Miα κατηγορία του πιο σημαντικού πυλώνα της οικονομίας μας, του τουρισμού, είναι ο επονομαζόμενος οικολογικός τουρισμός, δηλαδή το ταξίδι και οι δραστηριότητες στη φύση και σε προστατευόμενες περιοχές. Στον τομέα αυτό, σαν χώρα, κερδίζουμε κάθε χρόνο όλο και περισσότερους οπαδούς από κάθε σημείο του πλανήτη, λόγω της πλούσιας γεωμορφολογίας μας, την κοντινή απόσταση των τόπων διαμονής των οικο-τουριστών με τις φυσικές ομορφιές καθώς και των ήπιων μεσογειακών καιρικών συνθηκών που εξασφαλίζουν ακίνδυνες αλλά και απολαυστικές εκδρομές για κάθε ηλικία.
Τα χαρακτηριστικά του οικολογικού τουρισμού
Για τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται ο οικολογικός τουρισμός αποτελεί μια από τις πιο συμφέρουσες επιλογές καθώς συνδυάζει χαμηλό κόστος, με υψηλού επιπέδου ασχολίες και εμπειρίες. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι μια εκδρομή σε μια προστατευόμενη ζώνη στην ελληνική επαρχία πέρα από την επαφή με τη μοναδική μεσογειακή χλωρίδα και πανίδα, συνδυάζει τη δυνατότητα πολυποίκιλων αθλητικών δραστηριοτήτων – πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση κ.ά. – σε ορεινές περιοχές – ράφτινγκ, κανόε καγιάκ ακόμα και κολύμπι- σε ποταμούς και λίμνες – αλλά και την πολύ σημαντική εμπειρία της επίσκεψης σε πολιτισμικά και αρχαιολογικά μνημεία ξεχωριστής σημασίας.
Τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις
Οι ταξιδιώτες αυτής της κατηγορίας καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλικιών και της οικογενειακής τους κατάστασης. Χαρακτηρίζονται από την καλλιέργειά τους, την οικολογική και κοινωνική τους συνείδηση, το σεβασμό στα ήθη και τα παραδοσιακά μας έθιμα και φυσικά το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Είναι ανοικτοί στις γαστρονομικές προσκλήσεις, ευέλικτοι ως προς τη διαμονή τους, που μπορεί να είναι είτε σε κάποιον τοπικό ξενώνα είτε σε κάποιο παραδοσιακό οικισμό που αντιστέκεται στη μόδα και τις τάσεις της εποχής, δεν χάνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα δρώμενο, μια τοπική γιορτή, ένα πανηγύρι και να επενδύσουν σε αυτές τις κινήσεις τους, τόσο για την δική τους ψυχαγωγία όσο και για την αγορά ενθυμίων και αναμνηστικών για τους συγγενείς και τους φίλους τους. Παράλληλα, στην πλειοψηφία τους αναζητούν κάθε ευκαιρία για να ενισχύσουν με την παρουσία τους δράσεις προστασίας της φύσης, δεντροφύτευσης, καθαρισμού πλαγιών, μονοπατιών αλλά και παραλιών συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια ΜΚΟ και κοινωνικών φορέων.
Οι οικολογικοί προορισμοί στην Ελλάδα
Σε μία χώρα όπου η φυσική ομορφιά εκτείνεται από τις ατίθασες βουνοκορφές της Ηπείρου, τα μοναδικά χωριά της Μακεδονίας, του υγροβιότοπους της Θεσσαλίας και της Θράκης, τα άγρια μονοπάτια του Ταΰγετου, τα εντυπωσιακά φαράγγια της Κρήτης έως τις παραλίες, τους κολπίσκους και τα φυσικά καταφύγια των πάνω από 2.000 νησιών μας, είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για κυρίαρχους προορισμούς. Κάτι που η πλειοψηφία των οικο-τουριστών το γνωρίζει είναι ο βασικός λόγος που μας έχει στο κορυφαίο σημείο της προτίμησής του. Γιατί η χώρα μας είναι η ιδανική επιλογή για να κινηθεί με ελευθερία προς κάθε σημείο του ορίζοντα. Μπορούμε όμως να κάνουμε μια ενδεικτική αναφορά σε περιοχές που είναι διεθνώς αναγνωρισμένες για τη φυσική τους ομορφιά και προστατεύονται από παγκόσμιους οργανισμούς και συμβάσεις:
Τα αναγνωρισμένα διεθνώς ελληνικά Διατηρητέα Μνημεία Φύσης, όπως
- Το δάσος των Δενδρόκεδρων στην Κυνουρία
- Το παρθένο δάσος της κεντρικής Ροδόπης
- Το υδροχαρές δάσος του Δύστου στην Εύβοια
- Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου
- Το δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων της νήσου Σαπιέντζα Μεσσηνίας
- Το δάσος του Λαϊλιά Σερρών
- Το δάσος με τις σπάνιες ορχιδέες στο Κεφαλάνθηρο του Ηρακλείου Κρήτης
- Το δάσος της οξιάς στην Πέλλα
- Η δρυς της Δόρυζας στην Αρκαδία
- Η ελιά του Ναυπλίου
- Ο γεροπλάτανος Χαλκιδικής
- Ο δρυμός του Ολύμπου
- Το φαράγγι της Σαμαριάς
- Ο δρυμός του Παρνασσού
- Το περιαστικό δάσος Ιωαννίνων
Οι προστατευόμενες περιοχές της Σύμβασης της Βαρκελώνης, όπως :
- Ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου
- Το αισθητικό δάσος της Σκιάθου
- Το δάσος Νικόπολης-Μύτικα
Οι Εθνικοί Δρυμοί που έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές βιογενετικών αποθεμάτων, όπως:
- Ο Εθνικός Δρυμός του Αίμου
- Το δάσος Κουρί Αλμυρού
- Ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς
Το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς , η χερσόνησος του Άθω.
Οι υδροβιότοποι της συνθήκης του Ramsar, όπως:
- H λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου,
- H λίμνη της Μικρής Πρέσπας
- H λίμνη Ισμαρίδα
- Tο θρακικό σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών
- H λίμνη Κερκίνη
- Tο δέλτα του Αξιού ποταμού
Oι νησιώτικες προστατευόμενες ζώνες, όπως:
- Το θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου
- Τα Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι στη Σάμο
- Τα όρη Κέρκη και Καρβούνι στη Σάμο
- Ο Υδρότοπος Ψαλιδιού στην Κως
- Το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και των Βόρειων Σποράδων
- Το απολιθωμένο δάσος στη Λέσβο
- Το αισθητικό δάσος Βάι, στην Κρήτη
- Το καταφύγιο Caretta – Caretta στο Eλαφονήσι στα Χανιά
Οπότε, αν η επιχείρησή σας είναι σε κοντινή απόσταση σε μια από αυτές τις περιοχές, ετοιμαστείτε να επωφεληθείτε από τα παράπλευρα οφέλη του οικολογικού τουρισμού και, φυσικά, το βασικό του χαρακτηριστικό του, που δεν είναι άλλο από τη διάρκειά του: 365 ημέρες τον χρόνο!