Τα ραβιόλια με σπανάκι και ρικότα είναι ένα κλασικό ιταλικό πιάτο που έχει κερδίσει τις καρδιές όχι μόνο των Ιταλών καταναλωτών, αλλά και παγκοσμίως. Αυτό το πιάτο συνδυάζει αρμονικά την απαλή και κρεμώδη ρικότα με την γήινη και ελαφρώς πικρή γεύση από το σπανάκι, δημιουργώντας μια απολαυστική αντίθεση γεύσεων. Προσθέτοντας ραβιόλια με σπανάκι και ρικότα στο μενού σας, μπορείτε να προσελκύσετε πελάτες που αναζητούν επιλογές για χορτοφάγους, να δώσετε μια γεύση από την ιταλική παράδοση, να προσφέρετε μια γκουρμέ επιλογή και να ικανοποιήσετε όσους αναζητούν ένα ολοκληρωμένο γεύμα!
Μερίδες |
|
Συστατικά
Για τα ραβιόλια:
- 2 αυγά
- 5 κρόκοι αυγών
- 400 gr αλεύρι σίτου Durham
- αλάτι
Για τη γέμιση:
- 250 gr ρικότα
- 250 gr σπανάκι βρασμένο και καλά στραγγισμένο
- 100 gr παρμεζάνα
- 1 κ.γ μοσχοκάρυδο
Για το γαρνίρισμα:
- 2 κ.σ ανάλατο βούτυρο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 250 gr μανιτάρια cremini κομμένα σε λεπτές φέτες
- 80 ml κρέμα γάλακτος παχύρρευστη
- ½ κ.γ αποξηραμένο θυμάρι
- Αλάτι Kosher
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 κ.σ παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
- λίγος φρέσκος μαϊντανός
- λίγος φρέσκος βασιλικός
Συστατικά
Για τα ραβιόλια:
Για τη γέμιση:
Για το γαρνίρισμα:
|
|
Οδηγίες
- Για τη γέμιση: Βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτοντας αλάτι. Βυθίστε το σπανάκι μέσα και αφαιρέστε το μετά από 30 δευτερόλεπτα. Αφού κρυώσει, ψιλοκόψτε το σπανάκι.
- Τοποθετήστε ένα σουρωτήρι με χαρτί κουζίνας μέσα σε ένα μπολ. Προσθέστε τη ρικότα και αφήστε τη να στραγγίξει τυχόν υπολείμματα υγρού για 5 έως 10 λεπτά ενώ συνεχίζετε με την προετοιμασία του πιάτου.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το σπανάκι με τη ρικότα, τη παρμεζάνα και το μοσχοκάρυδο μέχρι να γίνουν ομοιόμορφα. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
- Για να φτιάξετε τα ραβιόλια: Βάλτε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ σε σχήμα βουνού. Σιγά-σιγά δημιουργήστε μια λακκούβα στο κέντρο του βουνού για να προσομοιώσετε το σχήμα ενός ηφαιστείου. Σπάστε τα αυγά και τους κρόκους μέσα στη λακκούβα.
- Ξεκινήστε απαλά να ανακατεύετε τα αυγά, παίρνοντας αλεύρι από τους εσωτερικούς τοίχους του ηφαιστείου. Μόλις αρχίσει να δημιουργείται μια πηχτή ζύμη, αρχίστε να ανακατεύετε τη ζύμη με τα δάχτυλά σας μέχρι να δημιουργηθεί ένα σφαιρικό σχήμα. Αρχίστε να ζυμώνετε τη ζύμη προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια σας ή στην επιφάνεια. Αφού συνδυαστεί, γίνει απαλή και ελαφρώς σφιχτή, καλύψτε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει τη γλουτένη από το αλεύρι και την πρωτεΐνη από τα αυγά να συνδυαστούν και να δημιουργήσουν μια όμορφη, ελαστική συνοχή.
- Αφού η ζύμη ξεκουραστεί, κόψτε ένα κομμάτι και περάστε το από μια μηχανή για μακαρόνια για να φτιάξετε μια λεπτή ταινία (περίπου 1 χιλιοστό πάχος). Τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα γέμισης περίπου 5 εκατοστά μακριά μεταξύ των ταινιών. Πάρτε μια άλλη ταινία και τοποθετήστε την από πάνω. Σφραγίστε τη γέμιση πιέζοντας γύρω από τις άκρες της γέμισης με το δάχτυλό σας και δημιουργήστε το τελικό σχήμα πατώντας την άκρη του πιρουνιού κατά μήκος των άκρων. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσουν η ζύμη και η γέμιση.
- Για να μαγειρέψετε τα ραβιόλια, βράστε νερό σε μια κατσαρόλα και αλατίστε γενναιόδωρα. Προσθέστε περίπου ένα κουταλάκι της σούπας ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν τα ραβιόλια μαζί. Χρειάζεται περίπου 4-5 λεπτά για να μαγειρευτούν.
- Για τη γαρνιτούρα: Λιώστε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και τα μανιτάρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, περίπου 5-6 λεπτά. Προσθέστε τη κρέμα γάλακτος και καρικέψτε με θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να πήξει ελαφρώς (για περίπου 5-6 λεπτά.) Προσθέστε την παρμεζάνα και ανακατέψτε.
- Σερβίρετε αμέσως, περιχύνοντας τα ραβιόλια με τη σάλτσα μανιταριών και γαρνίροντας με μαϊντανό και βασιλικό.