Μια ολοκληρωμένη γαστρονομική πρόταση για το Χριστουγεννιάτικο μενού σας

Μια ολοκληρωμένη γαστρονομική πρόταση για το Χριστουγεννιάτικο μενού σας | ENA Blog
Μια ολοκληρωμένη γαστρονομική πρόταση για το Χριστουγεννιάτικο μενού σας | ENA Blog

To Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν σημαίνουν για την πλειοψηφία των πελατών της εστίασης ένα μοναδικό ραντεβού με φίνες, ακόμα και εξεζητημένες γευστικές προτάσεις. Για τους επιχειρηματίες, αντίστοιχα, σημαίνει νέες ιδέες, έμπνευση και εκτέλεση που καθηλώνει ακόμα και τον πιο απαιτητικό φίλο της γαστρονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, σας παρουσιάζουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που μπορεί να απογειώσει το έκτακτο, εορταστικό σας μενού. Σούπα ντομάτας με λαχανικά, για το πρώτο πιάτο, πανδαισία χοιρινού καρέ με γέμιση μήλων και κιμά για κυρίως, και ένα αφράτο, δροσιστικό και πλούσια γευστικό banoffee για επιδόρπιο. Τρία πιάτα, με τα οποία μπορείτε να εντυπωσιάσετε, βασισμένα σε υλικά που θα βρείτε σε ανταγωνιστικές τιμές στα καταστήματα της αλυσίδας ENA Food C&C, και που μπορείτε ήδη να ξεχωρίσετε στους καταλόγους μας για το Κρέας, την Ταβέρνα, τα προϊόντα Ιδιωτικής Ετικέτας καθώς και στο 15νθήμερο έντυπο μας.

Υλικά για τη Σούπα

  • 500ml ζωμό κοτόπουλου
  • 10gr πιπέρι
  • 10gr αλάτι
  • 150gr ζάχαρη
  • 150ml πελτέ ντομάτας 
  • 15 μανιτάρια πόρτομπέλλο, κομμένα σε φέτες
  • 5 πράσα ψιλοκομμένα
  • 5 καρότα ψιλοκομμένα 
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 5 λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
  • 15 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες
  • 500ml ελαιόλαδο 
  • 20 μπρουσκέτες
  • Φρέσκα φύλλα βασιλικού

Οδηγίες

  1. Σοτάρετε τα κρεμμύδια, τις σκελίδες σκόρδου, τα πράσα, τα καρότα και τα μανιτάρια για περίπου 10’ σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν διάφανα.
  2. Προσθέστε το ζωμό, τις φρέσκες ντομάτες, ρίξτε το αλάτι και τη ζάχαρη και σκεπάστε την κατσαρόλα σιγοβράζοντας για περίπου μισή ώρα.
  3. Προσθέστε τον πελτέ και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα. 
  4. Στη συνέχεια πολτοποιήστε τη σούπα στο ειδικό μηχάνημα ή στο μίξερ και γαρνίρετε με δύο μπρουσκέτες ανά πιάτο και φύλλα βασιλικού.
  5. Μοιράστε τη σούπα στα πιάτα των παραγγελιών σας και σερβίρετε.

Υλικά για το Χοιρινό καρέ με κιμά, μανιτάρια και μήλα 

Για το Χοιρινό καρέ

  • 2 ½ kg χοιρινό καρέ, χωρίς κόκκαλο
  • 10gr πάστα σκόρδου 
  • 10gr πάστα δενδρολίβανου
  • 10gr πάστα θυμαριού 
  • 225ml ελαιόλαδο
  • 25gr αλάτι
  • 10gr πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 125ml ελαιόλαδο
  • 250gr μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε τέταρτα
  • 125gr μήλα πράσινα, χωρίς φλούδα και κομμένα σε τέταρτα
  • 250gr σπανάκι
  • 25gr αλάτι
  • 40gr βούτυρο
  • 250gr κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 15gr πάστα σκόρδου 
  • 10gr πάστα δενδρολίβανου
  • 10gr πάστα θυμαριού 
  • 80ml κονιάκ 
  • 40gr ψωμί τριμμένο 
  • 4 αυγά 
  • 600gr χοιρινός κιμάς 

Οδηγίες

  1. Χτυπάτε με ραβδομπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι έως ότου να ενσωματωθούν καλά και να σχηματίσουν μια πάστα. Αλείψτε με την πάστα αυτή το κρέας, ύστερα αλατίστε και καλύψτε το με μεμβράνη. Αφήστε το στο ψυγείο για 2 ώρες. 
  2. Συνεχίστε με την ετοιμασία της γέμισης. Σε δυνατή φωτιά ρίξτε το μισό ελαιόλαδο και τα μανιτάρια και σοτάρετέ τα. Προσθέστε τα μήλα και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν και αποσύρετε από τη φωτιά.
  3.  Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σε μια κατσαρόλα, ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά έως ότου πάρει χρώμα. Προσθέστε τα κρεμμύδια και συνεχίστε μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά σας. Στη συνέχεια, προσθέστε την πάστα σκόρδου, και σβήστε με το κονιάκ. Συνεχίστε το μαγείρεμα, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Αποσύρετέ το από τη φωτιά, προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε το καλά. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει και ανακατέψτε το πολύ καλά με την πάστα από θυμάρι, την πάστα από δεντρολίβανο, το ψωμί και τα τέσσερα αυγά.
  5. Ενώστε το με τη γέμιση των μήλων και των μανιταριών που ετοιμάσατε, και προσθέστε το σπανάκι. Στη συνέχεια ανακατέψτε, ολοκληρώνοντας την ετοιμασία της γέμισής σας.   
  6. Τοποθετήστε το χοιρινό καρέ σε αλουμινόχαρτο και γεμίστε το μίγμα της γέμισης. 
  7. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για δύο ώρες στους 140 °C. Ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 200 °C και ψήστε για άλλα 20’.

Υλικά για το Banoffee

  • 400gr τριμμένο μπισκότο για cheesecake
  • 800gr γέμιση καραμέλα
  • 350gr μπανάνες, κομμένες σε φέτες μισού εκατοστού και διαγώνια
  • 500ml σαντιγί με καραμέλα
  • 120ml σως καραμέλας 
  • 50gr φιστίκια Αιγίνης τριμμένα

Για τη γέμιση καραμέλας 

  • 800ml ζαχαρούχο γάλα, βρασμένο

Για τη βάση μπισκότο 

  • 300gr μπισκότο τριμμένο
  • 100gr βούτυρο, λιωμένο

Για τη σαντιγί καραμέλας

  • 200ml ζαχαρούχο γάλα, βρασμένο
  • 500ml κρέμα γάλακτος

Οδηγίες

  1. Για να βράσετε το ζαχαρούχο γάλα. Κλασική μέθοδος: Βυθίστε την κλειστή κονσέρβα με το ζαχαρούχο γάλα σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 3 ώρες. Κατά τη διάρκεια του βρασμού χρειάζεται να συμπληρώνετε νερό στην κατσαρόλα. Το αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και ύστερα ανοίγετε τη συσκευασία.  Γρήγορος τρόπος: Βάζετε την κλειστή κονσέρβα με το ζαχαρούχο γάλα σε μια χύτρα ταχύτητας με το  νερό να σκεπάζει την κονσέρβα. Κλείνετε τη χύτρα ταχύτητας και από τη στιγμή που θα φτάσει σε σημείο βρασμού αφήνετε το ζαχαρούχο γάλα να βράσει για περίπου 50′. 
  1. Για τη γέμιση καραμέλας: Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε το βρασμένο ζαχαρούχο γάλα και  χτυπήστε καλά με ένα σύρμα μέχρι να σπάσουν όλοι οι κόμποι και να αποκτήσει μια λεία και γυαλιστερή όψη.
  2. Για τη βάση μπισκότου: Λιώστε το βούτυρο και το ανακατεύετε με το τριμμένο μπισκότο. Στη συνέχεια απλώστε το μίγμα στη φόρμα όπου θα συνθέσετε το γλυκό και τη τοποθετείτε στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει το μπισκότο.
  1. Για τη σαντιγί καραμέλας: Σε ένα μίξερ τοποθετείστε το ζαχαρούχο γάλα και την κρέμα και χτυπήστεμε το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να έχετε μια σφιχτή σαντιγί. Γεμίστε με τη σαντιγί μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στριφτό κορνέ και τη βάζετε στο ψυγείο.
  1. Για το στήσιμο του Banoffee: Απλώστε τη σως καραμέλας πάνω στην κρύα βάση του μπισκότου και τοποθετείστε τη στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να σφίξει. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τις μπανάνες κυκλικά πάνω στη γέμιση από καραμέλα, από έξω προς τα μέσα, μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του banoffee. Συνεχίζετε και καλύπτετε τις μπανάνες με τη σαντιγί και ολοκληρώνετε, πασπαλίζοντας με το τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.