Τα φρέσκα του Φεβρουαρίου και ιδέες για να τα ενσωματώσετε στο μενού σας

Τα φρέσκα του Φεβρουαρίου και ιδέες για να τα ενσωματώσετε στο μενού σας | ENA Blog
Τα φρέσκα του Φεβρουαρίου και ιδέες για να τα ενσωματώσετε στο μενού σας | ENA Blog

Μπορεί ο Φεβρουάριος ως μήνας να υπολείπεται σε ημέρες από τους άλλους 11 του χρόνου, όμως αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες περιόδους φρέσκων προϊόντων. Έχετε, λοιπόν, στα χέρια σας πληθώρα υλικών που μπορείτε να αξιοποιήσετε κάνοντας το μενού σας να ξεχωρίσει αλλά και να ενθουσιάσει τους πελάτες σας. Φρούτα, λαχανικά, χόρτα, ψάρια και θαλασσινά του 2ου μήνα της χρονιάς έχουν την τιμητική τους και μετατρέπονται σε γευστικούς πρωταγωνιστές των ορεκτικών, των συνοδευτικών, της σαλάτας, των κυρίως πιάτων και των επιδορπίων σας.  Γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει σε μια συνοπτική καταγραφή τους και την ενδεικτική παράθεση ιδεών που μπορούν να σας εμπνεύσουν για διαφορετικές και πεντανόστιμες δημιουργίες. 

Ενισχύστε τη γεύση των πιάτων με μαγειρεμένα φρούτα: 

Ο Φεβρουάριος γεμίζει την κουζίνα του εστιατορίου σας με άφθονα φρούτα, όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, νεράντζια, περγαμόντο, σαγκουίνι και φυσικά, μήλα κα κυδώνια. Υλικά εύχρηστα για κάθε έμπνευση σε όλο το εύρος του καταλόγου σας. Στο #askENA blog μπορείτε να βρείτε εμπνευσμένες συνταγές που αξιοποιούν τα φρούτα αυτά όπως χοιρινές μπριζόλες σοταρισμένες με καραμελωμένα μήλα και γαρίδες με προτοκάλι. Το ίδιο δημιουργικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα λιγότερο δημοφιλή φρούτα του μήνα. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να απογειώσει μια πράσινη σαλάτα με αβοκάντο, μια σούπα κολοκύθας με κρέμα γάλακτος, αλλά και να συνοδεύσει ένα ριζότο δίνοντάς του λεπτό, κιτρώδες άρωμα. Αντίστοιχα, προτάσεις όπως το νεράντζι μπορεί να δώσει μια ενθουσιώδη επίγευση σε σιμιγδαλένιο χαλβά και το περγαμόντο μπορεί να ταιριάξει απόλυτα με μια φανταστική αλμυρή τάρτα με ρεβυθάλευρο και αρνάκι, ενώ το κυδώνι ισορροπεί άριστα σε αλμυρές συνταγές όπως το χοιρινό μπούτι ψημένο σε κρούστα κόλιανδρου και κρασιού.

Λαχανικά, ο πρωταγωνιστής των πιάτων σας:

Ο Φεβρουάριος προσφέρει μια παλέτα εναλλακτικών προτάσεων με πολλούς πρωταγωνιστές. Το σπανάκι, το μπρόκολο, τα μανιτάρια, το μαρούλι, το κουνουπίδι, το παντζάρι, το πράσο, το φινόκιο, τα κρεμμύδια, τα σέσκουλα, τα ραδίκια, τα ραπανάκια, η σελινόριζα έρχονται στο προσκήνιο, σε άφθονες ποσότητες αλλά και σε προσιτές τιμές χονδρικής προμήθειας, όπως άλλωστε μπορείτε να διαπιστώσετε και στο 15νθήμερο έντυπο μας για τον επαγγελματία της εστίασης, καθώς και στον κατάλογό μας με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και αποκλειστικής διάθεσης από τα καταστήματα ENA Food C&C. Για τις συνταγές που μπορείτε να δημιουργήσετε με τα λαχανικά του μήνα, οι επιλογές είναι απεριόριστες και καλύπτουν κάθε τύπο εστιατορίου αλλά και τις προτιμήσεις και του πιο απαιτητικού πελάτη. Ανακαλύψτε στο blog μας συνταγές όπως πεντανόστιμες καυτερές μπουκιές κουνουπιδιού με σως μαγιονέζας για vegan καταναλωτές, μανιταρόσουπα βελουτέ ή κόκκινη σούπα με παντζάρια και λάχανο για αποτοξίνωση, αυθεντική γαλλική κρεμμυδόπιτα αλλά και παντζαροσαλάτα με baby σπανάκι που συνδυάζει δυο από τους «σταρ» του μήνα. Παράλληλα, με υλικά όπως τα ραδίκια μπορείτε να δώσετε μια «ιταλιάνικη» νότα στο μενού σας, όπως με το “salsiccia e friarelli” – λουκάνικα με χόρτα στη δική μας γλώσσα – ενώ η πιο διάσημη χειμωνιάτικη ρίζα, η σελινόριζα μπορεί να ενισχύσει τη γεύση κάθε είδους κρέατος, όπως το χοιρινό ή το σύγκλινο, ενώ αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για καταπληκτικά cocktail όπως το πασίγνωστο Bloody Mary, το Pineapple Heart και η σύγχρονη αρωματική εκδοχή της Margarita.

Ψάρια και θαλασσινά για ένα αιγαιοπελαγίτικο ταξίδι το χειμώναΧάρη στις καλές πρακτικές για βιώσιμη αλιεία, ο μήνας αποτελεί ίσως κι έναν από τους καλύτερους του χρόνου για να κάνετε την ενότητα του καταλόγου σας με τα ψάρια και τα θαλασσινά σας πιο πλούσια και συναρπαστική από ποτέ. Αθερίνες, αχιβάδες, βραστόψαρα, γαρίδες, γυαλιστερές, καλαμάρια, κουτσομούρες, κυδώνια, λυθρίνια, μπαρμπούνια, παλαμίδες, ροφοί, σολομοί, στήρες, στρείδια, συναγρίδες, σφυρίδες, τσιπούρες και χταπόδια είναι – σε αλφαβητική σειρά- τα φρέσκα της θάλασσας και βρίσκονται στις διάθεσή σας για να ετοιμάσετε το δικό σας γαστρονομικό ταξίδι στο Αιγαίο. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφερθούμε σε πιάτα όπως η τηγανιά θαλασσινών, το ψητό χταπόδι με πατάτες και τσίλι, οι τυλιχτές γαρίδες, και τα «σκορδάτα» μύδια στο φούρνο. Εάν πάλι αναζητάτε πιο επιτηδευμένες δημιουργίες, η αθερίνα μπορεί να απογειωθεί με φινόκιο στο τηγάνι ή ξύσμα λάιμ και σως γιαουρτιού, οι αχιβάδες ή χάβαρα δημιουργούν ένα φανταστικό νησιώτικο ριζότο, οι χάνοι, οι γύλοι, τα καπόνια, οι δράκαινες που ανήκουν στην κατηγορία των βραστόψαρων εκτοξεύουν στο νοστιμότερο και θρεπτικότερο επίπεδο τις σούπες σας. Τέλος οι κουτσομούρες «α λα σαβόρο» δίνουν άλλο χρώμα στα τραπέζια σας και τα κατεξοχήν ψάρια του φούρνου όπως η συναγρίδα και η τσιπούρα, μπορούν να ετοιμαστούν με εναλλακτικές μεθόδους, όπως  «α λα σπετσιώτα» και σε αρωματικό κουρκούτι καλαμποκάλευρου, αντίστοιχα.