Ένα ταξίδι στην παράδοση της Ελληνικής κουζίνας

Ένα ταξίδι στην παράδοση της Ελληνικής κουζίνας | Ena Blog
Ένα ταξίδι στην παράδοση της Ελληνικής κουζίνας | Ena Blog

Η ελληνική κουζίνα προσφέρει μια εκπληκτικά, πλούσια ποικιλία πιάτων και ποτών και αποτελεί την πολιτιστική κληρονομιά αιώνων. Σε κάθε ελληνική συνταγή, ο συνδυασμός των φρέσκων υλικών και των μαγειρικών τεχνικών είναι ένα, άκρως ενδιαφέρον, γαστρονομικό ταξίδι στην ιστορία της Ελλάδας.

Τα Υλικά

Στο μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας ευδοκιμούν τα ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγεται το εθνικό μας προϊόν και παράλληλα ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ελληνικής κουζίνας.

Ολόκληρες γενιές Ελλήνων αγροτών, οι ρίζες των οποίων χάνονται στα βάθη της ιστορίας, παράγουν επιπλέον, μεγάλες ποικιλίες από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, καρπούς και όσπρια, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα.

Στα γόνιμα εδάφη της ελληνικής φύσης καλλιεργούνται επίσης διάφορα χόρτα και βότανα τα οποία είναι εξαιρετικά ευεργετικά για τον άνθρωπο, όπως η ρίγανη, ο βασιλικός, ο δυόσμος και το θυμάρι.

Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος του λοφώδους ελληνικού εδάφους, καλύπτεται από αμπελώνες και έτσι η χώρα φημίζεται και για την μεγάλη ποικιλία σε εκλεκτά κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά, με το ούζο να αποτελεί ένα από τα κύρια εθνικά προϊόντα.

Επιπλέον, με το 20% της Ελλάδας να αποτελείται από νησιά και όλα τα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας να απέχουν λιγότερο από 150 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, τα ψάρια και τα θαλασσινά καταλαμβάνουν και αυτά, υψηλή θέση στα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Όσον αφορά στα κρέατα, το αρνί και το κατσίκι αποτελούν τα κύρια συστατικά των εορταστικών συνταγών ενώ το μοσχάρι, το χοιρινό και το κοτόπουλο συναντώνται συχνά στο καθημερινό ελληνικό τραπέζι.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το φάσμα των υλικών που αποτελούν τη βάση της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής, στην οποία και προσδίδουν μια ποικιλία γεύσεων και θρεπτικών συστατικών.

Οι Μαγειρικές Τεχνικές

 Τα παραδοσιακά, ελληνικά πιάτα μαγειρεύονται από το μηδέν. Οι ελληνικές συνταγές σπάνια χρησιμοποιούν εμπορικά παρασκευασμένα συστατικά. Η τέχνη της ελληνικής μαγειρικής βασίζεται στην απλότητα των υλικών της αλλά και σε μια γιορτή της φύσης αφού τα φρέσκα υλικά κάθε εποχής συνδυάζονται μοναδικά με διάφορα βότανα και μπαχαρικά.

Μερικές από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους μαγειρέματος που συναντάμε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας είναι το ψήσιμο στη σχάρα, το ψήσιμο στο φούρνο, το τηγάνισμα καθώς και το μαγείρεμα στην κατσαρόλα.

Οι περισσότερες ελληνικές συνταγές μαγειρεύονται αργά (2-5 ώρες κατά μέσο όρο) κι έτσι οι γεύσεις έχουν το χρόνο να συγχωνευθούν και να δημιουργήσουν λαχταριστούς συνδυασμούς και έντονες μυρωδιές.

Η Ελληνική κουζίνα ως αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής

 Η ελληνική διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της μεσογειακής κουζίνας, η οποία επίσης περιλαμβάνει γεύσεις από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Λίβανο, τη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία.

Παρόλο που κάθε χώρα παρουσιάζει τις δικές της διατροφικές επιλογές και μαγειρικές παραδόσεις, πολλές συνταγές είναι παρόμοιες όσον αφορά στα συστατικά και τη διατροφική τους αξία.

Όλα αυτά τα μεσογειακά συστατικά (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, κρέατα, ψάρια κ.λπ.) μαγειρεύονται μέσα σε παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο και αποτελεί τη βάση της μεσογειακής κουζίνας.