Οι σωστοί γευστικοί συνδυασμοί για μπίρα

Οι σωστοί γευστικοί συνδυασμοί για μπίρα | ENA Blog
Οι σωστοί γευστικοί συνδυασμοί για μπίρα | ENA Blog

H μπίρα αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες παραγγελίες των Ελλήνων καταναλωτών, ανεξαρτήτως εποχής. Και όλοι αναζητούν τον καλύτερο τρόπο σερβιρίσματός της, όσον αφορά τη θερμοκρασία, το ποτήρι και φυσικά τα συνοδευτικά της. Για όλους εσάς, λοιπόν, έχουμε προχωρήσει σε μια συνοπτική καταγραφή των ιδανικών γευστικών συνδυασμών, ανάλογα με το είδος της μπίρας, ώστε να πετύχετε να αναδειχθείτε σε σημείο άριστης γνώσης και εξυπηρέτησης ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς φίλους της μεγάλης οικογένειας των ζύθων.

Οι παράγοντες που ορίζουν τη γεύση μιας μπίρας: 

Αυτό που καθορίζει την επιλογή των υλικών για την δημιουργία ενός συνοδευτικού πιάτου που θα «δέσει» αρμονικά με την μπίρα, είναι φυσικά η ίδια η γεύση της. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται. Αξίζει να σταθούμε στο ρόλο του λυκίσκου, ο οποίος όσο νωρίτερα προστεθεί στη διαδικασία ζύμωσης τόσο αυξάνει την τελική της πικράδα. Η βύνη, επίσης, η οποία προέρχεται από τους κόκκους κριθαριού που ψήνονται προτού προστεθούν κατά τη διαδικασία παραγωγής, είναι ο λόγος για τον οποίο μια μπίρα αποκτά πιο σκούρο χρώμα και ένα πιο «φρυγανισμένο» άρωμα. Τέλος, ο βαθμός αλκοόλ που περιέχει είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για το τελικό γευστικό αποτέλεσμα. 

Οι κανόνες για συνδυασμό μπίρας και φαγητού: 

Στην πραγματικότητα, οι κανόνες της γευστικής συνοδείας μιας μπίρας δεν είναι τόσο αυστηροί όσο για κάποια άλλα ποτά, όπως για παράδειγμα το κρασί. Μπορείτε να ακολουθήσετε κλασικούς συνδυασμούς όπως για παράδειγμα τη δημιουργία ισχυρής γευστικής αντίθεσης μπίρας – συνοδευτικού που μπορείτε να πετύχετε με μια Stout ή Porter που θα συνοδεύεστε με ένα salad bowl με βαλσαμικό ξύδι ή αρωματική σως. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε με τον κανόνα του συμπληρώματος της κύριας γεύσης της μπίρας, π.χ. φρουτώδη μπίρα με τάρτες φρούτων για συνοδευτικό, ή να επιλέξετε αφρώδεις ή πικρές μπίρες που «καθαρίζουν» το στόμα από δυνατές επιγεύσεις, όπως αυτές που αφήνουν τα λιπαρά πιάτα. Τέλος, μπορείτε να υιοθετήσετε την τακτική της ισορροπίας των εντάσεων, καθώς αρκετές σκουρόχρωμες ποικιλίες με υψηλή ή μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορούν να έρθουν σε μια υπέροχη «συμφωνία» με ένα πιάτο ή μια ποικιλία ψαρικών ή οστρακοειδών. 

Ας δούμε με παραδείγματα το πως μπορείτε να καταλήξετε σε απίθανους συνδυασμούς φαγητού και μπίρας ανά κατηγορία. 

  • Σαλάτες και ψητά λαχανικά: Με μια ελαφριά σως τύπου βινεγκρέτ, γίνονται η επιλογή που ταιριάζει απόλυτα με Lager αλλά και Light, καθώς η χορταστική, αναζωογονητική τους γεύση και ο αρωματικός λυκίσκος μπορούν να κρατήσουν τη γευστική ένταση σε ιδανική ισορροπία.
  • Πικάντικα ορεκτικά: Η κατάλληλη συντροφιά για Lager ή Pilsner καθώς οι έντονες γεύσεις της μπίρας από το συνδυασμό των αρωμάτων του λυκίσκου και της μαγιάς ζευγαρώνουν με τα μπαχαρικά των ορεκτικών αυτών και πετυχαίνουν εκλεπτυσμένη τελική επίγευση.  
  • Ποικιλία με τυριά: Η τέλεια συνοδεία για μοναστηριακές και βαριές Wise αλλά και για κόκκινες με τις χαρακτηριστικές νότες φρούτων και καρπών. 
  • Ποικιλία με αλλαντικά ή λουκάνικα: Ένα πλατό που μπορεί να κρατήσει άψογη παρέα στις έντονες γευστικά Ιrish Ale, τις ετικέτες διπλής ζύμωσης με πλούσιο αφρό και γλυκόπικρες νότες, καθώς και τις Red Ale, απαλής γευστικότητας και φρουτώδoυς αρωματικότητας. Επιπλέον, η πρόταση αυτή μπορεί να σας λύσει τα χέρια και για τις μαύρες αλλά και τις σταρένιες μπίρες, όπου η βύνη και η καθαρότητα του αλκοόλ αναζητούν την εξισορρόπηση στην απόλαυση που κάθε είδος αλλαντικού μπορεί να προσφέρει. 
  • Κρεατικά: Το κοτόπουλο, σαν κυρίως πιάτο ή σαν ορεκτικό (όπως φτερούγες ή nuggets) έρχονται να δέσουν άψογα γευστικά με τις Lager, τις Light και τις 0% σε περιεκτικότητα αλκοόλ. Από την άλλη, το μοσχάρι και το χοιρινό δεν κάνουν διακρίσεις καθώς αποτελούν κατάλληλο συνδυασμό για όλα τα είδη μπίρας.
  • Τα ψαριά και θαλασσινά: Μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά με τις Lager και τις Wise με υψηλό βαθμό αλκοόλ, τις ελληνικές ετικέτες με την πρωτοποριακή καινοτομία τους στα συστατικά (π.χ. μέλι, φρούτα, καρποί κ.λπ.), τις μοναστηριακές με έντονη γεύση λυκίσκου και τον πλούσιο αφρό, καθώς και με τις Stout με την έντονα καβουρδισμένη βύνη ή τις κόκκινες Irish ale με τα φρουτώδη αρώματα. 
  • Η πάστα και το ριζότο: Κατάλληλες προτάσεις για τις ετικέτες με γεμάτες γεύσεις αλλά διακριτικά αρώματα βύνης και λυκίσκου κατηγορίας Lager, τις αφρώδεις Light αλλά και τις πιο ελαφριές σε βαθμό αλκοόλ.
  • Τα γλυκά: Κρεμώδη επιδόρπια, τάρτες, cheesecake, παγωτά με μπισκότο και σιροπιαστά, μπορούν να σταθούν άψογα δίπλα σε μοναστηριακές αλλά και τις πιο βαριές Ale ή Wise, καθώς η λιπαρότητα και η γλυκύτητα της γεύσης των εν λόγω εδεσμάτων δημιουργούν μια εξαίσια αντίθεση με την πικράδα και τη βαρύτητα αυτής της κατηγορίας ζύθων. Τέλος, η αγαπημένη σοκολάτα δημιουργεί ένα γευστικό πειρασμό συνδυασμένη με κάθε πικρή, μαύρη μπίρα, ενώ ζευγαρώνει μοναδικά με κάθε καραμελένια μοναστηριακή και Stout.  

Στην προσπάθειά σας να πετύχετε το ανώτερο επίπεδο ικανοποίησης για κάθε σας πελάτη που παραγγέλνει την μπίρα της αρεσκείας του, η αλυσίδα καταστημάτων ΕΝΑ Food C&C παραμένει το σταθερό σας στήριγμα. Τόσο με άρθρα στο blog μας που παρέχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες και συμβουλές για το πιο αγαπημένο ποτό στην χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, όσο και με συνταγές ή προτάσεις κατάλληλες για να συνοδεύσουν κάθε κατηγορία ζύθου. Φυσικά, για να προμηθευθείτε όλα τα υλικά αλλά και τι ετικέτες, ελληνικές ή από το εξωτερικό, που χρειάζεστε για το κατάστημά σας, τα καταστήματα ENA Food C&C είναι στη διάθεσή σας με μια ευρεία γκάμα επιλογών σε ασυναγώνιστες τιμές, που μπορείτε να βρείτε στις αντίστοιχες ενότητες του καταλόγου μας για Μεζεδοπωλείο και Ταβέρνα καθώς και στο 15ήμερο έντυπο των προσφορών μας.