Αντλήστε έμπνευση για τις προτάσεις του μενού σας από τα φρέσκα προϊόντα του Σεπτεμβρίου

Αντλήστε έμπνευση για τις προτάσεις του μενού σας από τα φρέσκα προϊόντα του Σεπτεμβρίου | ENA Blog
Αντλήστε έμπνευση για τις προτάσεις του μενού σας από τα φρέσκα προϊόντα του Σεπτεμβρίου | ENA Blog

Για τους πελάτες μιας επιχείρησης εστίασης, ο Σεπτέμβρης σηματοδοτεί την επιστροφή στην καθημερινότητα, μέρος της οποίας είναι και οι έξοδοι στα αγαπημένα τους εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία. Για εσάς, όμως, που είστε ένας από τους ιδιοκτήτες αυτών, ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για να ανανεώσετε τις προμήθειές σας με φρέσκες πρώτες ύλες, που θα σας λύσουν τα χέρια στην κουζίνα. Και αυτό γιατί ο Σεπτέμβριος είναι από τους πιο «πλούσιους» μήνες του έτους, όσον αφορά τα προϊόντα της ελληνικής γης. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τα πιο «φρέσκα» αυτού του μήνα αλλά και τους λόγους για τους οποίους μπορούν να αποτελέσουν ιδανικές βάσεις για νόστιμες συνταγές, την προσέλκυση των πελατών και την αύξηση των εσόδων σας. 

Τα φρούτα που σαγηνεύουν την όρεξη και απελευθερώνουν τη φαντασία

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην παραγωγή του Σεπτεμβρίου είναι φυσικά τα φρούτα του. Φραγκόσυκα, όλες οι ποικιλίες του ελληνικού σταφυλιού, ροδάκινα, βανίλιες, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κυδώνια, μήλα και αχλάδια γίνονται πηγή έμπνευσης για δεκάδες συνδυασμούς σε όλες τις ενότητες του μενού σας. Πρωτοτυπήστε στις σαλάτες προσθέτοντας καραμελωμένα αχλάδια, καρύδια και παρμεζάνα ή μια καπριτσιόζα με ζουμερούς καρπούς ροδιού. Στα επιδόρπια, απογειώστε ένα τραγανό στρούντελ με σοκολάτα, καραμέλα φουντουκιού και πραλίνα συμπληρώνοντας με φρέσκα, κόκκινα ή πράσινα μήλα ή φτιάξτε τη δική σας πετιμεζόπιτα έως και κομπόστα, ιδανική για γαρνίρισμα παγωτού, με ποικιλίες σταφυλιών. Αντίστοιχα, αρκετά από τα φρούτα αυτά μπορούν να δέσουν ιδανικά με κρεατικά, όπως το κυδώνι και τα δαμάσκηνα με πράσο και μοσχαράκι στο φούρνο αλλά και σύκα με ριζότο μιλανέζε. Οι δυνατότητες που σας δίνουν τα εποχιακά φρούτα του Σεπτέμβρη είναι απεριόριστες, και μπορείτε να τα προμηθευτείτε άμεσα αλλά και με σημαντικό οικονομικό όφελος για τον προϋπολογισμό σας, επιλέγοντας τα καταστήματα EΝΑ Food C&C που σας εξασφαλίζουν ποιότητα και δυνατές προσφορές. 

Τα λαχανικά και η ευεργετική επίδρασή τους για τον οργανισμό και το εστιατόριό σας

Χαρακτηριστική είναι η γενναιοδωρία του πρώτου φθινοπωρινού μήνα και στα λαχανικά και κηπευτικά είδη. Παντζάρια, καρότα, πράσα, πατάτες, κολοκύθες και κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, κουνουπίδι, λάχανο, αγγούρια και ντομάτες, φιγουράρουν στα ράφια των προμηθευτών και σας περιμένουν να διαλέξετε αυτά που χρειάζεστε για να καθηλώσετε τους επισκέπτες σας. Σκεφτείτε πόσους συνδυασμούς μπορείτε να κάνετε με τις πατάτες ή τα κολοκυθάκια με κρεατικά, όσπρια, θαλασσινά κ.ά. ή πόσα διαφορετικά πιάτα μπορείτε να ετοιμάσετε με το καθένα από αυτά, χωρίς κάποιο πρόσθετο υλικό παρά μόνο με γαρνιτούρα από κάποιο μπαχαρικό, βότανο ή αρωματικό. Από την άλλη, είναι και τα απαραίτητα προϊόντα για να δημιουργήσετε τα πιάτα που απαντούν στις τρέχουσες καταναλωτικές συνήθειες, για υγιεινή διατροφή και θρεπτικές δημιουργίες και τις ανερχόμενες διατροφικές κοινότητες, όπως είναι οι vegan πελάτες σας. Όσο για το που μπορείτε να φτάσετε σε γαστρονομικές συνθέσεις, μπορείτε να ξεκινήσετε από τα απλούστερα, όπως τα αγαπημένα από Έλληνες και ξένους τουρίστες γεμιστά (ντομάτες, κολοκύθια, πιπεριές, μελιτζάνες), και βήμα-βήμα να γεμίσετε με ποικιλία πιάτων το μενού σας. Για παράδειγμα, να δημιουργήσετε ένα ελαφρύ, vegan λιγκουίνι κολοκυθιού, υπέροχες σούπες με παντζάρια, ακόμα και cinnamon rolls με γλυκιά κολοκύθα για το brunch ή το πρωινό που σχεδιάζετε για τη σεζόν που έρχεται. Έτσι, θα διαπιστώσετε πόσο ευεργετικά μπορούν να αποδειχθούν τα λαχανικά της εποχής και για την δημοτικότητα και, φυσικά, για την κερδοφορία της επιχείρησής σας. 

Τα χόρτα και η πανδαισία των μεσογειακών γεύσεων

Στον τομέα των χορταρικών, ο μήνας που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την παραγωγή των πιο ξεχωριστών υλικών που έχουν την ικανότητα να απελευθερώσουν τη γευστική δύναμη της Μεσογείου. Ραδίκια, σπανάκι, φασολάκια και αμπελοφάσουλα, πράσο και μπάμιες είναι οι βασικοί εκπρόσωποί αυτής της κατηγορίας. Πιάτα που ξυπνούν οικογενειακές αναμνήσεις και αποπνέουν σπιτική φροντίδα, δύσκολα θα αγνοηθούν από τους πελάτες σας. Μπορούμε μεταξύ άλλων να σταθούμε στο σπανάκι, που νωπό αποτελεί τη βάση για δεκάδες παραλλαγές σαλάτας, ενώ μαγειρεμένο μπορεί να μετατραπεί σε θαυμάσιο αλμυρό κέικ και φανταστική δροσερή τάρτα, προτάσεις ενδεικτικές των απεριόριστων ικανοτήτων του. Το πράσο είναι επίσης ένα βασικό υλικό για μια μεγάλη ποικιλία μεζέδων, βασικών για μια επιχείρηση εστίασης. Όσο για τα υπόλοιπα της κατηγορίας , η απλότητα στο μαγείρεμά  τους αναδεικνύουν τα χορταρικά του Σεπτεμβρίου, όχι μόνο στα πιο γευστικά για τους πελάτες, αλλά και στα πιο εύκολα διαχειρίσιμα από το προσωπικό της κουζίνας σας.

Τα θαλασσινά, μια ιδανική ευκαιρία και για οινικές παραγγελίες

Εντός πλαισίων υπεύθυνης αλιείας, τα ψάρια και τα θαλασσινά που είναι καλό να εντάξετε στο μενού σας, στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, είναι ο πελαγίσιος μπακαλιάρος, ο γαύρος, το μαγιάτικο, η γόπα, το μελανούρι, ο κολιός, το λυθρίνι, το σκουμπρί, ο ξιφίας, η σαρδέλα, το σαφρίδι, η παλαμίδα, η συναγρίδα και το χταπόδι. Στο τηγάνι ή τα κάρβουνα, ή αντλώντας έμπνευση από τις προτάσεις μας, μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική επιλογή για κυρίως πιάτο. Ιδανικά για να συνοδεύσουν την κατανάλωση ελληνικών αποσταγμάτων, και μια εξαιρετική ευκαιρία για να προωθήσουν και επιπλέον παραγγελίες από την κάβα σας. Προτείνετε το σωστό κρασί για το σωστό ψάρι, όπως είναι η ποικιλία Μοσχάτο για συναγρίδα, μελανούρια, λιθρίνια και χταπόδι, το Μοσχοφίλερο για κολιούς, μαγιάτικα ή σκουμπριά, το Σαββατιανό και ο Ροδίτης για γαύρο, γόπα και σαρδέλα. Αυτά, λοιπόν, είναι τα υλικά που φέρνει κοντά σας ο Σεπτέμβριος, τα οποία κλέβουν την παράσταση με τους ευφάνταστους συνδυασμούς τους. Και όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε, σε προνομιακές τιμές για όλους εσάς τους επαγγελματίες της εστίασης, στην αλυσίδα των καταστημάτων μας αλλά και με μια ματιά στις τακτικές προσφορές μας, στο έντυπο χονδρικής καθώς και στα προϊόντα μας ιδιωτικής ετικέτας και αποκλειστικής διάθεσης.