας γαστρονομικής ταυτότητας και της προσφοράς μιας ξεχωριστής και μοναδικής στο είδος της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Μην ξεχνάτε, ότι κάθε επισκέπτης στη χώρα μας θέλει να αντλήσει στο σύνολό τους, όλες αυτές τις συγκινήσεις, που προσφέρει η Ελλάδα. Και μια από τις πιο σημαντικές, είναι η απόλαυση του γαστρονομικού πολιτισμού μας. Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία, ανά ενότητα του καταλόγου σας, των παραδοσιακών συνταγών, που η φήμη τους ταξιδεύει πέρα από τα σύνορά μας, είναι απαραίτητη. Τόσο για τη δική σας επαγγελματική ανάπτυξη, όσο και για την κατοχύρωση του καθαρού τουριστικού προϊόντος της χώρας μας σε κάθε ταξιδιώτη από κάθε γωνιά του πλανήτη.