Δύο πρωτότυπες εναλλακτικές για δροσερά καλοκαιρινά επιδόρπια

Δύο πρωτότυπες εναλλακτικές για δροσερά καλοκαιρινά επιδόρπια | Ena Blog
Δύο πρωτότυπες εναλλακτικές για δροσερά καλοκαιρινά επιδόρπια | Ena Blog

Καθώς η θερμοκρασία παραμένει στα συνήθη υψηλά επίπεδα για την εποχή, ένα από τα ζητούμενα των επιχειρήσεων της εστίασης είναι το επιδόρπιο που θα δροσίσει αλλά και θα εκπλήξει ευχάριστα τον πελάτη. Αν και η αναζήτησή μιας διαφορετικής πρότασης μπορεί να μοιάζει δύσκολη, η αλήθεια είναι ότι η εποχή και η φύση της πατρίδας μας προσφέρει αφθονία υλικών. Φρούτα, λαχανικά και καρποί του καλοκαιριού, αλλά και φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα συνθέτουν μια βεντάλια λύσεων από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε τα πιο ταιριαστά για το είδος της επιχείρησής σας. 

Εμείς, σας προτείνουμε δυο επιδόρπια, ένα για επιχειρήσεις καφέ και ένα για εστιατόρια, τόσο για να σας βοηθήσουμε στην προσπάθεια σας όσο και για να σας δώσουμε ένα έναυσμα να δείτε με διαφορετική ματιά αυτό το μικρό αλλά τόσο σημαντικό κομμάτι του μενού και των καταλόγων σας.

Για καφέ: Τάρτα με μύρτιλα (blueberries) και γιαούρτι

Μια πρόταση για αυτήν την κατηγορία των καταστημάτων, που μπορεί να συνοδεύσει ευχάριστα κάθε έξοδο για απολαυστικά δροσιστικά ροφήματα καφέ, κάθε στιγμή της ημέρας. Η τάρτα με ένα από τα πιο ευεργετικά είδη μούρων και γιαούρτι, γεμάτη αύρα φρεσκάδας, μπορεί να γίνει η ιδανική συντροφιά για ένα ποτήρι παγωμένου αφεψήματος.

Υλικά (για 1 τάρτα)

Για τη βάση:

  • 180 gr μπισκότα, τύπου digestive
  • 60 gr βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση:

  • 500 gr γιαούρτι, στραγγιστό
  • 300 gr μύρτιλα
  • 230 gr κρέμα γάλακτος
  • 80 ml γάλα, χλιαρό
  • 10 gr φύλλα ζελατίνης

Ετοιμασία

  1. Θρυμματίζετε τα μπισκότα με τα χέρια ή σε ένα μπλέντερ. Στη συνέχεια, αδειάζετε σε ένα μπολ τα μπισκότα μαζί με το βούτυρο και τα ανακατεύετε με τα χέρια σας. Σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20 εκ., καλύπτετε με λαδόκολλα τον πάτο και τα τοιχώματα και τοποθετείτε άλλα 2 φύλλα πλάτους 7 εκατοστών σε σχήμα σταυρού, έτσι ώστε να προεξέχουν (τα φύλλα αυτά θα σας βοηθήσουν στο ξεφορμάρισμα του γλυκού).
  2. Στη συνέχεια, αδειάζετε μέσα το παραπάνω μίγμα και το απλώνετε ομοιόμορφα πιέζοντας το ελαφρώς με τα χέρια. Βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο, για περίπου μισή ώρα. 
  3. Για τη γέμιση, αδειάζετε σε μπολ με νερό και πάγο τις ζελατίνες και τις αφήνετε να μαλακώσουν για περίπου 2 λεπτά. Σε multi, ρίχνετε τα μύρτιλα με το γιαούρτι, τα χτυπάτε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και τα αδειάζετε σε μεγάλο μπολ. 
  4. Στο μίξερ χτυπάτε με δυνατή ταχύτητα την κρέμα γάλακτος για να πάρει τη μορφή σαντιγί.
  5. Όταν μαλακώσουν οι ζελατίνες, τις στραγγίζετε, τις τοποθετείτε στο χλιαρό γάλα και τις ανακατεύετε μέχρι να διαλυθούν. Στη συνέχεια, αδειάζετε στο μπολ με το γιαούρτι, το γάλα και τη σαντιγί, ανακατεύοντας συνεχώς. 
  6. Όταν ολοκληρώσετε, αδειάζετε τη γέμιση στη φόρμα, την απλώνετε ομοιόμορφα και την τοποθετείτε στο ψυγείο για περίπου 6 ώρες.
  7. Ξεφορμάρετε την τάρτα, την γαρνίρετε με τα υπόλοιπα μύρτιλα και κόβετε τα κομμάτια για τις παραγγελίες σας (υπολογίστε περίπου ότι μια τάρτα αντιστοιχεί σε 6 με 8 ατομικές μερίδες). 

Για εστιατόριο: Semifredo με κεράσια και φιστίκια Αιγίνης

Το κρεμώδες γλυκό, με ημιπαχύρευστη υφή, σχεδόν παγωμένο όπως σημαίνει και το όνομά του στα ιταλικά, αποτελεί πια έναν απαραίτητο πρωταγωνιστή στον κατάλογο ενός εστιατορίου. Δροσιστικό και συναρπαστικό σε επίγευση, το semifredo με ολόφρεσκα ζουμερά κεράσια και φιστίκια Αιγίνης, προϊόν Π.Ο.Π. της χώρας μας, «δένει» άριστα τόσο με γεύματα κρεατικών, ζυμαρικών αλλά και ψαρικών, που κυριαρχούν στις καλοκαιρινές παραγγελίες των πελατών σας. 

Υλικά (για 10  μερίδες)

  • 350 gr κρέμα γάλακτος
  • 1 αβγό
  • 3 κρόκοι αβγών 
  • 100 gr άχνη ζάχαρη
  • 20 ml εκχύλισμα βανίλιας
  • 400 gr φρέσκα κεράσια
  • 100 gr φιστίκια Αιγίνης
  • Ξύσμα περίπου μισού λεμονιού

Ετοιμασία

  1. Χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά μέχρι να πήξει και να έχει την υφή γιαουρτιού. Την σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο.
  2. Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζετε το αβγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη και τη βανίλια και το τοποθετείτε πάνω σε ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει προσέχοντας να μην ακουμπάει το μπολ στο νερό.
  3. Με ένα σύρμα ανακατεύετε συνέχεια το μείγμα, ώστε να παστεριωθούν τα αβγά και να γίνει η κρέμα, δηλαδή να έχει υφή που μοιάζει με μπεσαμέλ και απαλό μπεζ χρώμα. Μόλις γίνει, το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει, για περίπου 20 λεπτά. 
  4. Πλένετε τα κεράσια, βγάζοντάς τους τα κουκούτσια. Θρυμματίζετε τα φιστίκια σε έναν πολυκόφτη. Τυλίγετε με μεμβράνη μία φόρμα για κέικ 15×35 αφήνοντας αρκετή μεμβράνη να προεξέχει.
  5. Βγάζετε τη σαντιγί από το ψυγείο και προσθέτετε το μείγμα των αβγών, τα κεράσια, τα φιστίκια και το ξύσμα. Το ανακατεύετε με απαλές κινήσεις για να ενσωματωθούν καλά τα υλικά και το μεταφέρετε στη φόρμα. Σκεπάζετε με την μεμβράνη που προεξέχει ώστε να είναι όλο το μείγμα καλυμμένο, και τοποθετείτε τη φόρμα στην κατάψυξη για 6 περίπου ώρες.
  6.  Για να σερβίρετε τις παραγγελίες σας, το κόβετε στα αντίστοιχα κομμάτια και το γαρνίρετε με επιπλέον τρίμματα φιστικιών και κεράσια.