Οι τάσεις στον καφέ για τους φθινοπωρινούς μήνες

Οι τάσεις στον καφέ για τους φθινοπωρινούς μήνες | ENA Blog
Οι τάσεις στον καφέ για τους φθινοπωρινούς μήνες | ENA Blog

Μια από τις πιο συναρπαστικές ενότητες της εστίασης είναι αυτή που αφορά τον καφέ. Τόσο οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες, όπως οι ιδιοκτήτες καφέ και οι barista, όσο και κάθε επιχείρηση που περιλαμβάνει στο μενού της το πιο διάσημο και αγαπημένο ρόφημα, γνωρίζουν πως πρόκειται για μια κατηγορία που ανανεώνεται και αλλάζει συχνά. Τα λεγόμενα «κύματα» του καφέ, ορίζονται από τις τάσεις και τις «καινοτομίες» στη σύνθεση, τη γεύση, τα συστατικά και φυσικά τον τρόπο παρασκευής όλων των κατηγοριών καφέ που προορίζονται για το φανατικό κοινό τους.  

Στο πλαίσιο αυτό, και για τη δική σας καλύτερη ενημέρωση, το blog των καταστημάτων EΝΑ Food σας μεταφέρει τον απόηχο των εξελίξεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, που αναμένεται να επηρεάσει και τη χώρα μας τους επόμενους μήνες. Τόσο σε επίπεδο αναζήτησης και παραγγελιών όσο και αναφορικά με τις προμήθειές σας και τη συντονισμένη εξυπηρέτηση που προσφέρει η επιχείρηση σας.

1. Ο καφές, ένας σημαντικός σταθμός προς την υγιεινή διατροφή και ζωή

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μας, η μεταπανδημική περίοδος χαρακτηρίζεται από τη στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινές συνήθειες και επιλογές. Η πλειοψηφία των καταναλωτών, σε όλο τον κόσμο, επιλέγει πιο ευεργετικά για την υγεία προϊόντα, τα οποία συνοδεύει με άσκηση για τη διατήρηση της καλής φυσικής τους κατάστασης. Θα έχετε παρατηρήσει και από το πελατολόγιο της επιχείρησής σας ότι οι καταναλωτές σήμερα δε διστάζουν να προσπεράσουν εύκολα το εμπόδιο του κόστους, προκειμένου να έχουν στα χέρια και το τραπέζι τους, πιάτα και προτάσεις που πληρούν υψηλότερα ποιοτικά δεδομένα και είναι ωφέλιμα για την υγεία τους. Η στροφή φυσικά αυτή δε θα ήταν ποτέ δυνατό να αφήσει ανεπηρέαστη μια αγαπημένη επιλογή δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ο καφές αποκτά μια ανταγωνιστικότερη τοποθέτηση απέναντι σε φυσικά ροφήματα (όπως τσάι, αφέψημα μέντας, πράσινα smoothies, ρόφημα σόγιας κ.α.) για όλους όσους επιδιώκουν άμεση απώλεια περιττού βάρους, ειδικά όταν μπορεί να αναπληρώσει βιταμίνες και άλλα ιχνοστοιχεία που προσφέρουν επιλογές με περισσότερες θερμίδες. Απλά, σκεφθείτε τη διαφορά σε λιπαρά που έχει ένα ποτήρι 200 gr επιτραπέζιας σόδας με γλυκαντική ή άλλη γευστική σύνθεση και ένα ποτήρι με ισόποσο καφέ κάθε είδους. Μια τάση που ξεκίνησε από το ανερχόμενο κοινωνικό δίκτυο του Tik Tok και πήρε σαρωτικές διαστάσεις σε όλη την ήπειρό μας, είναι ο συνδυασμός πρωτεϊνών και καφέ. Έτσι, ο καθένας και η καθεμία που ασχολούνται καθημερινά με τη σωματική εκγύμναση μπορούν να απολαύσουν, μετά την προπόνησή τους, το αγαπημένο τους ρόφημα χωρίς να γίνει σε βάρος της πρωτεΐνης που χρειάζονται. Η τάση αυτή ονομάζεται «Profee» (συνδυασμός των λέξεων protein και coffee) και στηρίζεται στην παρασκευή καφέ εμπλουτισμένου με πρωτεϊνούχα συστατικά. Μεταξύ των λόγων για τους οποίους χαίρει τέτοιας αποδοχής είναι γιατί ένας Profee αποτελεί ένα απολαυστικό ρόφημα με χαμηλές θερμίδες και με σαφώς πιο ευεργετικές συνέπειες για τον οργανισμό. 

2. Η ιδανική γευστική ισορροπία του καφέ – nitro

Ένα είδος καφέ που κάποτε μπορούσες να παραγγείλεις σε ελάχιστα εξειδικευμένα καταστήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι πια από τις πιο αγαπημένες επιλογές των Ευρωπαίων αλλά και αρκετών Ελλήνων, απαιτητικών οπαδών του καινοτόμου καφέ. Η ονομασία του προκύπτει από τον τρόπο παρασκευής του όπου χρησιμοποιείται περισσότερο άζωτο υπό πίεση, περιορίζοντας έτσι την πικρή γεύση της καφεΐνης και δημιουργώντας ροφήματα πιο απαλά, με κρεμώδη υφή και φυσική γλυκύτητα. Για πολλούς, η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι και το έτος της αναγνώρισης και της κυριαρχίας του καφέ – nitro και στις coffee brew κοινότητες της χώρας μας, ενώ πλέον αρκετές αλυσίδες και ονόματα της αγοράς έχουν αρχίσει και κινούνται στην τροχιά του, ειδικά της παγωμένης έκδοσής του, της «nitro cold brew». 

3. Matcha Latte ή αλλιώς όταν το τσάι γίνεται καφές

Το πράσινο ρόφημα που, σε αντίθεση με το latte (εσπρέσο, γάλα σε ατμό και αφρό), συνδυάζει πράσινο τσάι σε σκόνη, νερό και γάλα. Αν και το ρόφημα αυτό δεν περιέχει τόση καφεΐνη όσο ο κοινός καφές, κατά πολλούς θεωρείται ότι παρέχει καθαρότερη μορφή καφεΐνης στον οργανισμό συγκριτικά με τον καφέ. Το τσάι matcha καταναλώνεται εδώ και χίλια χρόνια περίπου, αλλά το matcha latte είναι τέκνο της τελευταίας διετίας με λαμπρό μέλλον μπροστά του. Βασίζεται στη σκόνη matcha, από αλεσμένα φύλλα ποικιλιών πράσινου τσαγιού, με την οποία ο barista – αναμειγνύοντάς τη με νερό – δημιουργεί μια πάστα. Στη συνέχεια, προσθέτει γάλα στον ατμό και ετοιμάζει ένα ρόφημα που συγκαταλέγεται στις αναμενόμενες κορυφαίες τάσεις καφέ για το 2022. Οι λόγοι εντοπίζονται στα οφέλη του για την υγεία, καθώς ένα matcha latte περιέχει αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και άλλα συστατικά που μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερόλη, να προστατεύσουν το συκώτι και μεταξύ άλλων να βελτιώσουν και την εγκεφαλική λειτουργία. 

Αυτές είναι οι νέες τάσεις κατανάλωσης που μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθειά σας να μείνετε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στο μέτωπο του καφέ. Για κάθε άλλη σας ανάγκη, τα καταστήματα EΝΑ Food C&C παραμένουν συνεχώς δίπλα σας, τόσο με επιλεγμένα προϊόντα σε δυνατές προσφορές χονδρικής για όλους εσάς τους επαγγελματίες, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στο έντυπο μας, αλλά και στον ειδικό κατάλογό μας για τα café, όπου μπορείτε να ανακαλύψετε μια πλούσια γκάμα απαραίτητων ειδών για την καφετέριά σας.