Σαρδέλες γεμιστές με παρμεζάνα και αρωματικά, ένας μεζές φτιαγμένος από απλά υλικά αλλά με γεύση που θα σας ενθουσιάσει. Αυτή η συνταγή είναι μια πολύ καλή αρχή για να δώσετε καλοκαιρινό χρώμα στο μενού σας ενώ θα απογειώσει γευστικά ένα κρύο ποτήρι μπύρας ή ούζου.
Μερίδες |
|
Συστατικά
- 1 1/2 κ.σ χυμό λεμονιού
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 100gr παρμεζάνα τριμμένη
- 1 κονσέρβα ντομάτας αποφλοιωμένη
- 1 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
- 1/2 κ.γ μάραθο
- αλάτι
- πιπέρι
- 14 σαρδέλες καθαρισμένες από το κεντρικό κόκκαλο και τα κεφάλια
- 2 αυγά
- 1 κ.σ νερό
- Aλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Συστατικά
|
|
Οδηγίες
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε το χυμό λεμονιού, το κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, τη φρυγανιά, τη ψιλοκομμένη ντομάτα, το μάραθο και το σκόρδο και την τριμμένη παρμεζάνα. Αλατοπιπερώνετε.
- Καθαρίζετε τις σαρδέλες και αφαιρείτε το κεφάλι και το κεντρικό κόκαλο. Ξεπλένετε τις σαρδέλες κάτω από τρεχούμενο νερό και τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.
- Ανοίγετε μια σαρδέλα και τοποθετείτε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση στη μία πλευρά του ψαριού. Κλείνετε τη σαρδέλα, πιέζοντας καλά τις άκρες μεταξύ τους. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες σαρδέλες και τη γέμιση.
- Απλώνετε το αλεύρι σε ένα ρηχό μπολ. Τοποθετείτε τα αυγά σε ένα άλλο ρηχό μπολ και χτυπάτε το νερό με τα αυγά. Πασπαλίζετε τις σαρδέλες με το αλεύρι και στη συνέχεια, τις βουτάτε στο μίγμα των αυγών για να καλυφθούν καλά. Πασπαλίζετε ξανά τις σαρδέλες στο αλεύρι.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε τις μισές από τις σαρδέλες και τηγανίζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές, περίπου 2 λεπτά ανά πλευρά. Στραγγίζετε τις σαρδέλες σε απορροφητικό χαρτί και τις μεταφέρετε σε μια πιατέλα. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες σαρδέλες.
- Σερβίρετε τις σαρδέλες ζεστές με λεμόνι και ντοματίνια.