Νέες διατροφικές τάσεις και οι αλλαγές που φέρνουν σε μενού και καταλόγους

Νέες διατροφικές τάσεις και οι αλλαγές που φέρνουν σε μενού και καταλόγους | Ena Blog
Νέες διατροφικές τάσεις και οι αλλαγές που φέρνουν σε μενού και καταλόγους | Ena Blog

Η πανδημία του Covid-19 δεν έχει προκαλέσει αλλαγές μόνο στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, λόγω των πρωτοκόλλων υγιεινής, τις αποστάσεις των τραπεζιών και τον περιορισμό των παρευρισκόμενων. Έχει επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται το μενού που σχεδιάζουν. Ο λόγος; Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να υιοθετούν νέες διατροφικές συνήθειες, που στηρίζονται σε συγκεκριμένες τροφές, με τις οποίες ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Εμείς, καταγράψαμε τις κυριότερες από αυτές, τις οποίες μπορείτε να αξιοποιήσετε, για να αναπροσαρμόσετε τις υπάρχουσες προτάσεις στο μενού σας ή να εντάξετε και νέες, ώστε να καλύψετε αυτήν την γαστρονομική «στροφή» των πελατών σας. 

 

Προτεραιότητα στα φρέσκα υλικά: Τα λαχανικά, τα ψάρια, τα χορταρικά, αλλά και τα φρούτα είναι πλούσια πηγή βιταμινών και βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Αυτή η πλευρά της μεσογειακής διατροφής δείχνει να κερδίζει έδαφος, με το λεγόμενο «clean eating». Σε αυτή περιλαμβάνεται και η ανερχόμενη τάση του salad bowl, που φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για μεγάλη ποικιλία στην ενότητα «Σαλάτες» στα μενού των εστιατορίων και των καταστημάτων γρήγορων γευμάτων.

 

Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά:  Στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών ανήκουν οι βιταμίνες Α, C και E, το β-καροτένιο και το σελήνιο. Πηγές αυτών των βιταμινών είναι τα φρούτα και λαχανικά έντονου χρώματος, τα μούρα, τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα κεράσια, τα ρόδια, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα βότανα και οι ξηροί καρποί. Οπότε, πιάτα με αυτά τα συστατικά όπως μια σαλάτα με ρόκα, σουσάμι και ρόδι ή η υγιεινή εκδοχή του παστίτσιου με σπανάκι, μπορούν να κερδίσουν το ενδιαφέρον και την προτίμηση των καταναλωτών σας. 

 

Αλλαγή στην κατανάλωση αλκοόλ: Αρκετοί καταναλωτές στρέφονται πλέον προς τα παραδοσιακά αποστάγματα (τσίπουρο, ούζο, κρασί κ.ά.). Οπότε, είναι χρήσιμο να τους προσφέρετε μια ποικιλία επιλογών σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, εναλλακτικές με μη αλκοολούχα ποτά, όπως smoothies ή ελαφριά απεριτίφ και κοκτέιλ με συστατικά χυμούς φρούτων και εσπεριδοειδών είναι επίσης επιλογές που επιλέγονται συχνά. 

 

Συνταγές με υπερτροφές: Οι υπερτροφές αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» στις νέες διατροφικές τάσεις των Ελλήνων. Είναι αρκετά δημοφιλείς στις προτιμήσεις των καταναλωτών, τόσο για την ενέργεια που δίνουν στον οργανισμό μας, όσο και για τις διαιτητικές δυνατότητές τους. Τέτοιες τροφές είναι η καρύδα, η κινόα, το ρόδι, το φαγόπυρο, το τζίντζερ και το μύρτιλο. Το καλό με τις υπερτροφές είναι, ότι μπορούν να συνδυαστούν σε αναρίθμητα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, όπως για παράδειγμα με τα κλασικά μπιφτέκια αντικαθιστώντας το ψωμί ή τη φρυγανιά, μπορούν να αλεστούν και να δημιουργήσουν πρωτότυπο και θρεπτικό πουρέ, προσφέροντας  μοντέρνες, απολαυστικές και πιο υγιεινές, εκδοχές των παραδοσιακών πιάτων ενός μενού. 

 

Tα «εναλλακτικά» ζυμαρικά: Λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια, καρποί όπως η κινόα και όσπρια όπως τα φασόλια, αποκτούν τη «μορφή» σπαγγέτι και αντικαθιστούν τα παραδοσιακά μακαρόνια. Μια τάση που κατακτά τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής, αφού τα πιάτα περιέχουν λιγότερες θερμίδες, καθόλου υδατάνθρακες και γλουτένη, αλλά επιπλέον δημιουργούν πολύ ενδιαφέροντες πειραματισμούς και μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς. 

 

Εφοδιαστείτε με φρέσκα υλικά και τον απαραίτητο εξοπλισμό και, αξιοποιήστε τη φαντασία σας για δημιουργίες, στις οποίες κανένας από τους πελάτες σας δεν θα πει όχι!