Μανιταρόσουπα βελουτέ, ένα ιδανικό πιάτο για το μενού μετά τις γιορτές

Μανιταρόσουπα βελουτέ, ένα ιδανικό πιάτο για το μενού μετά τις γιορτές | ENA Blog
Μανιταρόσουπα βελουτέ, ένα ιδανικό πιάτο για το μενού μετά τις γιορτές | ENA Blog

Τα εορταστικά τραπέζια που ετοιμάζουν οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης έχουν αρκετούς γευστικούς πρωταγωνιστές σε έκτακτη και μοναδική εμφάνιση. Όμως, υπάρχουν πάντα κάποια πιάτα τα οποία μπορούν να παραμείνουν σταθερά στις χειμερινές προτάσεις του καταλόγου σας και μετά τα ρεβεγιόν και την περίοδο των γιορτών. Προτάσεις που με τη νοστιμιά τους αλλά και το συνταίριασμά τους με πολλές από τις κατηγορίες γευμάτων (π.χ. κρεατικά, θαλασσινά) μπορούν να λύσουν τα χέρια του προσωπικού της κουζίνας σας. Μια τέτοια ιδέα σας παρουσιάζουμε σήμερα, την βελουτέ μανιταρόσουπα από πορτσίνι. Εύκολη στην ετοιμασία της, αλλά με ξεχωριστή γεύση που μπορεί να σταθεί κάλλιστα ως πρώτο πιάτο, όχι μόνο σε γιορτές και επετείους, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των μηνών του χειμώνα και της άνοιξης, ενώ μπορεί, με τις κατάλληλες αντικαταστάσεις, να γίνει και μέρος εξειδικευμένου μενού όπως αυτό που απευθύνεται σε vegan και vegeterian πελάτες σας. 

Εκτύπωση Συνταγής
Μανιταρόσουπα βελουτέ, ένα ιδανικό πιάτο για το μενού μετά τις γιορτές
Μανιταρόσουπα βελουτέ, ένα ιδανικό πιάτο για το μενού μετά τις γιορτές | ENA Blog
Μερίδες
Συστατικά
Μερίδες
Συστατικά
Μανιταρόσουπα βελουτέ, ένα ιδανικό πιάτο για το μενού μετά τις γιορτές | ENA Blog
Οδηγίες
  1. Ξεπλύνετε τα μανιτάρια πορτσίνι σε κρύο νερό και βάλτε τα σε μπολ με βραστό νερό μέχρι τη μέση.
  2. Καλύψτε το μπολ και αφήστε τα να μουλιάσουν για 15΄- 20΄. Στη συνέχεια τα ξεφλουδίζετε, αφαιρείτε τα κοτσάνια και τα σκουπίζετε με υγρή πετσέτα. Μετά τα κόβετε σε λεπτές φέτες.
  3. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2΄- 3΄ να γυαλίσει. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα φρέσκα μανιτάρια, το σκόρδο και τα κάστανα. Στραγγίζετε καλά τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα.
  4. Σουρώνετε το νερό τους σε ψιλή σήτα. Από αυτό πετάτε το κατακάθι που είναι στο τελευταίο φλιτζάνι.
  5. Ανακατεύετε καλά ώστε να σοταριστούν τα μανιτάρια. Από αυτά βγάζετε δυο κουταλιές της σούπας για να τα χρησιμοποιήσετε στο γαρνίρισμα και τα υπόλοιπα τα σβήνετε με κονιάκ.
  6. Προσθέτετε το ζωμό και το υγρό των μανιταριών, σκεπάζετε το σκεύος σας και βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά.
  7. Αφού ψηθούν, αλέθετε τη μανιταρόσουπα ώστε να γίνει κρεμώδες το μίγμα και το ξαναβάζετε στη φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύετε καλά, προσέχοντας την πυκνότητα της σούπας ώστε να πετύχετε το επιθυμητό βελουτέ αποτέλεσμα.
  8. Σερβίρετε στα μπολάκια ή τα πιάτα των παραγγελιών σας, γαρνίροντας με σοταρισμένα μανιτάρια, σχοινόπρασο ή μαϊντανό, σταγόνες ελαιόλαδου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.