Η Ελλάδα προσφέρει τα καλύτερα μέρη για διακοπές σε συνδυασμό με λαχταριστές λιχουδιές. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τους 5 πιο δημοφιλείς γαστρονομικούς προορισμούς της Ελλάδας που είναι γνωστοί τόσο για τη φυσική ομορφιά τους όσο και για την τοπική τους κουζίνα.
#1: Κρήτη
Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας είναι φυσικά το πρώτο στον κατάλογο. Συνδυάζει υπέροχα τοπία με πολλές νόστιμες, τοπικές σπεσιαλιτέ!
Τι να δοκιμάσετε:
- Ντάκο: σαλάτα με παξιμάδια, ντομάτα, μυζήθρα και ελαιόλαδο.
- Γαμοπίλαφο: το περίφημο είδος ρυζιού που σερβίρεται στους κρητικούς γάμους και σε παραδοσιακές ταβέρνες σε όλο το νησί.
- Καλτσούνια: οι γλυκές μίνι πίτες που σερβίρονται με μέλι ή γεμιστές με τυρί.
- Σφακιανόπιτες: οι πίτες από τα Σφακιά, μια ορεινή περιοχή στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Μπορεί να μοιάζουν με τις κοινές τηγανίτες, αλλά δεν είναι. Τα κυριότερα συστατικά τους είναι το αλεύρι, το τυρί, το μέλι και η ρακή (το παραδοσιακό κρητικό ποτό).
- Χοχλιούς μπουμπουριστούς: ή αλλιώς τα λαχταριστά, τηγανητά σαλιγκάρια.
- Ξεροτήγανα: τα γλυκά με μέλι, πασπαλισμένα με θρυμματισμένα αμύγδαλα.
- Κρητικά τυριά: κάθε τμήμα της Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο, Σητεία, Χερσόνησος) έχει το δικό του τυρί. Τα πιο γνωστά όμως είναι η γραβιέρα (σκληρό τυρί από πρόβειο γάλα), το ανθότυρο από τα Σφακιά (λευκό και μαλακό τυρί από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα) και το ξύγαλο της Σητείας (κρεμώδες τυρί με πλούσια και ελαφρώς πικάντικη γεύση).
- Αρνί με σταμναγκάθι: Οι Κρητικοί έχουν το δικό τους αρνί και το σερβίρουν με σταμναγκάθι, ένα τοπικό, άγριο χόρτο.
- Τσικουδιά ή ρακή: το περίφημο κρητικό ποτό που θα σας προσφέρουν παντού στο νησί.
#2: Νάξος
Η Νάξος βρίσκεται στο Νότιο Αιγαίο και είναι το μεγαλύτερο νησί στο συγκρότημα των Κυκλάδων, πολύ γνωστή για τα τοπικά της εδέσματα και τις εξωτικές της παραλίες.
Τι να δοκιμάσετε
- Λικέρ κιτρολέμονο: λικέρ που παρασκευάζεται από φύλλα λεμονιάς.
- Χοιρινό ρόστο: χοιρινό πόδι γεμιστό με σκόρδο και μαγειρεμένο σε κρασί.
- Τοπικά τυριά: το αρσενικό είναι ένα σκληρό κατσικίσιο τυρί με έντονη γεύση, η γραβιέρα Νάξου είναι επίσης ευρέως γνωστή, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε την ξινομυζήθρα και την κοπανιστή.
- Μελαχρινό: γλυκό που μοιάζει με τη γνωστή καρυδόπιτα.
#3: Σίφνος
Το νησί του διάσημου σεφ Νικόλαου Τσελεμεντέ δεν θα μπορούσε να είναι εκτός αυτής της λίστας! Η Σίφνος οφείλει τη γαστρονομική της φήμη σε αυτόν τον τοπικό μάγειρα, ο οποίος έγραψε το πρώτο ελληνικό βιβλίο συνταγών το 1910. Από τότε το όνομά του θεωρείται συνώνυμο με τα ελληνικά βιβλία μαγειρικής και συνταγών. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι, οι ντόπιοι μαγειρεύουν σε παραδοσιακές κατσαρόλες, κάτι που κάνει τη γεύση των πιάτων τους μοναδική και αυθεντική!
Τι να δοκιμάσετε
- Μαστέλο: αρνί μαγειρεμένο αργά σε κόκκινο κρασί και αμπελόκλαδα.
- Ρεβυθοκεφτέδες ή ρεβυθάδα: Πρόκειται για τηγανητά ρεβίθια ή σούπα από ρεβύθια.
- Σαλάτα με κάπαρη: πουρές πατάτας με κάππαρη.
- Τοπικά τυριά: τα δημοφιλέστερα είναι η ξινομυζήθρα και η χλωρομανούρα.
- Παραδοσιακά γλυκά: μπισκότα με πορτοκάλι και γλυκάνισο και μακαρόν αμυγδάλου.
#4: Σαντορίνη
Εκτός από την υπέροχη θέα και τις ρομαντικές βόλτες, η Σαντορίνη είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος.
Τι να δοκιμάσετε:
- Φάβα: το κλασικό πιάτο της Σαντορίνης από λαθούρι (φυτό που καλλιεργείται στο νησί εδώ και 3600 χρόνια), δυόσμο, λεμόνι και τσιγαρισμένα κρεμμύδια.
- Λευκές μελιτζάνες: τηγανητές λευκές μελιτζάνες Σαντορίνης.
- Τοπικά ντοματίνια: τοπικής καλλιέργειας ντοματάκια τσέρι με γλυκιά γεύση.
- Χλωροτύρι: το τοπικό τυρί από γάλα κατσίκας που μοιάζει με την φέτα, αλλά έχει πιο ήπια γεύση.
- Ντοματοκεφτέδες: καλοκαιρινοί κεφτέδες με ντομάτα, δυόσμο και μαϊντανό.
- Κάππαρη: τοπική κάππαρη που συνδυάζεται με όλες τις σαλάτες, τη φάβα αλλά και πολλές σάλτσες.
- Τις τοπικές ποικιλίες κρασιού: οι πιο δημοφιλείς είναι το Μπρούσκο, το Νυχτέρι και το Βισάντο.
- Παραδοσιακή γλυκιά πίτα: πίτα Σαντορίνης φτιαγμένη με μυζήθρα, ζάχαρη και σκόνη μαστίχας.
#5: Φολέγανδρος
Η Φολέγανδρος είναι ένα μικρό, γοητευτικό νησί στις νότιες Κυκλάδες γνωστό για την άγρια ομορφιά του και το πεντανόστιμο φαγητό.
Τι να δοκιμάσετε:
- Ματσάτα: ένα φρέσκο πιάτο ζυμαρικών με κόκκινη σάλτσα που σερβίρεται με κοτόπουλο ή κουνέλι.
- Ταραμοσαλάτα: η αυθεντική ταραμοσαλάτα με λίγο κρεμμύδι, χυμό από λεμόνι και ελαιόλαδο
- Σουρωτό: τοπικό, αλμυρό λευκό τυρί.
- Καρπουζένια: ένα τοπικό γλυκό με καρπούζι
- Μέλι: γνήσιο, μυρωδάτο μέλι από θυμάρι και πλατύφυλλο φασκόμηλο
- Παραδοσιακό παστέλι: με μέλι και σουσάμι που ψήνεται παραδοσιακά.