Το παντζάρι είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο λαχανικό που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους όπως ωμό, μαγειρεμένο ή τουρσί και αποτελεί δημοφιλές συστατικό σε πολλά πιάτα. Αξιοποιήστε τη γλυκιά, γήινη γεύση του και προσθέστε στο μενού σας μια πεντανόστιμη παντζαροσαλάτα με σπανάκι, καρύδια και φέτα. Εποχική, μεσογειακή σαλάτα γεμάτη φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά ιδανική και για τους πελάτες σας που αποζητούν πιάτα χωρίς γλουτένη. Η φέτα προσθέτει μια υφάλμυρη και πικάντικη νότα, ενώ τα καρύδια προσθέτουν τραγανή γεύση σε αυτό το πολύχρωμο πιάτο που θα εντυπωσιάσει.
Μερίδες |
salad bowl
|
- 100 gr baby σπανάκι
- 2 παντζάρια μέτρια, βρασμένα και κομμένα σε κύβους
- 150 gr φέτα κομμένη σε κύβους
- 50 gr καρύδια ψίχα ψιλοκομμένη
- ρίγανη ξερή λίγη
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γ μέλι
- 20 ml χυμό λεμονιού
Συστατικά
Υλικά για τη σαλάτα
Υλικά για το ντρέσινγκ της σαλάτας
|
|
- Τοποθετήστε τα ωμά παντζάρια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε με νερό. Βράστε τα παντζάρια για 20-30΄ανάλογα με το μέγεθος των παντζαριών σας. ( Για μικρού ή μεσαίου μεγέθους παντζάρια τα 20΄είναι αρκετά αλλά αν τα παντζάρια είναι μεγάλα χρειάζονται λίγα λεπτά παραπάνω ώστε να μαλακώσουν μέχρι το κέντρο τους.)
- Στη συνέχεια, αφαιρέστε το ζεστό νερό από την κατσαρόλα και αφήστε τα παντζάρια να κρυώσουν, χωρίς καπάκι, για άλλα 20΄. Με αυτό το τρόπο θα κρυώσουν χωρίς όμως να παραμαλακώσουν.
- Αφού κρυώσουν τα παντζάρια, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι βουτύρου για να τα ξεφλουδίσετε και ύστερα κόψτε τα σε κύβους.
- Σε μια μεγάλη σαλατιέρα προσθέστε το baby σπανάκι και τα μαγειρεμένα παντζάρια κομμένα σε κύβους.
- Σε ένα διαφορετικό μπολ συνδυάστε τα υλικά του ντρέσινγκ της σαλάτας: ελαιόλαδο, μέλι, χυμό λεμονιού. Χτυπήστε μέχρι να ενωθούν.
- Ρίξτε το ντρέσινγκ σαλάτας πάνω από την παντζαροσαλάτα και ανακατέψτε ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Τέλος, προσθέστε τα ψιλοκομμένα καρύδια, τη φέτα κομμένη σε κύβους και τη ρίγανη και είστε έτοιμοι να σερβίρετε την παραγγελία σας.
Τip: Τα βρασμένα παντζάρια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο σε γυάλινο βάζο. Διαλύστε μια κουταλιά αλάτι σε νερό που καλύπτει τα 2/3 του βάζου και συμπληρώστε με ξύδι μέχρι να καλυφθούν εντελώς τα παντζάρια.