Τα φρούτα του φθινοπώρου, τα χαρακτηριστικά τους και τα πλεονεκτήματα που δίνουν στο μενού και την κουζίνα σας

Τα φρούτα του φθινοπώρου, τα χαρακτηριστικά τους και τα πλεονεκτήματα που δίνουν στο μενού και την κουζίνα σας | Ena Blog
Τα φρούτα του φθινοπώρου, τα χαρακτηριστικά τους και τα πλεονεκτήματα που δίνουν στο μενού και την κουζίνα σας | Ena Blog

Το φθινόπωρο, όπως και κάθε εποχή, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες αλλά και τα δικά του δώρα, για κάθε επιχείρηση εστίασης. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουν τα φρούτα της εποχής αυτής, τα οποία συγκεντρώνουν αρκετά πλεονεκτήματα. Καταρχήν, μπορείτε να βρείτε άφθονα σε ποικιλία και στην καλύτερη «φόρμα» τους. Επίσης, ακολουθώντας την κατάλληλη μέθοδο μπορείτε να τα συντηρήσετε για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να είναι  διαθέσιμα για την ετοιμασία μιας μεγάλης ποικιλίας πιάτων και συνταγών. Και το κυριότερο, η θρεπτικότητα, η νοστιμιά και η πληθώρα βιταμινών, τα κάνει ασυναγώνιστα και ανάρπαστα από τους πελάτες σας. Ας τα γνωρίσουμε:

Μήλο: το ανθεκτικό και αναντικατάστατο συστατικό μοναδικών δημιουργιών

Κατά τον λαό μας, το συγκεκριμένο φρούτο είναι ο «ασυναγώνιστος αντίπαλος κάθε γιατρού» χάρη στις φαρμακευτικές ιδιότητες και τις βιταμίνες που προσφέρει στον οργανισμό μας. Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες, χαμηλό σε λιπαρά, είναι στην καλύτερη αρωματική και γευστική του εκδοχή, κατά τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες. Η υπεροχή του αυτή αποδεικνύεται έμπρακτα κατά την κατανάλωσή του φρέσκο, σαν κομπόστα, γλυκό του κουταλιού, ψητό ή πουρέ, είτε σαν μαρμελάδα. Η δυνατότητα που έχει για συντήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες μέθοδοι, το ανάγει ως έναν οικονομικό και πολύτιμο σύμμαχο για την κουζίνα σας. Ως συστατικό για κυρίως πιάτα μπορεί να προσδώσει πολυποίκιλες και θαυμάσιες επιγεύσεις στο τελικό σύνολο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που μπορείτε να εντάξετε στις προτάσεις σας πέρα από το πολυαγαπημένο επιδόρπιο, τη μηλόπιτα, είναι το θρεπτικό salad bowl με μήλα, καρύδια, φύλλα σαλάτας, σως μελιού και μουστάρδας ή εναλλακτική τηγανιά με λαχανικά και κεφαλοτύρι, καθώς επίσης και η κλασική γέμιση για κρεατικά, όπως η πανσέτα, το κοτόπουλο και το ρολό χοιρινού. 

Αχλάδι: το φυσικό μυστικό για ζουμερές και πεντανόστιμες προτάσεις 

Συγγενικό φρούτο του μήλου, συλλέγεται τον Σεπτέμβριο και συνήθως διατηρείται στα ψυγεία των παραγωγών για προμήθειες και παραγγελίες, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ανεξάντλητη πηγή διαιτητικών ινών, αντιοξειδωτικών, μετάλλων και βιταμινών, έχει χαρακτηριστικά χαμηλή αλλεργιογόνο δράση. Ανεξάρτητα από την ποικιλία που θα επιλέξετε, κάθε οικογένεια αχλαδιών της ελληνικής παραγωγής, αποτελεί ασφαλή επιλογή για πεντανόστιμες κομπόστες, σπιτικά γλυκά, μαρμελάδες και chutney, ενώ για την κουζίνα ενός εστιατορίου είναι ιδανική επιλογή για τη σύνθεση εξειδικευμένου μενού για πελάτες με αλλεργίες ή συναφείς ασθένειες. Σαν συστατικό μαγειρικής είναι ιδιαίτερα εύχρηστο, καθώς είναι εύκολο στο σοτάρισμα, στο ελαφρύ βράσιμο σε λίγο νερό (μπρεζέ), στο ψήσιμο και στην κατσαρόλα, ενώ μπορεί να μας δώσει μοναδικά γευστικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφερθούμε σε πιάτα όπως η γλυκιά σούπα με αχλάδι, λάιμ και κρέμα γάλακτος, το salad bowl με καραμελωμένους καρπούς και γκοργκοντζόλα ή ακόμα και η ανάμειξή του με γλυκοπατάτες και χοιρινό στο φούρνο, για όσους αναζητούν ελαφριές, θρεπτικές και εντυπωσιακά γευστικές εμπειρίες. 

Πορτοκάλι: ο βασιλιάς των εσπεριδοειδών και των αγαπημένων συνταγών 

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη αυτού του χρυσαφένιου καρπού για τον οργανισμό, αλλά και την αξία του ως μαγειρικό συστατικό. Απαραίτητο σε κάθε κουζίνα, από μια μικρή ταβέρνα έως ένα πολυτελές και πολυβραβευμένο εστιατόριο, περιλαμβάνει πολλές ομάδες βιταμινών αλλά και ευεργετικών στοιχείων. Εκτός όλων αυτών, αναδεικνύεται και σε ένα πολύτιμο εργαλείο στην επαγγελματική μαγειρική, καθώς και μόνο το ξύσμα του, μπορεί να πολλαπλασιάσει τις γευστικές ιδιότητες ακόμα και του πιο κλασικού γεύματος. Οι εφαρμογές του, χιλιάδες, είτε ως χυμός, είτε ως αυτούσιο συστατικό σε συνταγές, κρεατικών και ψαρικών, γλυκών και αλμυρών συνθέσεων. Αν θέλουμε να σταθούμε σε κάποιες προτάσεις και για το δικό σας μενού, μπορούμε να αναφερθούμε στο βαθμό που μεταμορφώνει μια σαλάτα με φινόκιο, τσίλι πιπεριά και κάπαρη, στο άρωμα που μπορεί να χαρίσει σε μια σούπα από παντζάρι και σαφράν, αλλά και στις φανταστικές ιδιότητές του ως μαρινάδα για κρεατικά. 

Γκρέιπφρουτ: διαιτητικό και ευεργετικό συστατικό κατά της χοληστερίνης 

Αν και ελαφρώς όξινο στην πρώτη εντύπωσή του, αποτελεί πηγή βιταμινών του συμπλέγματος C, ασβεστίου, φωσφόρου και σιδήρου, έχει αρχίσει να κλέβει την παράσταση στη σύγχρονη μαγειρική. Ιδανικό για μαρινάδα κρεατικών, ο λόγος που ένα κλασικό ανατολίτικο ταμπουλέ αποκτά κοσμοπολίτικη χροιά, το μυστικό της μοναδικότητας ενός ριζότο με φράουλα και μηλίτη, αλλά και η βάση για ένα υπερ-θρεπτικό smoothie με σέλερι, μήλο και καρότο. Αξίζει λοιπόν να υπάρχει στις προμήθειές σας, αλλά και να επιλεχθεί για να προσδώσει πιο υγιεινές νότες στο μενού του εστιατορίου, του μπαρ ή του café σας. 

Κυδώνι: το γλυκό δώρο του Οκτωβρίου

Ένα ιδιαίτερο φρούτο που εμφανίζεται στη χώρα μας στους πάγκους των αγορών και των προμηθευτών μας κατά τον Οκτώβριο. Κατά πολλούς συγκαταλέγεται στις μεσογειακές υπερτροφές λόγω της ευεργετικής του επίδρασης για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με το μεταβολισμό, το καρδιαγγειακό, το μυϊκό και το κυκλοφορικό σύστημα. Στην μεσογειακή κουζίνα, το γνωρίζουμε, παραδοσιακά, σαν γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα. Τα τελευταία χρόνια όμως επιλέγεται από αναγνωρισμένους σεφ ως αναντικατάστατος σύντροφος συνθέσεων με κρέας, καθώς βοηθά με τους άφθονους χυμούς του να μην «ξεραθεί» το τελικό αποτέλεσμα. Μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο σας σε ειδική σακούλα τροφίμων για λίγο παραπάνω από 15 ημέρες και να αποτελέσει ένα σίγουρο στήριγμα για γευστικούς – αλλά και αποδοτικούς – πειραματισμούς, όπως είναι οι μαριναρισμένες πανσέτες με δαμάσκηνα και κάστανα, ένας vegan πουρές με θυμάρι και κονιάκ, ένα καταπληκτικό επιδόρπιο σαν τάρτα με καραμελωμένα φύλλα κ.λπ.  

Σταφύλι: το φρούτο που κάνει κάθε πιάτο να αποδίδει καρπούς

Ένας από τους πιο πολύτιμους καρπούς της ελληνικής φύσης, η βάση της οινοποιίας της χώρας μας, είτε σε ερασιτεχνική είτε σε εμπορική διάσταση. Τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου, ο τρύγος, η φάση δηλαδή της συγκομιδής του, έχει ως αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε αφθονία επιλογών σε ποικιλίες, γεύσεις και επιγεύσεις. Το δώρο του για τον οργανισμό μας είναι η μεγάλη ασπίδα που μας προσφέρει για αποτοξίνωση και μακροζωία και, φυσικά η μεστή και απολαυστική του γεύση το έχουν αναδείξει ως ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα σε όλο τον κόσμο. Δεσπόζει η κατανάλωσή του σαν φρούτο ή επιδόρπιο αλλά και η χρήση του για την παραγωγή γλυκισμάτων, όπως το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού, τα μουστοκούλουρα, η μαρμελάδα, το πετιμέζι κ.ά. Εκτός αυτών, σε μια επαγγελματική κουζίνα που αφουγκράζεται τις νέες καταναλωτικές τάσεις και συνήθειες, μπορεί να αποτελέσει και ένα μοναδικό συστατικό, καθώς η ισορροπημένη γλυκύτητα και η μετρημένη οξύτητά του, δίνουν αλλιώτικο άρωμα σε σάλτσες και δένουν άψογα με απαιτητικά κρεατικά, συκώτι κ.ά. Έτσι, έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει ακόμα και τις πιο παραδοσιακές συνταγές, όπως τα παϊδάκια σε…φλαμπέ με σταφύλι και πετιμέζι, τα μπιφτέκια, με σταφίδα, παρμεζάνα και μυρωδικά στο ζύμωμα, ορεκτικές πίκλες, με μαλακό τυρί και σταγόνες ξυδιού, ακόμα και μια πρωτότυπη μεσογειακή πίτσα με γραβιέρα, φέτα και γλυκό κρασί.

Επιλέγοντας, λοιπόν, ανάμεσα στα φθινοπωρινά φρούτα και αξιοποιώντας την εμπειρία και τη φαντασία του προσωπικού της κουζίνας σας, αποκτάτε τα ιδανικά εργαλεία για να μεταμορφώσετε το μενού σας. Τόσο, με τις θρεπτικές και γευστικές πινελιές, που μπορεί το καθένα από αυτά να δώσει στις κλασικές και διαχρονικές συνταγές σας, όσο και δημιουργώντας νέα πιάτα, νέες προτάσεις και φυσικά νέες ενδιαφέρουσες προσκλήσεις στο πελατολόγιό σας για να σας επισκεφθεί, ξανά και ξανά.