Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει σιγά-σιγά, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη γεύση της βουτυρένιας ζύμης με γέμιση από ψημένα αχλάδια. Είναι η τέλεια ενσάρκωση του φθινοπώρου. Συνήθως, η μηλόπιτα είναι η αγαπημένη πίτα της εποχής η οποία συνοδεύει υπέροχα τον καφέ και το τσάι. Αυτήν τη φορά, όμως, προσθέτουμε την γλυκιά, απαλή γεύση των αχλαδιών στο μενού με αυτήν την απλή αλλά φίνα αχλαδόπιτα!
Μερίδες |
|
Συστατικά
Για την βάση
- 600 gr ζύμη ζαχαροπλαστικής έτοιμη
Για τη γέμιση
- 50 gr κρυσταλλική ζάχαρη
- 30 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ κανέλα αλεσμένη
- ¼ κ.γ αλάτι
- 2 kg σφιχτά αχλάδια Bartlett ή Anjou ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια και κομμένα σε φέτες
- 1 κ.σ χυμό λεμονιού
Για την επικάλυψη
- 30 gr βρώμη
- 50 gr αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ καστανή ζάχαρη
- 1 κ.σ ανάλατο βούτυρο λιωμένο
Συστατικά
Για την βάση
Για τη γέμιση
Για την επικάλυψη
|
|
Οδηγίες
- Για να προετοιμάσετε την βάση: Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε την έτοιμη ζύμη ζαχαροπλαστικής σε κύκλο 33 εκατοστών και πάχος 1 ½ εκατοστών. Μεταφέρετε προσεκτικά σε ένα ταψί πίτας 23 εκατοστών και βάλτε την στο ψυγείο, χωρίς κάλυμμα, μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
- Για να προετοιμάσετε τη γέμιση: Χτυπήστε μαζί την κρυσταλλική ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τις φέτες αχλαδιού και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε ώστε να καλυφθούν. Ύστερα, τοποθετήστε την γέμιση μέσα στην βάση που έχει ήδη παγώσει στο ψυγείο.
- Για να ετοιμάσετε την επικάλυψη: Συνδυάστε τη βρώμη, τα σπασμένα αμύγδαλα και την καστανή ζάχαρη σε ένα μεσαίο μπολ. Ανακατέψτε με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και ύστερα πασπαλίστε πάνω από τη γέμιση της πίτας.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C και ψήστε μέχρι η κρούστα της επικάλυψης να ροδίσει. Συνήθως χρειάζονται 55 έως 60 λεπτά. Αφαιρέστε τη πίτα από τον φούρνο και τοποθετήστε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς, για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
Συνταγή σημειώσεις
Tip: Πάντα να ψήνετε τις πίτες στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου ώστε η κάτω κρούστα, να προλαβαίνει να ψηθεί. Η καλοψημένη βάση ζύμης κάνει τη διαφορά στη γεύση της μιας πίτας.