Μικρές συμβουλές για ένα πιο οικολογικό ξενοδοχείο

Μικρές συμβουλές για ένα πιο οικολοογικό ξενοδοχείο | ENA Blog
Μικρές συμβουλές για ένα πιο οικολοογικό ξενοδοχείο | ENA Blog

Με την αναδυόμενη παγκόσμια τάση της βιωσιμότητας να θέτει νέα δεδομένα σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, οφείλουμε να σταθούμε στη λειτουργία και την ανάπτυξη μιας επιχείρησης με σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον. Αυτή η τάση ισχύει και για τον κλάδο της φιλοξενίας, καθώς για την πλειοψηφία των ταξιδιωτών παγκοσμίως ο βιώσιμος τουρισμός δεν αποτελεί πλέον μια μόδα αλλά ηθική επιταγή και προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό, στo πλαίσιo αυτού του άρθρου έχουμε προχωρήσει σε μια συνοπτική καταγραφή των χαρακτηριστικών ενός «οικολογικού» ξενοδοχείου που μπορούν να συνεισφέρουν στο να μετατρέψετε τα καταλύματά σας σε πιο βιώσιμες και περιβαλλοντικά υπεύθυνες μονάδες.

Τι είναι και πως αναγνωρίζεται το «οικολογικό ξενοδοχείο»: 

Αν και έχουμε αναφερθεί ήδη σε αυτήν την τάση της βιωσιμότητας σε προηγούμενο άρθρο μας, αξίζει για την καλύτερη ενημέρωσή σας να αναφερθούμε στην σημασία της έννοιας «οικολογικό ξενοδοχείο»: Είναι αυτό που προχωρά σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του και την κατασκευή του, ώστε να λειτουργεί όσο το δυνατό λιγότερο επιζήμια για τη φύση και με το χαμηλότερο δυνατό αποτύπωμα CO2  στο περιβάλλον. Κάθε τέτοια επιχείρηση που το καταφέρνει αυτό, αποκτά την πιστοποίηση Green Key, με βάση τα κριτήρια που θέτει το εν λόγω πρόγραμμα. Το οικολογικό αυτό σήμα ποιότητας, που αρκετοί ταξιδιώτες αναζητούν πια στη φυσική ή διαδικτυακή επίσκεψη τους σε ένα ξενοδοχείο, έχει δημιουργηθεί από μια ανεξάρτητη οργάνωση, την FEE (Foundation for Environmental Education) και στη χώρα μας αντιπροσωπεύεται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Τα κριτήρια για την απόκτησή του αφορούν 12 κατηγορίες, οι οποίες είναι: Περιβαλλοντική διαχείριση, Συμμετοχή του Προσωπικού, Πληροφόρηση των πελατών, Διαχείριση Νερού, Πλύσιμο και καθαρισμός, Διαχείριση Απορριμμάτων, Ενέργεια, Τρόφιμα και ποτά, Εσωτερικό περιβάλλον, Κήποι και χώροι στάθμευσης, Πράσινες δραστηριότητες και Διοίκηση. Μια άλλη σημαντική σήμανση είναι η Ecolabel, που έχει αναδειχθεί σε  εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο προβολής των τουριστικών καταλυμάτων που ασπάζονται τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Για να την αποκτήσει ένα ξενοδοχείο θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα οικολογικά κριτήρια, όπως ο περιορισμός της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και χημικών, ο περιορισμός των αποβλήτων, η σχετική πληροφόρηση των επισκεπτών, καθώς και η καλή γενική διαχείριση της λειτουργίας συντήρησης του τουριστικού καταλύματος.

Τα στάδια μετασχηματισμού ενός ξενοδοχείου από ενεργοβόρο σε φιλικό προς το περιβάλλον: 

Εάν θεωρείτε ότι απαιτούνται πολλές αλλαγές στην επιχείρησή σας για να αποκτήσετε ένα τέτοιο πιστοποιητικό, μην ανησυχείτε. Η διαδικασία μετατροπής του καταλύματός ή της μονάδας σας είναι απλή και μπορεί να επιτευχθεί με μικρές, έξυπνες κινήσεις που αφορούν στη λειτουργίας τους και μπορούν να αλλάξουν εντελώς την εικόνα της επιχείρησής σας. Συγκεκριμένα:

  • Υιοθετήστε την Zero Food Waste πολιτική για το εστιατόριό σας: Αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα βιωσιμότητας για την εστίαση αλλά και για όλες τις δραστηριότητες που την περιλαμβάνουν. Για να πάρετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για αυτήν αλλά και χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν για να την εφαρμόσετε, μπορείτε να ανατρέξετε σε πρόσφατο άρθρο μας που αφορά τον ξενοδοχειακό κλάδο.  
  • Η λογική χρήση του νερού: Εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας των πηγών ενέργειας του πλανήτη αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα. Μπορείτε για παράδειγμα να επιχειρήστε τον περιορισμό της σπατάλης του, εκτός των δωματίων, με σχετική ενημέρωση στους ανθρώπους που φιλοξενείτε και την ενσωμάτωση καινοτομιών για τους κοινόχρηστου χώρους όπως συσκευές φιλτραρίσματος και αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού ή δεξαμενές συλλογής βρόχινου νερού που θα καλύψουν με τον πλέον βιώσιμο τρόπο τις πολλαπλές ανάγκες των ταξιδιωτών στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να συμβάλλουν και μικρές αλλαγές στον υδρευτικό εξοπλισμό των δωματίων σας, όπως  τα καζανάκια τουαλέτας με λιγότερη κατανάλωση νερού ή/ και οι ντουζιέρες χαμηλής ροής.
  • Βγάλτε το πλαστικό από τη ξενοδοχειακή σας ρουτίνα: Μια κίνηση που θα σας φέρει ένα βήμα πιο μπροστά από την υποχρεωτική πια για όλους διαδικασία της ανακύκλωσης. Μπορείτε, λοιπόν, αρχικά να καταργήσετε όλα τα προϊόντα πλαστικού μιας χρήσης, ξεκινώντας από τα απαραίτητα μπουκάλια νερού και τις κάθε χρήσης σακούλες. Μια μικρή κίνηση με άμεσα αποτελέσματα, αφού όπως θα διαπιστώσετε θα μειωθεί μια τεράστια ποσότητα σκουπιδιών στους κάδους σας  και θα εξαφανιστεί ένας μεγάλος πονοκέφαλος που αφορά τη συγκέντρωση, την συλλογή και την απόρριψή τους.
  • Εξοικονομείστε ενέργεια: Προτού αρχίσετε να αναζητάτε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον τρόπο που αυτές μπορούν να συνδεθούν με την ανάπτυξή σας, μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση στο ξενοδοχείο σας με μια έξυπνη και σημαντικά οικονομική κίνηση: Την αντικατάσταση των πολλών συσκευών mini ψυγείων αλλά και καφετιέρες που βρίσκονται σε κάθε σας δωμάτιο με ένα κοινόχρηστο άνετο σημείο. Αυτό μπορεί να βρίσκεται ανά όροφο αν η μονάδα σας είναι εκτεταμένη ή κοντά στο εστιατόριο ή την αίθουσα πρωινού αν διαθέτετε μια μικρή επιχείρηση καταλυμάτων. Αυτή η απόφαση, φυσικά, προϋποθέτει  επίβλεψη καθαριότητα και ανεφοδιασμό από τα μέλη του προσωπικού σας, όμως μπορεί να αποφέρει πολύ υψηλό κέρδος, από την εξοικονόμηση της ενέργειας και την απόκτηση οικολογικής επιχειρηματικής ταυτότητας. 

Αυτά λοιπόν είναι κάποια από τα μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να ευαισθητοποιηθείτε περιβαλλοντικά και να υιοθετήσετε τις οικολογικές τάσεις στον Τουρισμό και την Φιλοξενία. Ανατρέξτε στο blog της ENA Food C&C, στο οποίο θα βρείτε άρθρα μας που στοχεύουν να βοηθήσουν την ελληνική ξενοδοχειακή και τουριστική δραστηριότητα να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί.