Καθώς περνάμε στις πιο κρύες ημέρες του φετινού χειμώνα, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν στα μικρά διαλείμματα της ημέρας τους για καφέ ή για γλυκό, προτάσεις πιο γεμάτες και «ζεστές» γευστικά. Για όλους εσάς που διαθέτετε επιχείρηση εστίασης, προτείνουμε μια διαφορετική πρόταση από τα συνηθισμένα: Ρολά κανέλας με γλυκιά κολοκύθα, ένα υλικό που είναι στην πιο φρέσκια κατάστασή του στα τέλη του φθινοπώρου και τις πρώτες χειμωνιάτικες εβδομάδες. Ένα γλυκό, το οποίο μπορεί να ενθουσιάσει τους πελάτες σας αλλά κι εσάς με την απλότητα της ετοιμασίας του.
Μερίδες |
μετρίου μεγέθους ρολάκια
|
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 360 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 gr βούτυρο
- 4 gr μαγιά στιγμής
- 120 ml γάλα
- 1 Αυγό
- 1 κρόκο
- 20 gr λευκή ζάχαρη
- 5 gr αλάτι
Για τη γέμιση
- 300 gr ψίχα γλυκιάς κολοκύθας
- 40 gr μαύρη ζάχαρη
- 20 ml ελαιόλαδο
- 15 gr κανέλα
- 15 gr τζίντζερ σκόνη
- 5 gr γαρίφαλο
- 5 μοσχοκάρυδο
Για το γλάσο
- 150 gr τυρί κρέμα
- 100 gr ζάχαρη άχνη
- 60 gr βούτυρο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 5 gr αλάτι
- 1-2 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
Συστατικά
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για το γλάσο
|
|
Οδηγίες
- Ετοιμάζετε τον πουρέ κολοκύθας, βάζοντας την κολοκύθα σε χαμηλή φωτιά για να βράσει. Μόλις στεγνώσει μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε αμέσως ή αν θέλετε πιο βελούδινη υφή, μπορείτε να τον πολτοποιήσετε ομοιόμορφα στο blender.
- Στη συνέχεια, ζεσταίνετε το γάλα και μόλις αποκτήσει χλιαρή θερμοκρασία, διαλύετε μέσα σε αυτό τη μαγιά και τη ζάχαρη και το αφήνετε για 15΄ μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Σε ένα μικρό σκεύος, λιώνετε σιγά σιγά το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Στο μίξερ ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι, τα αυγά, το βούτυρο και «ζυμώνετε» για 6 με 7΄ μέχρι να πετύχετε ένα αφράτο, ομοιογενές και μαλακό αποτέλεσμα. Το τοποθετείτε σε βουτυρωμένο σκεύος, το σκεπάζετε και το αφήνετε για λίγα λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Ετοιμάζετε τη γέμιση ανακατεύοντας τον κρύο πουρέ κολοκύθας με τα υπόλοιπα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο.
- Ανοίγετε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο, διαστάσεων 45x25 εκατοστών και απλώνετε το μίγμα της κολοκύθας, πασπαλίζοντάς το με τη μαύρη ζάχαρη.
- Τυλίγετε τη ζύμη σε ρολό και με τη βοήθεια μιας κλωστής ή μαχαιριού την κόβετε σε ρολάκια ύψους 4 με 5 εκατοστά.
- Τοποθετήστε τα κομμάτια της ζύμης σε πυρίμαχο σκεύος και αφήστε τα για μισή ώρα περίπου να φουσκώσουν.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175-180°C, και στη συνέχεια ψήστε τα ρολάκια για περίπου 25 με 30'.
- Λίγο πριν ετοιμαστούν, χτυπήστε στο μίξερ τα υλικά του γλάσσου για 4 με 5΄ έως ότου ομογενοποιηθούν.
- Μοιράστε τα ρολάκια στα πιάτα τους, περιχύστε τα με το γλάσσο και σερβίρετε τις παραγγελίες σας.