Μικρά μυστικά για ένα τέλειο ελληνικό πλατό τυριών και αλλαντικών

Μικρά μυστικά για ένα τέλειο ελληνικό πλατό τυριών και αλλαντικών | ENA Blog
Μικρά μυστικά για ένα τέλειο ελληνικό πλατό τυριών και αλλαντικών | ENA Blog

Όλοι οι επαγγελματίες της εστίασης γνωρίζουν ότι η μπίρα και το κρασί συγκαταλέγονται στις πιο δημοφιλείς παραγγελίες των πελατών τους, τόσο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, όσο και στους επόμενους μήνες. Δίπλα σε αυτά, σημαντικό ρόλο παίζει και η απαραίτητη ελαφριά και γευστική συνοδεία. Φυσικά, αναφερόμαστε στο πλατό τυριών και αλλαντικών που έρχεται να ολοκληρώσει την απόλαυση των πιο αγαπημένων ποτών στις εξόδους των Ελλήνων. Πώς όμως μπορείτε να δημιουργήσετε την τέλεια πρόταση που θα αναδείξει τη μαεστρία αλλά και τη διαφορετικότητά σας; Μια λύση είναι να βασιστείτε αποκλειστικά και μόνο σε προϊόντα της πατρίδας μας. Γι’ αυτό και έχουμε συγκεντρώσει μια σειρά μικρών συμβουλών που θα σας βοηθήσουν σε κάθε τέτοια παραγγελία να κερδίζετε τις εντυπώσεις και να δημιουργείτε το κίνητρο για επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο κατάστημά σας. 

Η σύνθεση και η συναρμολόγηση του πλατό: Τα πλατό τυριών και αλλαντικών συνθέτονται χαρακτηριστικά σε μια πλάκα ή ένα ξύλινο δίσκο, ο οποίος μπορεί να είναι τετράγωνος, ορθογώνιος ή στρογγυλός. Επίσης, μπορείτε να πρωτοτυπήσετε χρησιμοποιώντας μια επιφάνεια κοπής από φυσικό ξύλο ή μια κεραμική πιατέλα. Για να συνθέσετε τα υλικά σας με ιδανική αρμονία στην επιφάνειά σας, τα σωστά βήματα είναι:

  • Ξεκινήστε με τις μαρμελάδες ή το μέλι. Επιλέξτε 2-3 μικρά μπολ και γεμίστε τα με την αγαπημένη σας μαρμελάδα από ελληνικά κηπευτικά και φρούτα ή το μέλι ελληνικής προέλευσης και τοποθετήστε τα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους σε μια πλευρά της επιφάνειας.
  • Επιλέξτε τα τυριά. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία γεύσεων και υφών επιλέγοντας τυριά από διαφορετικές οικογένειες. Μαλακά τυριά όπως κατσικίσιο ή ανθότυρο και μυζήθρα. Ημίσκληρα τυριά όπως φέτα ή μανούρι. Σκληρά τυριά κομμένα σε κομμάτια όπως κεφαλοτύρι ή γραβιέρα. Τοποθετήστε τα, μοιράζοντάς τα στο πάνω, στο κάτω και στο κεντρικό μέρος της επιφάνειας.
  • Προσθέστε μερικά αλλαντικά. Απάκι, σαλάμι, καβουρμά, λουκάνικο καπνιστό και λούτζα, νούμπουλο ή παστουρμά είναι καλές επιλογές. Τοποθετήστε τα κατά μήκος της επιφάνειας και δημιουργήστε μια σύνθεση από κατεξοχήν ελληνικά αλλαντικά που θα κορυφώσει τη νοστιμιά.
  • Προσθέστε μερικούς ξηρούς καρπούς. Αμύγδαλα, κάσιους, πεκάν, καρύδια ή φιστίκια αιγίνης, τοποθετώντας τα στα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην επιφάνεια ανάμεσα στα αλλαντικά και τα τυριά.
  • Προσφέρετε μια ποικιλία από ψωμιά ή κράκερ. Ψωμί, μπαγκέτα σε φέτες, μπαστούνια ψωμιού, μια ποικιλία από κράκερ και μπισκότα σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και γεύσεις.
  • Προσθέστε έναν κατεξοχήν ελληνικό καρπό. Από ένα αυθεντικό ελληνικό πλατό δεν θα μπορούσε να λείπει ένα κατεξοχήν ελληνικό έδεσμα, η ελιά, με ένα σωρό ποικιλίες για να διαλέξετε όπως πράσινες, κορωνέικες και καλαμών.
  • Τελειώστε με μερικές γαρνιτούρες. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στο πλατό τυριών σας μια ιδιαίτερη πινελιά. Χρησιμοποιήστε μυρωδικά, όπως ρίγανη, δεντρολίβανο, βασιλικό και θυμάρι ή φρούτα έντονα σε χρώμα και δώστε στο πλατό σας μεσογειακή γεύση αλλά και εποχική όψη. Τοποθετήστε τα σε οριζόντια διάταξη στην μια πλευρά της επιφάνειας.  

Τι δεν πρέπει να λείπει από ένα αυθεντικά ελληνικό πλατό τυριών και αλλαντικών: Το ιδανικό πλατό περιλαμβάνει πάντα μια πληθωρική ποικιλία γεύσεων και υφών, και στην περίπτωση της χώρας μας οι επιλογές σας είναι αρκετές. Αναφορικά με τα τυριά, αυτά που μπορείτε να προσφέρεται ανά κατηγορία είναι: 

  • Σκληρό τυρί: γραβιέρα Κρήτης, Πάρου, Νάξου, κεφαλοτύρι Κεφαλλονιάς, λαδοτύρι Μυτιλήνης.
  • Ημίσκληρο: κασέρι Σοχού Μακεδονίας, φορμαέλα Αράχωβας, μετσοβόνε από το Μέτσοβο, χαλούμι το εμβληματικό τυρί της Κύπρου. 
  • Μαλακό: ανθότυρο, μανούρι, φέτα, μυζήθρα, αλλά και μαστέλο Χίου.
  • Κρεμώδες: κατίκι Δομοκού, τσαλαφούτι, γαλοτύρι.
  • Μπλε τυρί: Κυανό, το ελληνικό, κατσικίσιο, μπλε τυρί.

Αντίστοιχα, πληθώρα επιλογών έχετε και για τα αλλαντικά σας, τόσο στην παραδοσιακή τους εκδοχή όσο και στα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της εξέλιξης της κατηγορίας. Ενδεικτικές προτάσεις είναι:

  • Νούμπουλο 
  • Λούτζα 
  • Λουκάνικο Μάνης ή Κρήτης
  • Χοιρομέρι 
  • Σαλάμι αέρος 
  • Ελληνική χοιρινή ωμοπλάτη
  • Μορταδέλα

Όπως μπορείτε να δείτε οι επιλογές που έχετε είναι απεριόριστες. Αρκεί να αξιοποιήσετε τη φαντασία σας και φυσικά να έχετε τις κατάλληλες προμήθειες. Για όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε για να δημιουργήσετε ακόμα και signature προτάσεις που θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης για πιστούς και νέους πελάτες, τα καταστήματα ENA Food C&C είναι δίπλα σας, με μια πληθώρα εναλλακτικών σε τυροκομικά, αλλαντικά, αρτοσκευάσματα, γαρνιτούρες, μαρμελάδες και ντιπς, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Και όλα αυτά σε προνομιακές τιμές για όλους εσάς τους επαγγελματίες της εστίασης, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και με μια γρήγορη ματιά στο 15νθήμερο έντυπο προσφορών μας, καθώς και στον κατάλογό μας για μεζεδοπωλεία και ταβέρνες.