Όλοι γνωρίζουμε ότι αρκετά αναγνωρισμένα και καταξιωμένα κέντρα εστίασης έχουν δανείσει το όνομά τους σε είδη συνταγών, οι οποίες πρωτοπαρουσιάστηκαν και δοκιμάστηκαν στη σάλα τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το ξενοδοχείο Waldorf Astoria στη Νέα Υόρκη, από το οποίο γεννήθηκε μια signature οικογένεια σαλατών. Εμείς σας παρουσιάζουμε την πιο κοντινή – αλλά και σύγχρονη- εκδοχή της πρώτης του είδους, που ετοιμάστηκε για να στολίσει τα τραπέζια των εκλεκτών καλεσμένων στα εγκαίνια του ξενοδοχείου, το 1893. Εμπλουτισμένη με κάποια από τα πιο αγαπημένα φθινοπωρινά φρούτα, τα σταφύλια, και έναν από τους πιο θρεπτικούς και χορταστικούς μεσογειακούς καρπούς, το καρύδι, αποτελεί μια δροσιστική αλλά και υπέροχη σε γεύση συνταγή που μπορεί να εμπλουτίσει το μενού σας, να γίνει ανάρπαστη μεταξύ των άλλων κυρίως πιάτων, και να σταθεί ως μια μοναδική πρόταση για τους φανατικούς των salad bowls.
Μερίδες |
σαλάτα
|
- 2 μήλα πράσινα και κόκκινα
- 20 ml χυμό φρέσκων λεμονιών
- 25 gr ζάχαρη
- 60 ml χυμό πορτοκάλι κατά προτίμηση φρεσκοστυμμένο
- 2 μίσχους σέλερι κομμένους σε μεγάλα κομμάτια
- 40 gr λευκά σταφύλια
- 150 gr μαγιονέζα
- 30 gr καρύδια σπασμένα σε κομμάτια
- 2-3 φύλλα από την καρδιά ενός φρέσκου μαρουλιού
Συστατικά
|
|
- Κόβετε τα μήλα σε μικρούς κύβους με τη φλούδα τους αλλά αφαιρώντας τον πυρήνα και τα κουκούτσια. Τα βάζετε σε ένα μπολ με λίγο νερό και χυμό λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύετε τη μισή ποσότητα ζάχαρης με τους χυμούς λεμονιού και πορτοκαλιού, έτσι ώστε να λιώσει η ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτετε τη μαγιονέζα.
- Αφού στραγγίσετε τα κομμάτια των μήλων, τα βάζετε στο παραπάνω μίγμα μαζί με τους μίσχους σέλερι και τα σταφύλια. Ανακατεύετε τα υλικά έως ότου καλυφθούν με το μίγμα.
- Στη συνέχεια, τοποθετείτε τα καρύδια σε τηγάνι και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ώστε να αντλήσετε τα έλαια των καρπών. Κατόπιν, προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ανακατεύετε για λίγα λεπτά ελαφρά μέχρι να καραμελώσουν.
- Για το σερβίρισμα, μπορείτε να επιλέξετε τρυφερά φύλλα φρέσκου μαρουλιού.