Ένα από τα είδη κρέατος που κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα πασχαλινά μενού των εστιατορίων είναι φυσικά το αρνί. Οι παραλλαγές της ετοιμασίας του είναι πολλές και διαφορετικές και αφορούν στον τρόπο προετοιμασίας, μαγειρέματος ή ψησίματος και φυσικά σερβιρίσματος. Αν ανήκετε στην κατηγορία των επιχειρηματιών της εστίασης που θέλουν να προσφέρουν στους πελάτες τους ενδιαφέρουσες εναλλακτικές, πέρα του κλασικού οβελία στη σούβλα, σας φέρνουμε μια εναλλακτική πρόταση, βγαλμένη από τις τοπικές κουζίνες της πατρίδας μας: Μυρωδάτο αρνίσιο μπούτι ψημένο σε λαδόκολλα στο φούρνο, με συνοδευτικά πατάτες και αρακά. Μια απλή και εύκολη συνταγή που μπορεί να σταθεί μόνη της ως κυρίως πιάτο ή να συμπληρώσει με ενδιαφέρον τρόπο τις πασχαλινές σπεσιαλιτέ που ετοιμάζετε να προσφέρετε σε μικρούς και μεγάλους καταναλωτές σας. Και το κυριότερο, πρόκειται για μια δημιουργία, τα υλικά της οποίας μπορείτε να βρείτε σε χαμηλές τιμές στα καταστήματα ENA Food C&C και φυσικά στο 15νθήμερο έντυπο προσφορών.
Μερίδες |
|
- 1 kg πατάτες baby
- 200 ml ζωμό λαχανικών
- 2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
- 20 gr ρίγανη αποξηραμένη
- Αλάτι & πιπέρι
- 450 gr αρακά
- 150 gr κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 25 gr άνηθο
- 80 ml ελαιόλαδο
- 30 gr αλεύρι
- 15 gr ζάχαρη λευκή
- 750 ml βραστό νερό
- Αλάτι & πιπέρι
- 2 kg αρνί μπούτι με κόκκαλο
- 3 κλωνάρια Δεντρολίβανο
- 40 gr ζάχαρη καστανή
- 20 gr πάπρικα καπνιστή
- 20 gr σκόρδο σκόνη
- 20 gr κρεμμύδι σκόνη
- 15 gr κόλιανδρο σκόνη
- 15 gr κύμινο σκόνη
- 10 gr τσίλι σκόνη
- Αλάτι & πιπέρι
Συστατικά
Για τις πατάτες (Συνοδευτικό):
Για τον αρακά (Συνοδευτικό):
Για το αρνί:
|
|
- Κόβετε τις πατάτες στη μέση, τις αδειάζετε σε ένα ταψί, τις πασπαλίζετε με τη ρίγανη, το σκόρδο και αλατοπίπερο και τις ανακατεύετε.
- Μετά ρίχνετε τον ζωμό λαχανικών και καλύπτετε πολύ καλά το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
- Ψήνετε για περίπου 1 ώρα.
- Σοτάρετε το κρεμμύδι σε κατσαρόλα για 4 περίπου λεπτά σε μέτριας έντασης φωτιά.
- Προσθέτετε το αλεύρι και τη ζάχαρη.
- Προσθέτετε τον αρακά και σοτάρετε για 2΄.
- Στη συνέχεια βάζετε το νερό και αφήνετε να βράσει για περίπου 25΄.
- Μόλις περάσουν 20΄ ανεβάζετε την ένταση της φωτιάς στο μέγιστο, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά του.
- 2΄ λεπτά πριν αφαιρέσετε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνετε και τον άνηθο και ανακατεύετε.
- Βάζετε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το δεντρολίβανο, το τσίλι, το κύμινο, την πάπρικα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο και τα αναμιγνύετε καλά με ένα κουτάλι.
- Αλείφετε με το μείγμα παντού το αρνίσιο μπούτι και το τυλίγετε πολύ καλά πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο.
- Μπορείτε να βάλετε ό,τι μυρωδικά θέλετε, ακόμα και θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς επιλογής σας για να φτιάξετε μια ωραία κρούστα.
- Το μεταφέρετε σε ένα ταψί και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 2 ώρες.
- Τη τελευταία 1 ώρα ψησίματος του αρνιού προσθέτετε και το ταψί με τις πατάτες στο φούρνο.
- Για να σερβίρετε, τοποθετείτε το μπούτι σε κεντρική πιατέλα και σε ατομικά μικρά μπολ τον αρακά και τις πατάτες.