Τα πλεονεκτήματα του να εντάξετε στο μενού σας προτάσεις χωρίς γλουτένη

Τα πλεονεκτήματα του να εντάξετε στο μενού σας προτάσεις χωρίς γλουτένη | ENA Blog
Τα πλεονεκτήματα του να εντάξετε στο μενού σας προτάσεις χωρίς γλουτένη | ENA Blog

Με τις διαιτητικές ανάγκες των καταναλωτών να αυξάνονται συνεχώς, είναι σημαντικό το μενού σας να αντικατοπτρίζει αυτές τις ανάγκες των πελατών σας. Καθώς η δυσανεξία και οι αλλεργίες στη γλουτένη αυξάνονται, τα εστιατόρια καλούνται να ανταποκριθούν σε αυτό το κομμάτι της αγοράς ώστε να προσελκύσουν νέους πελάτες, να ξεχωρίσουν από τους ανταγωνιστές και να προσθέσουν μια νέα πηγή εσόδων στο εστιατόριό τους. Να θυμάστε επίσης, ότι στον αριθμό όσων έχουν αποβάλλει τη γλουτένη από τη διατροφή τους για ιατρικούς λόγους, προστίθενται και εκείνοι που την αφαιρούν οικειοθελώς. Έτσι, η γκάμα πελατών μεγαλώνει, κάνοντας πιο σημαντική την προσαρμογή του μενού σας. Σύμφωνα με μια ετήσια έρευνα του Εθνικού Συνδέσμου Εστιατορίων, η κουζίνα χωρίς γλουτένη κατατάσσεται ως μία από τις πιο hot τάσεις μεταξύ των εστιατορίων πλήρους εξυπηρέτησης και ως η κορυφαία τάση μεταξύ των γρήγορων εστιατορίων ταχείας εξυπηρέτησης. Ως αποτέλεσμα, τα εστιατόρια εργάζονται σκληρά για να επεκτείνουν την προσφορά τους σε μενού χωρίς γλουτένη και να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους στη σωστή παρασκευή γευστικών πιάτων για την αποφυγή ανάμιξής τους με άλλα τρόφιμα.

Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη

Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε ορισμένα δημητριακά, όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και τριτικαλεόσιτο (ένας συνδυασμός σιταριού και σίκαλης). Ορισμένοι άνθρωποι έχουν ευαισθησία ή ακόμα και αλλεργία στα πεπτίδια της γλουτένης, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, όπως κοιλιακούς πόνους και σπασμούς, διάρροια, εξανθήματα στο δέρμα, αρθρώσεις, πονοκεφάλους, διαταραχές της διάθεσης και κόπωση.

Γιατί να συμπεριλάβετε πιάτα χωρίς γλουτένη στο μενού σας; 

Το να συμπεριλάβετε αυτή τη νέα τάση στη γαστρονομία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βελτιώσετε την εικόνα της επιχείρησής σας. Ένα εστιατόριο που έχει πιάτα χωρίς γλουτένη στέλνει το μήνυμα ότι νοιάζεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πελατών του και ότι προσαρμόζεται απόλυτα στις συνήθειες των καταναλωτών. Το να κατανοήσετε και να εξοπλιστείτε κατάλληλα γι’ αυτό το είδος κουζίνας, ανοίγει την πόρτα στο να κερδίσετε και να διατηρήσετε περισσότερα είδη πελατών που σίγουρα θα γίνουν τακτικοί πελάτες. Η “χωρίς γλουτένη” κοινότητα όπως αναφέραμε αυξάνεται. Είναι ένα αγοραστικό κοινό που αναμφισβήτητα θα παίξει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην βιομηχανία εστιατορίων. Συνεπώς, η συμμετοχή σε αυτήν την τάση είναι και θα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεχωρίσετε  από τους ανταγωνιστές σας όσο νωρίτερα την υιοθετήσετε.

Ξεκινήστε εκπαιδεύοντας την ομάδα σας

Πριν προσθέσετε νέα πιάτα στο μενού σας, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι η ομάδα σας είναι εκπαιδευμένη στo σωστό χειρισμό αλλά και σερβίρισμα των προϊόντων χωρίς γλουτένη. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας διότι η μη εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών μπορεί να οδηγήσει σε επιμόλυνση των προϊόντων με γλουτένη, η οποία στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει κάποια ασθένεια στους επισκέπτες με δυσανεξία σε αυτή. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένας καθορισμένος χώρος στην κουζίνα που είναι καθαρός από τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, όπως αλεύρι και ψίχουλα. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης μεταξύ των τροφίμων χωρίς γλουτένη από τροφίμα που περιέχουν γλουτένη. Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθούν τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη για να αποθηκευτούν χωριστά και να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να αναμειχθούν ποτέ με άλλα τρόφιμα.

Συμβουλές για να προσθέσετε νόστιμες επιλογές χωρίς γλουτένη

Αφού έχετε εφαρμόσει μερικές στρατηγικές για να προσφέρετε γεύματα με προϊόντα χωρίς γλουτένη, χρειάζετε να κάνετε αυτές τις επιλογές ελκυστικές. Πριν προσθέσετε επιλογές, σκεφτείτε να ρωτήσετε τους πελάτες σας τι θα ήθελαν να δουν ως προσθήκη στο μενού σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε μερικά πράγματα από την αρχή και να έχετε μερικά προκατασκευασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη για μερικά από τα βασικά σας πιάτα. Επιπλέον, ενώ πολλά εστιατόρια προσφέρουν ήδη ζυμαρικά ή πίτσα χωρίς γλουτένη, λίγα είναι αυτά που προσφέρουν νόστιμα επιδόρπια, όπως κέικ και μπισκότα. Αυτό είναι μια ευκαιρία για το εστιατόριό σας να ξεχωρίσει αναγνωρίζοντας ότι πολλοί άνθρωποι με διαιτητικούς περιορισμούς θα ήθελαν να προσθέσουν επιδόρπια στην παραγγελία τους.

Πώς να διαφημίσετε τα προϊόντα σας χωρίς γλουτένη

Αφού προσθέσετε μερικές επιλογές χωρίς γλουτένη στο μενού σας και εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας αναλόγως, έφτασε η ώρα να προσελκύσετε την προσοχή στο μενού σας για να βοηθήσετε στη διάδοση της ευαισθητοποίησης για τους διαιτητικούς περιορισμούς και ταυτόχρονα να αυξήσετε τις πωλήσεις σας. Κάντε τα προϊόντα σας χωρίς γλουτένη ευδιάκριτα στους πελάτες. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε κοντά στην κορυφή του μενού σας, να χρησιμοποιήσετε πινακίδες για να υποδείξετε ποια αντικείμενα στο μενού είναι χωρίς γλουτένη, ή να χρησιμοποιήσετε σύμβολα για να τραβήξετε την προσοχή σε αυτά τα αντικείμενα. Υπάρχουν όλο και περισσότερα εστιατόρια που προσπαθούν να ευχαριστήσουν τους πελάτες τους με νόσο κοιλιοκάκη και να τους παρέχουν νόστιμα πιάτα χωρίς γλουτένη, που είναι προσεγμένα και ανταποκρίνονται τόσο στην ποιότητα όσο και στη τιμή. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν πολλοί πελάτες που, παρόλο που δεν αντιμετωπίζουν δυσανεξία στη γλουτένη, προσπαθούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, να διατηρήσουν το σώμα τους και να ακολουθήσουν την τάση της υγιεινής διατροφής, επιλέγοντας εστιατόρια που προσφέρουν πιάτα χωρίς γλουτένη αντί των υπολοίπων.

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιλαμβάνουν μια ποικιλία από δημητριακά, άλευρα και άλλα συστατικά που δεν περιέχουν γλουτένη. Μερικά από τα πιο δημοφιλή δημητριακά χωρίς γλουτένη είναι το ρύζι, το καλαμπόκι, η κινόα και το κεχρί. Τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή για όσους πρέπει να αποφύγουν τη γλουτένη. Φτιαγμένα από αλεύρι ρυζιού ή άλλους κόκκους χωρίς γλουτένη, τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα, όπως σπαγγέτι με κεφτεδάκια, μακαρόνια και τυρί και σαλάτα ζυμαρικών. Στην αλυσίδα καταστημάτων ENA Food C&C διαθέτουμε μια ποιοτική ποικιλία προϊόντων που καλύπτουν τις ανάγκες του εστιατορίου σας για προϊόντα χωρίς γλουτένη. Από ψωμιά και ζυμαρικά μέχρι σνακ και αλλαντικά – θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να διατηρήσετε το το εστιατόριο σας κατάλληλα εφοδιασμένο.