Στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας για ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ

Στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας για ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ | ΕΝΑ Blog
Στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας για ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ | ΕΝΑ Blog

Ως ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ, καταλαβαίνετε ότι η διαχείριση της ενέργειας είναι κορυφαία προτεραιότητα για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής σας. Ο τομέας της μικρής λιανικής αντιμετωπίζει πολλές ενεργειακές προκλήσεις, όπως ο φωτισμός, η θέρμανση και οι ηλεκτρικές συσκευές και φυσικά η ψύξη. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να εξερευνήσετε νέους τρόπους για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στην επιχείρησή σας καθημερινά και να υιοθετήσετε πρακτικές που προωθούν την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας. Αυτές οι πρακτικές θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ενεργειακή απόδοση του καταστήματός σας κατά πολύ. 

Ψύξη 

Σε σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ, η ψύξη μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου. Είναι, λοιπόν, κρίσιμο τα συστήματα ψύξης να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και να ενημερώνεστε συνεχώς για τις διαθέσιμες επιλογές ενεργειακής απόδοσης στην αγορά. Οι παρακάτω συμβουλές στοχεύουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας ψύξης του καταστήματος σας, με σκοπό τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, την εξοικονόμηση ενέργειας και την πρόληψη της περιβαλλοντικής ρύπανσης. 

  • Εκπαιδεύστε το προσωπικό σας να κρατά τις πόρτες των ψυγείων και των καταψυκτών κλειστές όσο το δυνατόν περισσότερο, αποφεύγοντας το άσκοπο άνοιγμα και κλείσιμο. Αυτό διότι οι συχνές μεταβολές στη θερμοκρασία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα των τροφίμων και να αυξήσουν το κόστος λειτουργίας. 
  • Ελέγξτε τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας των ηλεκτρικών συσκευών σας. Αν η θερμοκρασία είναι ρυθμισμένη πιο χαμηλά απ’ ό,τι απαιτείται, μπορεί να σπαταλάτε ενέργεια. Οι συνήθεις συστάσεις για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας είναι μεταξύ -25.56°C και -22.22°C για τους καταψύκτες και μεταξύ 1.67°C και 3.33°C για τα ψυγεία. 
  • Καθαρίστε τακτικά τα πηνία ψύξης που βρίσκονται στο πίσω μέρος των ψυκτικών μονάδων. Με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση σκόνης και άλλων ρύπων μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματική μεταφορά θερμότητας, μειώνοντας έτσι την αποδοτικότητα των συσκευών. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, ελέγξτε επίσης για τυχόν συσσώρευση πάγου στα πηνία και αφαιρέστε τον αν χρειάζεται. 
  • Βεβαιωθείτε ότι τα λάστιχα στις πόρτες των μονάδων σας κλείνουν καλά. Το σωστό κλείσιμο τους, αποτρέπει την είσοδο ζεστού αέρα στη μονάδα, μειώνοντας την ενέργεια που απαιτείται για την ψύξη, καθώς και την αποφυγή δημιουργίας πάγου. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον κανόνα: Εάν μπορείτε εύκολα να σύρετε ένα χαρτονόμισμα μέσα από την άκρη της πόρτας, η σφράγιση του ψυγείου θέλει ρύθμιση. 

Φωτισμός 

Η μετάβαση σε φωτισμό LED με πιστοποίηση  μπορεί να προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη.  

  • Μειώνει το ενεργειακό κόστος – καταναλώνεται έως και 90% λιγότερη ενέργεια από τον φωτισμό πυρακτώσεως, εξοικονομώντας λειτουργικά έξοδα. 
  • Μειώνει το κόστος συντήρησης – διαρκεί 35 έως 50 φορές περισσότερο από τον φωτισμό πυρακτώσεως και περίπου 2 έως 5 φορές περισσότερο από τον φωτισμό φθορισμού και χρειάζεται αντικατάσταση λαμπτήρων. 
  • Μειώνει το κόστος ψύξης – τα LED παράγουν πολύ λίγη θερμότητα. 
  • Συνοδεύεται από εγγύηση τουλάχιστον τριών ετών. 
  • Διατίθεται με ρύθμιση φωτισμού σε ορισμένα μοντέλα εσωτερικού χώρου και αυτόματη απενεργοποίηση ημέρας και αισθητήρες κίνησης σε ορισμένα μοντέλα εξωτερικού χώρου. 
  • Είναι ανθεκτικό καθώς δεν σπάει όπως ένας λαμπτήρας. 

Θέρμανση και ψύξη 

Τα συστήματα θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού είναι καίριας σημασίας για τη δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος για πελάτες και εργαζομένους, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και σημαντικούς παράγοντες κατανάλωσης ενέργειας σε ένα κτίριο. Για μεγαλύτερη αποδοτικότητα φροντίστε τα εξής: 

  • Ελέγχετε το φίλτρο σας κάθε μήνα, ειδικά κατά τους μήνες με μεγάλη χρήση (χειμώνα και καλοκαίρι). Εάν το φίλτρο φαίνεται βρώμικο μετά από ένα μήνα, αλλάξτε το, διαφορετικά  φροντίστε να  αλλάζετε το φίλτρο κάθε τρεις μήνες. Ένα βρώμικο φίλτρο θα επιβραδύνει τη ροή του αέρα και θα κάνει το σύστημα να εργάζεται πιο σκληρά για να  κρατήσει το χώρο ζεστό ή δροσερό – σπαταλώντας ενέργεια. 
  • Συντονίστε τον εξοπλισμό HVAC σας ετησίως. Ακριβώς όπως ένας συντονισμός του αυτοκινήτου σας μπορεί να βελτιώσει την κατανάλωση καυσίμου, ένας ετήσιος συντονισμός του συστήματος θέρμανσης και ψύξης μπορεί να βελτιώσει την απόδοση και την άνεση. 
  • Εγκαταστήστε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης είναι ιδανικός για χώρους που δεν χρησιμοπιούνται κατά τη διάρκεια καθορισμένων χρονικών περιόδων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι χώροι που έχουν μικρότερη κίνηση (όπως οι αποθήκες) θα πρέπει να διατηρούνται πιο δροσεροί το χειμώνα και πιο ζεστοί το καλοκαίρι. 
  • Σφραγίστε τους αγωγούς θέρμανσης και ψύξης. Οι αγωγοί που μεταφέρουν αέρα από και προς ένα κεντρικό κλιματιστικό ή μια αντλία θερμότητας καταναλώνουν μεγάλη ενέργεια. Η σφράγιση και η μόνωση των αγωγών μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης κατά 20% και  και μερικές φορές πολύ περισσότερο.