Το ριζότο έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια από τις πιο αγαπημένες και περιζήτητες συνταγές των Ελλήνων καταναλωτών. Και αυτό, γιατί με τους ανάλογους συνδυασμούς αποτελεί μια πρόταση, που μπορεί να «δέσει» με κάθε εποχή του χρόνου και να προσφέρει σίγουρη απόλαυση, αλλά και ανεπανάληπτες γαστρονομικές ανακαλύψεις. Ειδικά για τον μήνα που διανύουμε, με τη θερμοκρασία μέρα με την ημέρα να ανεβαίνει, σας προτείνουμε την εκδοχή αυτού του πιάτου με καλαμαράκια. Χορταστικό, απολαυστικό, και με καλοκαιρινές γευστικές πινελιές, το ριζότο με καλαμαράκια, μπορεί να ενταχθεί κάλλιστα στο μενού του εστιατορίου σας και να συνοδεύσει τα γεύματα των πελατών σας είτε ως κυρίως, είτε ως ένα από τα πιο νόστιμα συνοδευτικά στο τραπέζι μιας οικογένειας ή μια παρέας.
Μερίδες |
|
- 800 gr ρύζι κατάλληλο για ριζότο (αρμπόριο, καρναρόλι, βιαλόνε, καρολίνα ή νυχάκι)
- 1,5 kgr καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους, χωρίς τους εσωτερικούς τους σπόρους
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 1 τσίλι πιπεριά ή 15 gr τσίλι σε σκόνη
- 300 ml λευκό κρασί
- 300 gr ελαιόλαδο
- 400 ml ζωμός λαχανικών
- Αλάτι και πιπέρι
Συστατικά
|
|
- Πλένετε τα καλαμαράκια με άφθονο κρύο νερό.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο (350 gr.) και τηγανίζετε τα καλαμαράκια σε δυνατή φωτιά για 2 περίπου λεπτά.
- Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε μαζί με τα καλαμαράκια για 3 με 4 λεπτά.
- Στη συνέχεια, ρίχνετε το ρύζι και τη μισή ποσότητα του μαϊντανού και τα ανακατεύετε διαρκώς για 5 με 7 λεπτά περίπου.
- Σβήνετε με το λευκό κρασί και αφήνετε να περάσουν 2 λεπτά, για να απορροφηθεί από τα υλικά.
- Στη συνέχεια, προσθέτετε λίγο-λίγο το ζωμό λαχανικών, περιμένοντας κάθε φορά το ριζότο να απορροφήσει την προηγούμενη ποσότητα. Αντίστοιχα, το ίδιο κάνετε με το αλάτι και το πιπέρι, ρίχνοντάς το σταδιακά και ελέγχοντας ενδιάμεσα τη γεύση του ριζότο.
- Όταν το ριζότο αποκτήσει υφή χυλωμένη, χωρίς όμως να έχει στεγνώσει, προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και τους κύβους ντομάτας.
- Ανακατεύετε το περιεχόμενο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (50 gr.) και το μοιράζετε στα πιάτα των παραγγελιών σας. Γαρνίρετε, πριν το σερβίρετε, με τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Tip: Μπορείτε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε το δικό σας χειροποίητο ζωμό λαχανικών, που απαιτείται για τη συνταγή, βράζοντας 4 καρότα, 4 κλωνάρια σέλινο και 2 κρεμμύδι λευκό.