Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να δημιουργήσετε το δικό σας επετειακό μενού για την 25η Μαρτίου 

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να δημιουργήσετε το δικό σας επετειακό μενού για την 25η Μαρτίου | ENA Blog
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να δημιουργήσετε το δικό σας επετειακό μενού για την 25η Μαρτίου | ENA Blog

Η Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί μια ακόμη αφορμή για να απολαύσουμε εδέσματα και γεύσεις που έχουν αποτυπωθεί στην γαστρονομική κουλτούρα μας για αυτήν την ημέρα. Ταβέρνες και εστιατόρια ακολουθώντας τις κατά παράδοση συνήθειες, προσφέρουν κατά κύριο λόγο ψαρικά και τα συνοδευτικά τους για να γιορτάσουν και να τιμήσουν την διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό, σας έχουμε παραθέσει παρακάτω, όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε (ορεκτικό – κυρίως γεύμα και επιδόρπιο), ώστε να διαμορφώσετε ένα αξέχαστο μενού για την ημέρα!  

Ο πλούσιος κόσμος των ορεκτικών:  

Οι θρησκευτικές και οι ιστορικές επιταγές, έχουν επηρεάσει το τρόπο που διαμορφώνεται το μενού της 25ης Μαρτίου. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, “επιτρέπει” κατ΄ εξαίρεση, εν μέσω της Σαρακοστής, την κατανάλωση ψαριών, για τα οποία θα μιλήσουμε αναλυτικά στη συνέχεια. Προς το παρόν, για ορεκτικό δεν μπορούμε παρά να σας εκθειάσουμε τη σκορδαλιά, το κατεξοχήν συνοδευτικό της ημέρας. Η μελιτζανοσαλάτα, η πατατοσαλάτα, το χούμους αποτελούν εξίσου νόστιμες και vegan επιλογές για συνοδευτικά ντιπ, που ταιριάζουν απόλυτα με τις γεύσεις της ημέρας. Όσον αφορά την σκορδαλιά, μπορείτε να τη δημιουργήσετε στην πιο δημοφιλή εκδοχή της, με  πατάτα ή μπορείτε να της δώσετε ελαφρές δροσιστικές νότες με κομμάτια ντομάτας, να την κάνετε με τσίλι και καρύδια ή να ταξιδέψετε τους πελάτες σας στην πολίτικη κουζίνα με σκορδαλιά αϊολί. Για εσάς που θέλετε να καινοτομήσετε, σας προτείνουμε πικάντικες μπουκιές κουνουπιδιού, καθώς και αλμυρά κέικ με σπανάκι  ώστε να ικανοποιήσετε ακόμα και τον πιο απαιτητικό vegetarian πελάτη σας.  

Η σαλάτα της επανάστασης: 

Όπως και στα ορεκτικά έτσι και στις σαλάτες, επιλέγουμε υλικά χωρίς ζωικά πρόσθετα και συστατικά. Η αγαπημένη χωριάτικη σαλάτα – χωρίς τη φέτα -, σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, μαϊντανό, πιπεριές και ξύδι, η ρόκα και το μαρούλι, η πικάντικη σαλάτα καρότο λάχανο, είναι προτάσεις που μπορούν να συνοδεύσουν κάθε πιάτο και να δροσίσουν τις γεύσεις των πελατών σας. Αν σκέφτεστε τον τρόπο όμως που θα διαφοροποιηθείτε από τους ανταγωνιστές σας,​​ η περίοδος του Μαρτίου με τα εποχικά λαχανικά σας προσφέρει μια πληθώρα διεξόδων για να πρωτοτυπήσετε με τη δική σας «επαναστατική» σαλάτα. Ενδεικτικά, κάποιες προτάσεις είναι η ρόκα με goji berry και ξηρούς καρπούς, η πράσινη σαλάτα με παπαρουνόσπορο και βασιλικό, η gourmet εκδοχή της κλασικής πατζαροσαλάτας με baby σπανάκι, φέτα και καρύδια, η παντός-καιρού και εορτής κοσμοπολίτικη Waldorf, ακόμα και οι πάντα ελκυστικές με μαρούλι, καπνιστό σολομό και αβοκάντο  καθώς και η λιτή κι απέριττη γευστικά σαλάτα με αμπελοφάσουλα.  

Κυρίως πιάτο: Τα χίλια «πρόσωπα» του πρωταγωνιστή της ημέρας: 

Κι αν με όλα αυτά το μυαλό έχει ήδη χορτάσει, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τον πρωταγωνιστή της ημέρας που είναι ο μπακαλιάρος. Η σύνδεση της 25ης Μαρτίου με τον μπακαλιάρο χάνεται στο χρόνο αλλά το ψάρι αυτό έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο ελληνικό τραπέζι στα τέλη του 15ου αιώνα και έκτοτε, έχει συνδεθεί άρρηκτα με την εθνική μας επέτειο. Εθιμοτυπικά λοιπόν, μπορείτε να τον συμπεριλάβετε στην κλασική του εκδοχή, τηγανητό με κουρκούτι, αλλά και στις εναλλακτικές που θα αποφασίσετε, επιλέγοντας ανάμεσα στους χιλιάδες τρόπους μαγειρέματός του. Πέρα, λοιπόν, από το διαχρονικό δίδυμο, μπακαλιάρο με σκορδαλιά, υπάρχει και η συνταγή που τον θέλει κοκκινιστό στιφάδο, η μεσσηνιακή τσιλαδιά στο φούρνο, αλλά και η γαλλική έμπνευση της μπραντάδας για να αφήσετε κάποια τηγάνια στην άκρη και να εντυπωσιάσετε τους παραδοσιακούς ή μη συμβατικούς σας πελάτες. Το ίδιο το ψάρι μπορείτε να το πλάσετε σε τραγανά κεφτεδάκια και να ενθουσιάσει ιδιαίτερα τους μικρούς επισκέπτες σας. Η δική μας πιο πρόσφατη πρόταση, είναι ο μπακαλιάρος πλακί με ελιές που συνδυάζει ποικιλία λαχανικών και μυρωδικών, δημιουργώντας ένα πιάτο που όλοι θα θέλουν να δοκιμάσουν! Επίσης, σας παραπέμπουμε σε συνταγές που ήδη έχουμε αναρτήσει και μπορούν να σας βγάλουν, έξυπνα κι ευέλικτα, από τον κόπο της αναζήτησης των μυστικών τους. Φιλέτο γλώσσας με βούτυρο και σκόρδο, καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια, τηγανιά θαλασσινών με λευκό κρασί, ψητό χταποδάκι με πατάτες και μυρωδικά, αλλά και οι τυλιγμένες γαρίδες σε λωρίδες πατάτας είναι κάποιες ιδέες για να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό και επίκαιρο μενού.  

Το επιδόρπιο, για την ολοκλήρωση της επετειακής γευστικής εμπειρίας:  

Οι νηστείες και οι μέρες που αποφεύγεται για διάφορους λόγους η κατανάλωση ζωικών, είθισται να συνδυάζονται με επιδόρπια, όπως ο χαλβάς ή γλυκά, φτιαγμένα με προϊόντα plant based. Ο χαλβάς, σιμιγδαλένιος, Φαρσάλων, με ταχίνι, σουσάμι και προσθήκες, όπως ξηροί καρποί, αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα, ή κακάο, είναι η πιο δημοφιλής και παραδοσιακή εκδοχή επιδόρπιου. Οι λουκουμάδες με μέλι και κανέλα μπορούν να ολοκληρώσουν εξίσου την γαστρονομική εμπειρία της 25ης Μαρτίου. Όμως κι εδώ, υπάρχει το περιθώριο να διευρύνετε τις προτάσεις σας και να καλύψετε περισσότερες γευστικές παλέτες. Σορμπέ πορτοκαλιού, σιροπιαστό κέικ με καρυδόψιχα, γαλακτομπούρεκο με φύλλα κανταϊφιού, παραδοσιακός μπακλαβάς, εκμέκ παγωτό, νηστίσιμη μους κακάο, μπορούν να αποτελέσουν προτάσεις που θα κλέψουν με την πρώτη ματιά το ενδιαφέρον καταναλωτών ανεξαρτήτως ηλικίας. Από την άλλη μπορείτε να ακολουθήσετε και πολυεθνικούς δρόμους, όπως το cheesecake από την χώρα των Βάσκων, η ατομική κρέμα μασκαρπόνε με φράουλα και μέντα, η κεντροευρωπαϊκή τάρτα γλυκοπατάτας κ.ά. ενώ για τις ιδιαίτερες διατροφικές κοινότητες η vegan τάρτα lime με τριμμένη καρύδα και το κέικ καρότου με γλάσο είναι γλυκά και ελαφρά επιδόρπια που δεν θα προδώσουν την εμπιστοσύνη σας.  

Βρείτε όλα τα υλικά που χρειάζεστε στην αλυσίδα των καταστημάτων ENA Food C&C, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές για τους επαγγελματίες της εστίασης, όπως θα διαπιστώσετε με μια απλή περιήγησή σας στο 15νθήμερο έντυπο μας, στον κατάλογο Μεζεδοπωλείου και Ταβέρνας, καθώς και σε αυτόν με τα Προϊόντα Ιδιωτικής Ετικέτας και Αποκλειστικής Διάθεσης.