Μερίδες |
|
Συστατικά
Για τη μαγιά:
- 3 kgr μαγιά νωπή
- 1200 gr λευκή ζάχαρη
- 2,4 lt χλιαρό νερό
Για τη ζύμη:
- 7,5 kgr βούτυρο, φρέσκο
- 9 kgr λευκή ζάχαρη
- 90 αυγά
- 60 κρόκους
- 10,5 kgr γάλα, φρέσκο πλήρες
- 33 kgr αλεύρι, για τσουρέκι
- 65 gr αλάτι
- 90 δάκρυα μαστίχας, κοπανισμένα
- 250 gr μαχλέπι, κοπανισμένο
- 1,5 kgr βούτυρο, φρέσκο λιωμένο
- 0,5 kgr σουσάμι (λευκό και μαύρο)
Συστατικά
Για τη μαγιά:
Για τη ζύμη:
|
|
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τη μαγιά, το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε για 10΄ μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια, που σημαίνει ότι η μαγιά μας ενεργοποιήθηκε.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την πρώτη δόση βουτύρου με τη ζάχαρη σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε απαλά με ένα σύρμα μέχρι να λιώσουν. Μόλις λιώσουν, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε μαζί τα αυγά, τους κρόκους και το γάλα και ανακατεύουμε προσθέτοντας το λιωμένο βούτυρο. Σ΄ αυτό το σημείο χρειάζεται λίγη προσοχή, γιατί το μίγμα μας δεν πρέπει να ζεσταθεί πολύ.
- Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα και τελευταία προσθέτουμε τα υγρά υλικά.
- Χρησιμοποιούμε τον γάντζο του μίξερ που είναι κατάλληλος για ζύμωμα και χτυπάμε για περίπου 10΄, έως ότου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια και να είναι απαλή.
- Με τα χέρια διπλώνουμε τη ζύμη 3-4 φορές προσθέτοντας λιωμένο βούτυρο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τη ζύμη (υπολογίζουμε ότι θα τριπλασιαστεί σε όγκο) την σκεπάζουμε πολύ καλά και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες.
- Αδειάζουμε την έτοιμη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας μας και τη χωρίζουμε σε 100 μερίδες.
- Πλάθουμε τα τσουρέκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου μας πάνω σε λαδόκολλα.
- Αφήνουμε τα τσουρέκια σε σβηστό φούρνο για 2 ώρες για να φουσκώσουν.
- Αλείφουμε τα τσουρέκια με κρόκους αυγών χτυπημένους με ζάχαρη και λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι και ελάχιστη ζάχαρη.
- Αφήνουμε να περάσουν 10΄ και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C αέρα, για 40΄ περίπου.
- Αφήνουμε τα τσουρέκια μας να κρυώσουν τελείως και τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.
Συνταγή σημειώσεις