3 φθινοπωρινά cocktails με μιλανέζικο άρωμα

3 φθινοπωρινά cocktails με μιλανέζικο άρωμα | Ena Blog
3 φθινοπωρινά cocktails με μιλανέζικο άρωμα | Ena Blog

Καθώς μπαίνουμε πια στην καρδιά του φθινοπώρου, τα δροσιστικά και φρουτώδη καλοκαιρινά cocktails δίνουν τη θέση τους σε πιο στιβαρές συνθέσεις που δένουν ισορροπημένα με τον καιρό και τη διάθεση των πελατών μας. Από την – αρκετά – μεγάλη οικογένεια αυτών, εμείς επιλέξαμε 3 προτάσεις, όπως ακριβώς σερβίρονται στα πιο γνωστά bar και κέντρα διασκέδασης ιταλικής πρωτεύουσας της μόδας, του Μιλάνο.

1. Branca Milano, διαχρονικό και πάντα μοντέρνο

Γνωστό και στην αμερικάνικη εκδοχή του ως Midnight Stinger, αποτελεί το cocktail φόρο τιμής στο Μιλάνο. Σήμερα συμπληρώνει 170 χρόνια ζωής, και, παρότι ξεκίνησε ως «φάρμακο για τη δυσπεψία», αποτελεί μια θαυμάσια επιλογή για απεριτίφ, καθώς συνδυάζει δυνατή γεύση, ελαφριά πικράδα και εξαιρετικά ευχάριστη επίγευση. 

Υλικά για 1 cocktail 

  • 30 ml βερμούτ
  • 10 ml πικρό λικέρ
  • 10 ml μπράντι 
  • 1 κλαδάκι μέντας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση 

  1. Βάζετε τα ποτά στις παραπάνω αναλογίες σε old fashioned ποτήρι με πάγο.
  2. Τα ανακατεύετε ελαφρά, γαρνίρετε με μέντα και το σερβίρετε. 

2. Spanish Caravan, ακροβατώντας μεταξύ γλυκού και πικρού 

Μια περιζήτητη δημιουργία στην πρωτεύουσα του ιταλικού βορρά, τόσο σε bar όσο και στα γνωστά εστιατόριά της. Ο λόγος, η τέλεια ισορροπία του καθώς παντρεύει τη γλυκύτητα του sherry με την ξηρότητα της τεκίλας, προσφέροντας όξινη αλλά και ταυτόχρονα πικάντικη επίγευση. 

Υλικά για 1 cocktail 

  • 30 ml sherry
  • 30 ml χυμό λεμονιού
  • 10 ml λευκή τεκίλα 
  • Τζιτζιμπύρα 
  • 4 σταγόνες μπίτερ
  • 1 αποξηραμένη φέτα λεμονιού για το γαρνίρισμα 

Εκτέλεση

  1. Βάζετε το sherry, το χυμό λεμονιού και την τεκίλα σε ψηλό ποτήρι, με πάγο και το ανακατεύετε.
  2. Συμπληρώνετε με την τζιτζιμπύρα και προσθέτετε τις σταγόνες του μπίτερ. 
  3. Γαρνίρετε με τη φέτα λεμονιού και το σερβίρετε.

3. Americano, γεννημένο στην Ιταλία, προορισμένο να πετυχαίνει σε κάθε του αποστολή

Πρωτοσερβιρίστηκε στο Gaspare Campari’s Bar του Μιλάνου και η αρχική του ονομασία ήταν Milano- Torino γιατί το μπίτερ που επιλεγόταν προερχόταν από το Μιλάνο ενώ το γλυκό βερμούτ από το Τορίνο. Τη σημερινή ονομασία του την πήρε στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης, όταν μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των Αμερικανών επισκεπτών της πόλης. Στη μεγάλη οθόνη, ήταν το ποτό που αποκαθήλωσε το Vesper, στις ταινίες του 007, καθώς αυτό παρήγγειλε ο σημερινός James Bond, o Daniel Craig, στο Casino Royale.

Υλικά για 1 cocktail:

  • 30 ml μπίτερ
  • 30 ml γλυκό βερμούτ
  • 90 ml σόδα.

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε σε ψηλό ποτήρι μερικά παγάκια, προσθέτετε το μπίτερ και το βερμούτ, ανακατεύοντάς τα. 
  2. Στη συνέχεια, προσθέτετε τη σόδα σταδιακά και συνεχίζετε να ανακατεύετε.
  3. Το γαρνίρετε με μια φέτα ή φλούδα πορτοκαλιού και το σερβίρετε.