
Το χταπόδι στη σχάρα αποτελεί μια γαστρονομική απόλαυση για τους λάτρεις των θαλασσινών, καθώς η τρυφερή του υφή και η μοναδική γεύση του το καθιστούν ιδανικό για κάθε περίσταση και φυσικά για το νηστίσιμο μενού της Καθαρά Δευτέρας. Η τεχνική του ψησίματος στη σχάρα προσδίδει μια αλμυρή νότα στο ζουμερό κρέας του χταποδιού και καραμελωμένη υφή στο εξωτερικό του, δημιουργώντας ένα αρμονικό μείγμα γεύσεων που μένει αξέχαστο.

Μερίδες |
|
Συστατικά
Για τα σουβλάκια
- 1 χταπόδι χωρισμένο σε πλοκάμια και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 1 κιλό χτένια καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
- 2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
- 12 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 2 λεμόνια κομμένα σε φέτες
- 6 ξύλινα σουβλάκια μουλιάστε τα σε νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από το ψήσιμο)
Για τη μαρινάδα
- 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ.γ πάπρικα
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
Συστατικά
Για τα σουβλάκια
Για τη μαρινάδα
|
![]() |
Οδηγίες
- Για τη τη μαρινάδα: Σε ένα μπολ, χτυπήστε μαζί το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τη ρίγανη, την πάπρικα, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
- Μαρινάρετε τα θαλασσινά:Τοποθετήστε το χταπόδι και τα χτένια σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύστε τα θαλασσινά με τη μαρινάδα, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά όλα τα κομμάτια. Μαρινάρετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι 2 ώρες.
- Προθερμάνετε τη σχάρα σας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Περάστε εναλλάξ τα μαριναρισμένα κομμάτια χταπόδιού, τα κολοκυθάκια, τα χτένια, και ντοματίνια στα ξύλινα σουβλάκια. Αφήστε λίγο χώρο μεταξύ κάθε κομματιού για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Αλείψτε τη σχάρα με ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Τοποθετήστε τα σουβλάκια στη σχάρα, αλατοπιπερώστε και ψήστε τα για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι τα θαλασσινά να είναι αδιαφανή και ελαφρώς καβουρδισμένα. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος των κομματιών των θαλασσινών.
- Τοποθετήστε τα ψημένα σουβλάκια σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Στύψτε φρέσκο χυμό λεμονιού πάνω από τα σουβλάκια. Σερβίρετε αμέσως με επιπλέον φέτες λεμονιού στο πλάι.